Intentionez sa imi deschid un cont la Apple de Dezvoltator pentru a publica aplicatiile personale.
Stiu ca in momentul in care iti deschizi acest cont trebuie sa oferi detalii despre un card al tau (pt a putea primi banii) .Problema apare in momentul in care acesti bani vor ajunge pe cardul meu (plecam de la premiza ca voi dezvolta o aplicatie care se va vine si la un moment dat voi primi niste bani din partea Apple ) ; acesti bani reprezinta un venit suplimentar care va trebui declarat undeva ... e nevoie sa am firma, ceva gen PFA ?Cum vor fi facturati banii respectivi ?Banuiesc ca in cazul in care nu declar nimic totul se transforma in evaziune fiscala ?
Multumesc anticipat !
P.S :
Stiu ca Apple retine 30% din fiecare aplicatie, dar nu cred ca asta are vreo legatura cu taxele si impozitele mele aici in RO .
Nu e 100% necesar sa iti faci PFA, desi ar fi bine. Or sa se sesizeze statul la un moment dat si e posibil sa iti ceara 16%. Dar avand in vedere ca nu e o activitate profesionala de regula te lasa in pace.
E ca si cum ai vine pe okazii, e evaziune, dar pentru 3 lei nu se sinchisesc nici ei, plus ca nu face nimeni controale asa amanuntite.
Teoretic asa e, practic insa acei bani ar trebui declarati cumva.
Referitor la PFA, sunt in situatia in care vreau sa-mi transfer contul de individual pe company, pe PFA-ul meu….surpriza, Apple nu accepta PFA-uri ca si company => nu poti sa le emiti factura…Problema mea inca nu e rezolvata, dar o sa te tin la curent cu ce primesc, deocamdata e escalata pentru a verifica de ce nu considera un PFA ca o companie
Sa nu uitam de declaratii suplimentare in care te faci PFA sau SRL pentru ca practic vei face prestari de servicii in UE.
Stiu ca e un plafon si daca il depasesti e destul de grav (sunt in cautare de informatii in prezent si nu pot sa iti spun care e acest plafon - si am mai inteles o chestie cum ca in acest caz in care banii sunt trimis din state ar fi o alte regului dar nu am nimic concret cu care sa pot argumenta asta).
Sa inteles ca in cazul in care ar fi un control sa zicem si prejudiciul nu e mare se impune plata celor 16% ? Oricum intentionez sa imi atasez cardul de salariu contului intrucat in momentul in care am deschis contul la banca am declarat ca sursa a banilor salariul(card de salariat).
Bani iti intra in cont dintr-un cont din europa, mi se pare ca din Ireland sau din Luxemburg…nu vei vedea in clar scris plata pentru vanzarile de pe luna….dar vei vedea cuvantul itunes
Povestea cu “plafonul” sub care nu trebuie sa-ti declari veniturile am tot auzit-o, dar nimeni nu a spus concret care este acea lege…asa ca eu consider ca face parte din miturile urbane….si ca si un 1 leu ar trebui declarat
Teoretic si legal trebuie declarat tot. Ce vrai tu sa faci se humecte venituri din activitati independente.
Plafonul se refera la cota de TVA pentru care esti scutit cu drept de deducere (sau nu) si e de vre-o 36.000 lei (undeva la 10.000 euro la nuvelul 2007 sau ceva de genul, numai stiu exact).
Eu nu stiu in ce baza colaborati voi cu Apple (itunes), adica daca ei vor sa fiti firma, etc. Ideea e ca daca voi nu sunteti inregistrati in scopuri de TVA in europa ei nu isi pot deduce TVA-ul pentru voi si implicit il suporta ei. D-asta nu prea vor sa lucreze cu PFA.
In mod normal din 1 euro cat ar fi sa zicem o aplicatie, un % e TVA din tara in care e cumparat, pe care il suporta cumparatorul dar il retine apple, iar aplicatia fiind facuta de voi, alt stat membru EU, apple face o decontare fara tva catre RO si ar trebui sa il platiti voi in RO prin decontul 301 (sau ceva cu 300). Eu pe firma mea asa fac si asa e procedura cu chestii vandute/cumparate in EU.
Repet, pentru 3 lei nu va vine fiscul pe cap, evar! Daca vinzi de peste 500 euro pe luna (banii tai, virati in cont) atunci poti sa ii pui probleme si sa te duci la anaf sa ii intrebi de sanatate.
Teoretic si legal trebuie declarat tot. Ce vrai tu sa faci se humecte venituri din activitati independente.
Plafonul se refera la cota de TVA pentru care esti scutit cu drept de deducere (sau nu) si e de vre-o 36.000 lei (undeva la 10.000 euro la nuvelul 2007 sau ceva de genul, numai stiu exact).
Eu nu stiu in ce baza colaborati voi cu Apple (itunes), adica daca ei vor sa fiti firma, etc. Ideea e ca daca voi nu sunteti inregistrati in scopuri de TVA in europa ei nu isi pot deduce TVA-ul pentru voi si implicit il suporta ei. D-asta nu prea vor sa lucreze cu PFA.
In mod normal din 1 euro cat ar fi sa zicem o aplicatie, un % e TVA din tara in care e cumparat, pe care il suporta cumparatorul dar il retine apple, iar aplicatia fiind facuta de voi, alt stat membru EU, apple face o decontare fara tva catre RO si ar trebui sa il platiti voi in RO prin decontul 301 (sau ceva cu 300). Eu pe firma mea asa fac si asa e procedura cu chestii vandute/cumparate in EU.
Repet, pentru 3 lei nu va vine fiscul pe cap, evar! Daca vinzi de peste 500 euro pe luna (banii tai, virati in cont) atunci poti sa ii pui probleme si sa te duci la anaf sa ii intrebi de sanatate.
Sa inteleg ca pot publica linsitit applicatiile si cat timp veniturile mele nu depasesc 500 Eur/luna (partea mea primita de la Apple)pot sta linisit ?
Multumesc frumos pentru detalii !
Cam da. E tot ilegal, dar sub un anumit prag nu te verifica. Sunt sute de mii de tranzatii si verficarile, atunci cand da cu virgula, se fac la praguri de semnificatie. Din experienta iti spun ca 500e e un prag bun
Altii folosesc si 1000 si nu le-a venit nimeni pe cap.
In cel mai rau caz iti vine o amenda. In cel mai des o somatie de plata cu 16% * ce stiu ei ca ai vandut.
am o intrebare - pare cel mai bun thread pt asta.
in iTunes iOS Paid Applications Agreement, scrie:
EXHIBIT B
1. Apple shall collect and remit to the competent tax authorities the taxes described in Section 3.2 of this
Schedule 2 for sales of the Licensed Applications to end-users located in the following countries, as updated
from time to time via the iTunes Connect site:
Australia Estonia Latvia Romania
Austria Finland Lithuania Slovakia
Belgium France Luxembourg South Africa
Bulgaria Germany Malta, Republic of Slovenia
Canada Greece Netherlands Spain
Croatia Hungary Norway Sweden
Cyprus Iceland Poland Switzerland
Czech Republic Ireland Portugal United Kingdom
Denmark Italy United States
Pentru cei care au facut aplicatii pe bani, stiti cumva daca asta tine loc de taxele pt ANAF? Sau tot trebuie sa-mi fac PFA si sa facturez/whatever?
Totodata, eu sunt doar la inceput si vreau sa vad daca aplicatia mi se cumpara inainte de a face PFA - dar la primul dolar primit, o sa-mi fac PFA. Oare este OK daca intre timp pun contul bancar unde imi primesc salariul? Si apoi eventual sa-l schimb in unul specific PFA?