1 din 2
1
iOS powered small business? Citeste si da-ti cu parerea!
  [ Ignoră ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08

In ultimul timp recunosc ca nu am fost unul din cei mai activi membrii ai comunitatii de utilizatori Apple din Romania, adicatelea activitatea mea pe macuser.ro, macforum.ro, ipadforum.ro si iphoneforum.ro a lasat (mult) de dorit. A fost o perioada dificila, in care a trebuit sa reconstruiesc business-ul in care activez aproape de la zero. In schimb, am avut ocazia sa experimentez mult cu infrastructura IT si am descoperit cateva chestii interesante pe care doresc sa le impartasesc cu voi.

Ca sa scurtez o poveste de-altfel lunga, in anul 2006 eram o echipa de 5-6 oameni, care utilizam desktop-uri G4, aplicatii de office, aplicatii de baze de date dedicate care rulau pe un Xserve G4 cu Xraid, zero deschidere spre mobile si o filosofie de securitate orientata spre data leaks containment precum si, secundar, spre data integrity. Adicatelea backup la server pe un mirror remote si backup pe banda, fara cine stie ce arhivare. Ma rog, eu pana nu vad o cusca Faraday securizata, off-site, nu prea iau in considerare ideea de “arhivare”. De-aia iubesc cloud-ul.

Pe scurt, business-ul respectiv a murit in 2009, iar noi ne-am despartit (mai mult sau mai putin amiabil) de partenerii internationali si ne-am repliat pe cont propriu, incercand sa ne cautam un rost in piata. Desigur, noua libertate castigata, odata cu o pvara financiara evidenta, ne oferea si libertatea de a ne organiza cum ne taie capul. Sa va zic, in cele ce urmeaza, cum ne-a taiat.

In primul rand, am pornit de la premisa ca vechea arhitectura IT nu corespunde nevoilor oastre din urmatoarelen perspective:
A. Orientarea obsesiva spre data leaks inhiba productivitatea. Chit ca este o prioritate esentiala in sistemele organizationale mari, cu sute sau mii de oameni, intr-o echipa mica problema poate fi gestionata mai eficient prin mecanisme organizationale, nu tehnologice. Sa nu uitam ca si acestea necesita competente specializate, daca nu te pricepi, nu o sa-ti iasa.
B. O companie de consultanta si corporate training, care produce valoare doar atunci cand oamenii sau NU sunt in birou, trebuie prin definitie sa fie mobila si flexibila. Ne-am dat seama destul de repede ca avem nevoie de o infrastructura location-agnostic, care sa permita accesul rapid si eficient la toate resursele companiei.
C. Problema costurilor era foarte stringenta.  Nu mai aveam resursele vaste de cu 5 ani inainte, iar piata nu era nici ea in cea mai buna forma. Bineinteles, stiam cum se compun costurile unei infrastructuri IT, iar focus-ul nostru nu era doar pe costurile initiale, cat si pe software, costuri de mentenanta a infrastructurii, cheltuieli energetice si total cost of ownership.

Dupa 2 ani de experimente diverse si alti 1.5 ani de imbunatatiri incrementale, ne-am stabilizat pe o infrastructura care arata cam in felul urmator:

1. iOS first. Consideram ca iOS este cel mai bun sistem de operare pentru activitatile noastre, datorita disponibilitatii si utilizabilitatii, aplicatiilor existente, al efortului de mentenanta si al nivelului de securitate oferit. Echiparea standard pentru membrii staff-ului este iPhone + iPad, non JB, iOS5 (chit ca preferam minim iPad2 si iPhone4). Avem atat echipamentele companiei, dar si echipamente BYOD pe care le utilizam in mod armonios impreuna. Ca idee, lucrurile functioneaza in felul urmator:
- avem cateva conturi de App Store pe care cumparam aplicatiile si pe care le comunicam utilizatorilor. Sistemul este simplu si foarte “consumer”, dar functioneaza si, la o adica, este scalabil intr-o directie corporate.
- fiecare utilizator are un cont de iCloud prin care se realizeaza backup-ul device-urilor in cloud, localizarea device-urilor precum si sincronizarea datelor si a catorva servicii de baza.
- device-urile se tin password-protected cu optiunea de wipe activata, deoarece accesul fizic neautorizat la device este un eveniment de natura sa expuna datele companiei (atentie, nu si integritatea lor). Fiind o firma mica si de rahat, intr-o lume de incompetenti care nici daca ne-ar afla “secretele” nu ar prea sti cum sa le utilizeze productiv, este un risc pe care ni-l asumam, cu rezervele de rigoare.

2. OS X second. Majoritatea colegilor si colaboratorilor au fie Mac-uri proprii (de regula laptopuri), fie au acces la cele cateva device-uri shared pe care le punem la dispozitie. Mac-urile sunt indispensabile, dar au un rol secundar. Primul training la care s-a facut research-ul, conceperea, materialele de prezentare si livrarea integral pe iPad a fost livrat acum aproape un an, iar proportia de continut creat pe iOS fata de OS X creste vertiginos. Personal, ca si timp de utilizare, proportia dintre iOS si OSX este de 80/20%. este prematur sa vorbim despre un phase-out a platformei OS X, dar peste 2 ani nu va mai fi.

3. The Cloud.
Am renuntat la ideea de servere dedicate (pe ultimul l-am scos din priza acum 2 luni, era un Ubuntu care rula o aplicatie web dedicata). Ca si file-server utilizam Dropbox, varianta consumer patita, cu roll-back la variantele de fisiere. Acest lucru ne ofera arhivare pe bune, avem mirror-uri de ne plictisim si putem spune, destul de credibil, ca nu prea putem pierde date. Asta venind din partea cuiva care a trecut prin 2 dezastre de data loss pe vremea cand aveam Xraid, mirror in germania si un IT management corporate, inseamna cat de cat ceva wink
Desigur, mai avem si Box in teste si vom testa cu siguranta si SkyDrive, Google Drive si alte alea. Putem gestiona oricate cloud services in paralel si putem, prin intermediul serviciilor gen iSMEstorage, sa copiem date intre servicii, sa backup-uim dintr-o parte in alta, etc. De pe iPad, fara ca acest lucru sa ne pape din trafic.

4. The Internet. Pe langa accesul redundant la net in office, fiecare omulet are mobile bradband de la Orange, cu posibilitate de hotspot + internet pre-pay de la Vodafone pe iPad. Functioneaza mai mult decat rezonabil. Nu-mi aduc aminte cand mi-a cerut ultima data cineva stick-urile de internet.

To be continued.

[ Modificat: 02 Septembrie 2012 05:19 AM de Administrator ]
 Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 1 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08

5. Google
In ciuda orientarii evidente spre ecosistemul Apple, suntem foarte dependenti de serviciile Google, pe care le iubim. Google Apps ne ofera conturi de email si calendare personale + o gramada shared (pentru servicii, proiecte, resurse, etc). Setarea iOS-urilor pentru a se intelege bine cu serviciile google nu este chiar intuitiva, dar pana la urma am dres-o. Daca sunteti curiosi de detalii, preferam sa setam conturile de mail ca si conturi Gmail, setand apoi un cont de Exchange separat pentru calendare. Dupa care vine “magia” cu m.google.com/sync si lucrurile ar trebui sa mearga bine. Daca sunteti curiosi de si mai multe detalii, dati cu gogule sau PM.

6. The Apps.
Descoperim cu placere in fiecare zi aplicatii noi, pe care le testam si, daca corespund, le integram in workflow. Nu avem cine stie ce proceduri in sensul asta, dar utilizam in prezent zeci de aplicatii de genul:
- iWork, pe care se face cea mai mare parte a content creation, de la ofertare la prezentari, facturi, etc. Utilizatorii beneficiaza de iCloud pe parcursul dezvoltarii independente de continut, dupa care, cand documentul trece in zona de grup, se muta pe Dropbox.
- Notability, Paper, etc
- Goodreader, Evernote
- multe altele

Pe scurt, avem cateva beneficii interesante, pe langa faptul evident de a avea independenta si flexibilitate:
- device-urile si datele userilor sunt protejate prin iCloud, pierderea acestora nu implica pierderi de date
- acces global la date, siguranta si arhivare
- mentenanta neglijabila, posibilitate de upgrade extrem de facila
- scalabilitate rezonabila

Sorry for the long post wink

 Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 2 ]
Avatar
RankRank
Jr. Member
Din: Brasov
Macuser din: 17.01.09

frumos. felicitari!

 Semnătură 

MacBook Air (2011)
Iphone 4
iPod shuffle (castigat la tombola macuser :D)

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 3 ]
Avatar
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Foarte interesant. Si trist, in ce priveste phasing-out-ul lui OS X. Deh, nostalgia…

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 4 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj Napoca
Macuser din: 20.06.08

Cam asta aplic si eu, dar la o scara mult mai mica.
În 5 ani, de cand utilizez iPhone, nu mai am agenda de hartie, am net cam peste tot, am toate datele la îndemână (el lucrand mai mult in calcul tabelar) DropBox-ul e de mare ajutor si multe alte avantaje.
Lucrez cam unde vreau și când vreau.

 Semnătură 

“Cel cel mai sigur semn că există viață inteligentă în Univers este că niciodată nu au încercat să ne contacteze” - Bill Watterson.
__________________________________________

Ladă cu multe mere….

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 5 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08

Asa e, dar iti dau un exemplu: in ultimele doua saptamani am livrat 16 zile de training in 3 locatii, am organizat 7 examene cu aprox 90 de beneficiari si am avut pe teren 4 oameni care au facut peste 5000 km de travel. MBP-ul meu a stat cuminte in geanta pe toata perioada. Desigur, colega care se ocupa de logistica era calare pe un OSX si cativa colegi au preferat sa utilizeze laptopuri in locul iPadului in training, dar iti cam faci o idee…

 Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 6 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureeeeeesti !
Macuser din: 04.03.08

Foarte interesant set-up-ul. Felicitari pentru implementare!
Si eu fac parte din categoria celor care cred ca portabilitatea insemna 90% din business. Storage in the cloud si activitate on-the-go e un must mai ales in intro companie non-productiva (dpdv fizic).
Sunt sigur ca o sa gasiti si mai multe aplicatii care or sa va fie utile si, cine stie, poate va faci aplicatia voastra, un soi de iOS CRM wink


Spor la treaba !

 Semnătură 

Eu tin salamu’ in frigider, nu in playlist!

Macbook Air 2010
Iphone 4G 32GB

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 7 ]
Avatar
RankRankRank
Member
Din: București
Macuser din: 26.07.07

Am citit cu mare placere povestea ta.

Te-ai gandit sa trimiti o varianta in engleza si la Apple?
Exemplu:
http://www.apple.com/iphone/business/profiles/
http://www.apple.com/ipad/business/profiles/

Cu atacarea Apple de noi piete (iTunes store, OS X in romana, etc.) cred ca ai fi luat in seama. Ma rog, putin atenuata partea de Google Apps smile

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 8 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08

Mai e mult pana departe si, in plus sunt convins ca exista implementari mult mai reusite decat ce facem noi. Poate o sa scriu un white paper la un moment dat si il urc pe site, cine-o vrea sa-l foloseasca sa o faca cu placere…

 Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 9 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 26.01.06

Ar fi util sa spui si ce faci mai exact.

 Semnătură 

Mcintoshing…

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 10 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08

In principal training, consultanta in management de proces si servicii asociate, livrate in principal catre segmentul industrial (productie automotive si industrie energetica). Activitatile de zi cu zi sunt legate de comunicare (multa si complexa, cu clienti, colaboratori, institutii, etc), planificarea resurselor, dezvoltare de documente (procese, proceduri, prezentari, excel-uri), multa logistica aferenta activitatilor descrise mai sus (rezervari, trasee, hoteluri, deconturi, materiale, suporturi de curs, etc), procese creative (generare de solutii, analize diverse pe probleme). Nah, stuff smile

 Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 11 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08

Am luat decizia de a scrie un articol mai amplu pe aceasta tema, cu screenshot-uri si alte alea. Pana atunci insa, vreau sa adaug un element important:

7. The workflow

In ultimii 20 de ani am invatat, treptat, sa ne optimizam modul in care interactionam cu tehnica de calcul in vederea cresterii eficientei personale. Nu conteaza doar sa ai o tastatura, ci sa si tastezi cu cat mai multe degete. E important sa stii (macar cateva) shortcut-uri de tastatura si sa stii cum sa folosesti mozse-ul / pointing device-ul cat de cat eficient, etc. Problema cu tranzitia de la filosofia WIMP la cea multi-touch este ca, in mare, trebuie sa o iei de la zero. Foarte putine din lucrurile pe care le-ai invatat ca sa-ti faci viata mai usoara iti vor fi de folos, iar curba de invatare este cu atat mai dificila cu cat stii mai multe in momentul in care te apuci de tranzitie. De asta Android-ul are mai mult succes (arguably, stiu, dar totusi) la geeks, pentru ca il poti forta, intr-o anumita masura, sa se adapteze la reflexele tale, oricat de putin productiv ar fi demersul respectiv. Mie, care nu sunt un mare guru al IT-ului si care maocup de tot felu de business-uri boring (orientate spre stiinte sociale), dar care ma definesc ca geek si power user si care am scris cateva mii de linii de cod la viata mea in vreo 4 limbaje diferite (sunt un fel de Al Bundy al programarii, zilele mele de glorie au cam fost in liceu smile), mi-a luat mai mult de 6 luni pana sa ma acomodez la utilizarea iOS-urilor pentru altceva decat email si casual browsing. In sensul asta, va ofer cateva idei:

a. Stop worrying and love the bomb
Uitati de sistemul de fisiere, uitati de memorie, uitati de multitasking bar si de cate resurse papa, uitati de ideea de save si load, uitati de modul in care v-ati organizat datele. Invatati logica sistemului de operare si utilizati-o cu incredere. Exemple:
- daca va apucati de un document in care o sa aveti nevoie de imagini, incepeti cu acestea. Cautati-le pe net (Safari sau whatever), salvati-le in photo library sau faceti pozele cu iPhone-ul. Dupa care, cand veti construi documentul, vor fi intotdeauna la indemana.
- daca in timo ce lucrati la un document va aduceti aminte ca va trebuiesc date din alta parte, iesiti din aplicatie pur si simplu si reveniti ulterior.
- daca aveti de lucru pe iPad in 2 aplicatii simultan, deschideti-le una dupa alta si folositi swipe stanga-dreapta cu 4 degete pentru a comuta rapid intre ele.

b. Folositi 2 iOS devices in paralel. And switch.
Un iPad nu piate inlocui un workstation, sau cel putin nu mult mai mult decat poate face asta un iPhone. Dar un iPad SI un iPhone, sync-uite prin iCloud, devin impreuna un workstation respectabil. In felul asta, puteti comuta task-ul pe care il realizati de pe un device pe altul pentru a creste eficienta. Nu stiu daca tehnica asta are sau nu un nume, noi o numim switching, dar salveaza enorm de mult timp. Sa va dau cateva exemple:
- citesc thread-ul asta pe iPad si in loc sa-mi intrerup lectura cand gasesc un termen nefamiliar, apelez la iPhone, Wikipedia app, pentru a cauta “WIMP”
- imi citesc mailurile si primesc o factura care trebuie platita. In loc sa o deschid pe iPad, o deschid pe iPhone, deoarece imi este mai comod sa fac online banking pe un ecran mai mare.
- folosesc iPad-ul ca sa scriu minute de sedinta, dar, cand fac rapoarte, le deschid pe iPhone ca sa le am in fata cand lucrez (Notes app, Evernote sau altele).
- cand fac deconturi pentru deplasari, fac poze la bonurile fiscale cu iPhone-ul, calculez rutele pe iPad (Maps app) si imi notez distantele in iPhone. Dupa care, cand centralizez toate informatiile in Evernote, am atat pozele sync-uite in Photo Stream cat si iPhone-ul disponibil pentru a afisa datele sau a face calcule cu Calculator App.

Daca privim iOS-urile ca terminale si le folosim eficient impreuna, putem avea un workstation extrem de capabil si flexibil (considerand si cloud-urile din spate), disponibil instantaneu, independent de locatie, de fluctuatii de tensiune, de “am uitat sa salvez”, avand (in multe situatii) optiunea de “undo” nelimitat, etc. Switching-ul este doar una din modalitatile de optimizare a workflow-ului, ne-am mai prins si de altele si, cu siguranta, vor mai aparea o gramada in anii ce vor urma.

 Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 12 ]
Avatar
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Super!
Chiar ar fi util un articol de genul asta, nu stam prea stralucit pe partea de iOS prin Wiki.

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 13 ]
Avatar
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 13.10.05

Salut suna foarte interesant modul tau de lucru dar sunt lucruri pe care eu nu le inteleg.
1. Cum poti lucra intr-un mediu business fara Word, Excel si chiar PowerPoint (aici exista alternative). Ma gandesc aici si la schimbul de fisiere catre exteriorul companiei cu alte firme care utilizeaza aceste fisiere?
2. Dimensiunea ecranului si metoda de lucru in care aduni mai intai informatia si dupa aceea incepi sa o asamblezi nu ingreuneaza munca si te face sa pierzi timp?
3. Cum rezolvi probleme lipsei unor aplicatii specifice precum SPSS sau aplicatii similare care tin de core business pentru multe companii?

Pentru mine sunt mult prea multe limitari in momentul de fata pentru a face o astfel de trecere dar vreau sa inteleg mai mult de la cei care au reusit.

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 14 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08
Daniel - 21 Mai 2012 03:07 PM

Salut suna foarte interesant modul tau de lucru dar sunt lucruri pe care eu nu le inteleg.
1. Cum poti lucra intr-un mediu business fara Word, Excel si chiar PowerPoint (aici exista alternative). Ma gandesc aici si la schimbul de fisiere catre exteriorul companiei cu alte firme care utilizeaza aceste fisiere?
2. Dimensiunea ecranului si metoda de lucru in care aduni mai intai informatia si dupa aceea incepi sa o asamblezi nu ingreuneaza munca si te face sa pierzi timp?
3. Cum rezolvi probleme lipsei unor aplicatii specifice precum SPSS sau aplicatii similare care tin de core business pentru multe companii?

Pentru mine sunt mult prea multe limitari in momentul de fata pentru a face o astfel de trecere dar vreau sa inteleg mai mult de la cei care au reusit.

1. Nu a zis nimeni ca lucram fara pachete Office. Solutia principala ramane iWork for iPad,  cu urmatoarele mentiuni:
- Keynote este o poezie, atat pe iPad cat si pe Mac. Poate chiar mai mult pe iPad decat pe Mac. Aici PowerPoint-ul nu mai era competitiv de multi ani (Keynote a devenit platforma noastra principala pentru prezentari de pe vremea lui iWork ‘08). Prezentarile arata foarte bine si este foarte reconfortant sa le construiesti pe multitouch. Imagineaza-ti cat de misto e sa misti cu mainile goale toate obiectele de pe ecran.
- Numbers face cateva chestii foarte bine (spre deosebire de Numbers for Mac care este o mizerie ingrozitoare):
A). Vizualizare (foarte important, consumam mai mult timp sa citim bugete decat sa le scriem).
B). Urmarit multe variabile on the go. De exemplu tabelul asta l-am folosit ca sa distribuim o tona de chestionare la tot felul de omuleti dintr-o fabrica, pe departamente si schimburi diferite, in timp ce alergam intre hale. Crede-ma, iPad-ul e un blessing intr-un asemenea scenariu.
C). Data input. Imagineaza-ti ca ai de introdus sute de raspunsuri la un chestionar oarecare. Viteza de input pe multitouch, folosind scale si slide-uri este net superioara oricarui tool WIMP. Si poti vizualiza si rezultatele instantaneu.
- Pages este, din nou, o jucarie mai mult decat interesanta. Fac cu el tot felul de documente, de la contracte, la afise (pentru carciuma unor prieteni, contra bere…) sau facturi. Practic, o gramada de documente bazate pe template-uri clare, cu efort de editare minim. O fi sau n-o fi content creation, dar e foarte eficient. Ofertele le fac in Keynote.

Faza cu sharing-ul nu o inteleg, poti trimite fara probleme fisiere in ce format vrei tu (la Office ma refer). Noi rareori trimitem altceva decat PDF, asta inca din vremurile in care faceam tranzitia pe Mac (2005). Dar, daca e musai, putem si PPT, DOC, XLS, etc. Evident, si exportul in cloud este at your fingertips…

2. Cateodata pierzi timp, cateodata castigi timp, dar e clar ca trebuie sa-ti organizezi workflow-ul si timpul mai riguros. Ceea ce nu e atat de greu de facut, dat fiind ca, avand intotdeauna device-urile la tine, ai mai multe oportunitati de lucru. Si nu e nici neaparat rau, ordinea duce la eficienta. In cele mai multe situatii smile)

3. iOS first nu inseamna si iOS only. Evident ca avem si Mac-uri, pe care stau bine-mersi SPSS, FCP si o tona de alte soft-uri extrem de utile (Halo, Portal, etc). Numai ca nu le caram cu noi peste tot. Cu toate astea, visam la un desktop multtouch de vreo 30”. Cu iOS pe el. OS X-ul se simte de ceva timp incoace clunky, lent si contraintuitiv, din multe puncte de vedere.

 Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 15 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08

Daca sunt intrebari legate de cum am interfatat Dropbox cu iWork, am scris mai demult un articol pe tema asta aici: http://ipadforum.ro/topic/685-dropbox-si-iwork/

 Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

Profil
 
   
1 din 2
1
 
‹‹ Jailbreak iPone 4S IOS 5.1      iOS 5.1.1 ››