Serios. A citit cineva documentul ala Apple? Arata clar ca garantia Apple e doar de un an. Drepturile cetatenilor EU sunt suplimentate in cazuri speciale de legi locale:
In most EU member states, consumers may only claim for defects that were present on delivery. There are some exceptions including Czech Republic and Romania. The burden to prove that the defect existed on delivery generally shifts to the consumer after the expiry of a period of 6 months from date of delivery. Examples of countries where the burden of proof does not shift include Czech Republic, Portugal and Romania. Please contact your local European Consumer Centre for details of the position in your country.
During the claim period (see above), consumers may claim, among other things, free repair or replacement where a product does not correspond to the contract. Some EU member states, including Finland, Ireland, UK, Netherlands and Sweden, have a claim period that is longer than 2 years from date of delivery. Please contact your local European Consumer Centre for details of the position in your country.
In most EU member states, consumers may only claim consumer law rights against the seller from whom they purchased the product. There are some exceptions including Finland, France and Sweden. Please contact your local European Consumer Centre for details of the position in your country. Consumers who purchased Apple-branded or non-Apple-branded products at an Apple Retail Store or the Apple Online Store may claim against Apple. Apple contact details are available here.
Apple n-a schimbat nimic, doar a pus pe situl lor informatii care vin de la Comisie sau de la statele membre.
Slashdot si Yourdailymac, jurnalistii lu’ peste prajit.
As vrea sa-l vad eu pe ala care poate dovedi ca memoria prajita din Mac era defecta de la momentul livrarii. Si ca a mers perfect un an si jumatate si apoi defectul s-a manifestat prin kaput. Sau ca butonul Home de pe iFon era stricat din fabrica dar acum, dupa 18 luni abia, nu mai merge.
Trebuie mentionat si faptul ca aceasta garantie impusa de EU este valabila doar pentru persoane fizice persoanele juridice nu beneficiaza decat de cea Apple de 1 an sau AppleCare daca au cumparat de afara.
EU nu impune nimic in cazul asta. Decizia in discutie e veche si e o directiva. Nu e direct aplicabila decat in scop. Trebuie transpusa in legi locale cum cred statele membre ca e mai bine ca sa aiba sens prevederile. Directivele sunt adresate numai statelor membre si nu au aplicabilitate pentru persoane fizice sau juridice. Hai ma oameni, ce naiba, sunteti cetateni EU, invatati ce drepturi aveti si cateva notiuni de baza. Macar inainte sa comentati in public…
ok am sa reformulez. in general toate aceste norme de protectie a consumatorului se aplica persoanelor fizice. prin urmare si daca ar exista o lege locala aceasta ar fi valabila doar pentru persoane fizice.
Pentru mai multe detalii avem Legea nr. 449/2003, republicata 2008 spune la articolul Art. 16:
“Raspunderea vanzatorului, conform prevederilor art. 9-14, este angajata daca lipsa de conformitate apare intr-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului.”
Prin urmare este o directiva europeana care este deja aplicata intr-o lege locala si este valabila doar pentru persoanele fizice conform articolului 2 a).
Practic tot ce a facut Apple a fost sa prezinte intr-o pagina drepturile consumatorului european atat prin legislatia europeana aplicata la nivel local cat si prin termenii de garantie oferiti de companie prin garantia standard sau AppleCare acolo unde se aplica.
Directiva europeana este din 1999 si a avut aplicabilitate obligatorie pentru toate tarile europene acestea fiind nevoite sa-si schimbe legislatia locala conform cu cerintele minime ale acestei directive. Mai multe detalii gasiti aici: http://www.wak-tt.com/tt/2yearwarranty1.htm
Nu am citit complet mesajele de mai sus, nici la link-uri nu m-am uitat. Vreau doar sa adaug un exemplu, cum ii in Germania: Eu cumpar de exemplu un iMac de la MediaMarkt. MediaMarkt este obligat sa imi ofere 2 ani garantie (si Apple daca as fi luat direct de la ei). Daca se strica in primul an, pot sa merg intr-un magazin Apple sau sa trimit iMac-ul la Apple (garantia internationala Apple de 1 an). Dupa primul an Apple nu prea mai face nimic (ei spun ca dau 1 an garantie…), insa MediaMarkt inca imi repara gratis iMac-ul (pana expira garantia de 2 ani). Acesta deoarece MediaMarkt, Saturn, etc. vor sa isi pastreze clientii multumiti. Singura chestie este ca aceste firme de obicei repara calculatoarele prin alte service-uri “partenere”, deci foarte probabil nu va fi reparat de Apple, ci de un service cu sediul intr-o pivnita undeva pe o straduta marginala… Daca as fi luat iMac-ul direct de la Apple, este destul de probabil ca Apple ar fi zis dupa ce a trecut primul an, ca nu din cauza unui defect de fabricatie s-a stricat, ci din alt motiv. In acest caz Apple poate cere contravaloarea reparatiei si/sau a piesei. Garantia de 2 ani se ofera doar persoanelor fizice, pentru firme se ofera doar 1 an, de aceea repara MediaMarkt iMac-ul la un service partener, nu la Apple.
Ajutati-ma si pe mine, va rog:
- pe site la iStyle zice “Garantie producator: 1 an, internationala; Garantie pentru Consumatori: 2 ani, local”
- ca pesoana fizica cat am garantie: 1 sau 2 ani?
- de asemenea, pe diverse alte site-uri zice ca 2 ani e cea de conformitate, la Flanco, de ex., au zis ca e 1 an, dar pentru 100 de lei in plus imi creste cu inca un an.
Multumesc.