1 din 2
1
Illustrator: PDF vs. “PDF compatible file”
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 20.06.07

Salutare,
Avem o mica disputa la birou, cum este mai bine pentru rasterizat:
- salvat fisier illustrator cu “pdf compatible file”
- salvat fisier pdf cu toate cele: fara compresie, fara downsample, etc.

Disputa este in jurul imaginii embeduite in fisier, care format pastreaza cel mai bine rezolutia imaginii sau ce anume se intampla de fapt…???
Am atasat screenshoturi cu chestiunile ce trebuiesc lamurite.

Vorbim de CS5.

Semnătură 

I’m a very neat monster

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Imaginea se păstrează cel mai bine cînd NU dai bicubic sau orice altceva downsampler, dar o compresezi zip 8 biţi.
Sau, cel mai bine, faci imaginea 100% şi o plasezi la locul potrivit. Apoi laşi doar compresia matematică şi capabilităţile Illustratorului de a o deschide şi edita.
Părerea mea. Dacă o dai la tipar, nu te mai interesează.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

- pentru documetele care rămân la tine, salvează fișierele fără a embeda imaginile, lasă-le doar linkuite, și fără pdf compatibile file - o să ai documetele mult mai mici
dacă nu dai în tipar, nu are rost să salvezi pdf
- dacă dai la tipar, atunci folosești formatul pdf, cel mai bine cu specificațiile primite de la cel la care trimiți

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator

a, dacă salvezi ill fără opțiunea aia de pdf, poți folosi SneakPeekPro pentru a avea prewiew la file…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRank
Jr. Member

Am spus prostii, ma scuzati, noi lucram cu imaginile linkuite iar fisierele salvate sunt intotdeauna fara “pdf compatible file”, in felul asta fisierele illustrator sunt ridicol de mici.
Discutia era legata de fisierele care trebuiesc rasterizate (tif) si trimise la tipar.
Unii dintre noi salvam illustrator cu “pdf…” si rasterizam in photoshop, altii salveaza pdf si apoi photoshop. Cearta era:
- care format “pastreaza” mai bine calitatile imaginii

Semnătură 

I’m a very neat monster

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator

amândouă sunt la fel smile

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: UK+ Bucharest
Macuser din: 08.02.07

nu chiar. Daca sa zicem ai un psd sau tiff pe care il faci la o dimensiune mai mica ca sa nu iasa mare si in care ai bagat smart object niste poze imense, atunci illustratorul salvat cu pdf compatible va avea tot timpul la rasterizat o rezolutie mai buna decat un pdf. De regula pdf-ul ia atat cat e imaginea. Daca ai smart objects care sunt scalate la un procent mai mic decat rezolutia lor maxima, intr-un fisier pdf vei avea doar procentul la care este scalat acel smart object. (in tot ce am scris ma refer la o imagine tiff sau psd pe layere linkuita intr-un ai, iar salvarea pdf-ului pentru a doua optiune se face tot din Illustrator).

Semnătură 

Pe partea cealalta

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Avand in vedere ca eu fac exact acelasi lucru aproape zilnic de ani buni, imi permit sa iti dau un sfat.

Daca lucrezi in ILL nu salva niciodat cu pdf compatibility pt ca nu ai decat un avantaj si anume le poti rasteriza direct in photoshop, in schimb o gramada de dezavantaje: fisiere cu mult mai mari, care se deschid si se salveaza mult mai greu, spatiu pe disc ocupat mai repede. (in functie de dimensiune si rezolutie poti exporta tiff direct din ILL fara probleme sau diferenta de calitate, asa ca avantajul de a rasteriza direct in PS nu mai e de luat in calcul).
Exporta pdf fara downsample si fara compresie, ca sa merga mai repede, nu vrei ca ILL sa munceasca degeaba la vre-o compresie, PS o face mai repede; nu te intereseaza cat de mare e pdf-ul rezultat, oricum il arunci la final;

Eu ai-urile le export pdf cu un action dupa care le arunc in PS la rasterizare cu un alt action, ambele bineinteles, rulate in batch.

In screenshot-urile tale sunt acolo cateva bife care nu-si au locul:
1. preserve ILL editing capabilities - la ce-ti mai trebuie sa-l editezi in ILL daca tu exporti pdf doar pt raterizare in PS; intr-un fel e acelasi lucru cu ILL cu pdf compatibility. lol
2. optimize for fast web view - esti sigur???

Cat despre pastrarea calitatii imaginii… daca-l salvezi ai cu pdf compatibility linkul ramane asa cu l-ai adus, iar la pdf lafel, daca nu faci downsample, sau functie de setarile din “Compresion” va avea rezolutia pe care o dai, care ar trebui sa fie rezolutia tif-ului de la final, nu mai mare.

@PallMAC - “Daca sa zicem ai un psd sau tiff pe care il faci la o dimensiune mai mica ca sa nu iasa mare si in care ai bagat smart object niste poze imense, atunci illustratorul salvat cu pdf compatible va avea tot timpul la rasterizat o rezolutie mai buna decat un pdf.”

Te inseli amarnic coane. Un tif A4 in care ai smart-uri A0, adus in ILL si exportat cum vrei tu, iti rezulta un tif la rezolutia lui A4. Scalabilitatea unui smart object e valabila doar in PS.
MARE ATENTIE. In unele cazuri e necesar sa convertesti un smart object inca odata in smart object. Sa zicem ca avem un smart object A4 pe care il scalam la A5, dupa care il facem iarasi smart object. Daca il rescalam la A4 el va face resampling de la A5 la A4 ca orice layer obisnuit.

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Administrator

e așa de simplu de văzut…
pune în illustrator o poză de 9/15 cm la 72 dpi, mărește-o în pagină la un A4, salvează illustrator, pdf și eps, rasterizează-le în photoshop pe toate trei și vezi rezultatul
wink

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 13.10.05

Optiunea de pdf compatible file are ca scop pastrarea editabilitatii fisierelor Illustrator in acelasi timp fisierul salvat astfel se pot deschide si in Acropat sau alt reader de PDF. Atunci cand salveti .AI cu optiunea Compatible file asupra imaginii bitmap nu se aplica nici un fel de compresie ramane exact ca atunci cand il salvezi simplu fara optiunea selectata. Singura diferenta este ca se adauga la fisierul AI si informatia PDf pentru a putea deschide fisierul in readere de PDF. Problema cu acest tip de fisier este ca dimensiunea lui este foarte mare asa cum spuneau si colegii de mai sus. Oricum un astfel de fisier nu trebuie sa ajunga NICIODATA in tipar.

Daca fisierele se trimit la tipar trebuie sa fie salvate ca PDF si sa respecte cerintele tipografiei (Compression, mark bleeds, color profile) si asta se face cu optiunea de care spuneai Save Adobe PDF. Oricum si acest fisier este destul de maricel pentru ca inca pastreaza informatii utile pentru Illustrator (layere, simboluri etc) dar se poate curata si micsora in Adobe Acrobat inainte sa fie trimise in tipar.

Nu inteleg de ce deschideti fisierul in photoshop cand Illustrator este perfect capabil sa exporte TIFF, oricum nu inteleg de ce tipografiile insista cu TIFF si nu folosesc PDF.

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05
Daniel - 21 Mai 2012 02:06 PM

Illustrator este perfect capabil sa exporte TIFF

ăăăăă, nu chiar.

Și nu vorbim despre un fișier mare.

Semnătură 

Adam nu era decît un om ceea ce explică totul. El nu dorea mărul de dragul mărului. Îl dorea pentru că era interzis….

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRank
Member

Aici nu pot sa te contrazic eu folosesc indesign pentru export si atunci nu am avut astfel de probleme. In genral m-am obisnuit ca elemnetele sa le fac in Photoshop si illustrator si machetarea sa fie in Indesign chiar daca este doar un simplu A4 sau un panou de 3 m.

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRank
Jr. Member

@Daniel
De acord cu tine in ceea ce priveste trimisul de tiff in loc de pdf dar intr-o agentie mare (in care “activez”) lucrurile nu stau chiar asa; si noi ne-am dori sa trimitem pdf-uri la tipar dar “workflow-ul” e mai complicat, noi lucram cu niste accounti - pentru niste clienti - care clienti la randul lor produc cine stie unde prin tara (sau chiar afara), deci sa primim seturi de specificatii de pdf la fiecare lucrare in parte e mai ...... si uite asa toata lumea nu se mai leaga la cap si a ales calea simpla: TIFF LA 300!
Asta stiu sa ceara, asta le dam.
De aceea se lucreaza in illustrator si se rasterizeaza in photoshop. Fisierele de illustrator se pastreaza, pentru arhiva, simple fara “pdf compatible” pentru a ramane mici la doar cativa k.

Semnătură 

I’m a very neat monster

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRank
Member

@gutuie
Imi pare rau dar scuza ca lucram cu multe firme nu tine, in general este o problema de pregatire a oamenilor de la DTP a celor de la accounting si sa nu vorbesc celor care lucreaza in tipografii. In general specificatiile de tipar sunt destul de standard si nu difera foarte mult de la o tipografie la alta. In general din experienta mea in firme mari si mai mici fenomenul tiff la 300 si corel este mioritico-balcanic. La case mai mari nu prea se intimpla. Numai la noi un om de la prepress nu stie ca textul intr-un pdf se poate transforma la curbe din Adobe acrobat sau ca poate salva documentul eps din Adobe Acrobat. Mai ales agentiile mari trebuie sa impinga furnizori in a accepta PDF pentru tipar. Dar asta este o discutie care merge purtata in alt topic.

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

bre, noi tre s-o pune de o intalnire joia asta, asa cum e traditia
ce ziceti, va urniti fundu pana la Preoteasa? dupa 18:30.

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Administrator

da
dar joia ailaltă, pe 31…

1 din 2
1