M-am apucat sa montez sistemul de boxe surround de la BOSE si nu stiu care ar fi pozitia perfecta a boxelor surround spate, stanga-reapta.
Dolby Digital spune ca boxele surround trebuie sa vina din lateral, la un unghi de 90-110, si la inaltimea urechilor, cand stai pe canapea.
Problema e ca eu nu pot sa le pun la inaltimea urechilor stanga dreapta, ci doar sus aproape de tavan, stanga dreapta.
Pe alte siteuri se spune ca boxele surround spate stanga-dreapta trebuie sa vina din lateral, dar la o inatime de peste 1m deasupra urechilor, ceea ce in cazul meu, e realizabil.
Le montez pe grinzi, stanga dreapta, la 1m de coltul camerei, si la o inaltime de 2m deasupra urechilor.
Oare se pierde din efectul de surround, daca le montez la un unghi de 90 grade, dar nu la nivelul urechilor, ci la 2 m mai sus?
Macuserii se multumesc cu sunetul lasat de Steve se pare.
Pe forum-uri de specialitate se abereaza excesiv, aici se pare ca nu se pricepe nimeni.
Vreau sa stiu cum sa aranjez satelitii, pentru un efect surround cat mai bun.
Am primit sfaturi sa nu ma stresez cu 7.1 pentru ca sunt f putine filme in format 7.1, toate sunt 5.1
Cica o alegere mai buna ar fi sa economisesc bani si sa iau un receiver 5.1 pe care sa leg doua perechi de boxe pe mufele de surround R si L: stanga-dreapta din lateral sus la inaltimea tavanului, si stanga-dreapta din spate la inaltimea urechilor.
In felul asta, voi avea un surround care va inconjura camera din spate si lateral, iar vocile vor veni din fata stanga-dreapta si centru fata.
Trial and error e cam harsh avand in vedere ca trebuie sa dau bani pe receiver inainte de a testa.
Cum sa fac?
M-am apucat sa montez sistemul de boxe surround de la BOSE si nu stiu care ar fi pozitia perfecta a boxelor surround spate, stanga-reapta.
Eu am inteles ca le ai deja cumparate.
Ti-am sugerat sa faci cateva incercari cu ele pozitionate in cele doua variante propuse de tine si sa vezi cum iti suna mai bine aceasi secventa de film. Fiecare camera cu acustica ei.
Mai trebuie sa iei in calcul si estetica camerei, adica cum arata camera dupa ce sunt montate (as merge pe un montaj cat mai discret chiar daca as sacrifica putin din acustica).
Personal le-as pozitiona in coltul de sus al camerei si le-as orienta cat mai spre pozitia de vizionare.
Eu am avut (si sunt adeptul) monitoare de studio cu amplificare interna pe fiecare monitor, si le aveam legate direct la un dvd (cand nu erau legate in Airport Express).
Cred ca mai important decat surroundul este wooferul si cele doua boxe fata stanga si dreapta.
Pai sistemul BOSE 5.1 il am deja. Dar acum trebuie sa cumpar un receiver, si vreau sa stiu de la inceput de voi alege, 5.1 sau 7.1.
O sa fac un compromis cu surround-ul, nu voi putea sa montez boxele stanga dreapta la nivelul urechilor, ci le urc sus pe tavan, in stanga si in dreapta, orientate spre locul de vizionare.
Acum vreau sa mai cumpar 2 boxe Klipsch RF-52 pentru muzica, pe care le voi folosi ca fromt stanga si dreapta, iat fronturile de la bose le voi lega pe aceeasi mufa ca si surround-urile stanga dreapta. Voi avea deci 4 boxe surround: stanga dreapta lateral pe tavan, si stanga dreapta din spate la nivelul urechilor.
Se foloseste sistemul asta, sau mai bine aranjez un 7.1 si pun boxele Klipsch pe fata si cele BOSE pe surround la receiverul 7.1?
BTW poate poti sa iei un receiver imprumut pentru cateva ore/zile ca sa te joci in liniste si sa faci o alegere corecta.
Am un receiver mai vechi Technics 5.1 (pe care il voi inlocui), deci sistemul 5.1 pot sa il testez. Nu am cumparat inca cele 2 boxe stereo fata si receiverul 7.1 (sau 5.1).
ia-ti un receiver 5.1 deocamdata, pt bose. cand iti iei boxe de ascultat muzica, ia-ti in plus un amplif stereo. punct. nu le amesteca. daca vrei sa asculti muzica, o faci stereo.
intre un 5.1 bun si 7.1, eu zic ca nu e mare diferenta, sunt putine filme care se aud atat de bine incat sa merite diferenta.
nu de neglijat: pe mine m-ar ataca sa stiu ca mai am inca 2 fire de care sa ma impiedic…
Merci pt raspuns. Ideea e ca eu oricum voi avea inca 2 sateliti pe pereti, in ideea ca pastrez BOSE pt filme ca 5.1 si iau 2 boxe stereo pentru muzica.
Nu e mai simplu si mai ieftin sa iau un singur receiver la care sa leg si cele 2 boxe stereo, si sistemul BOSE, si cand ascult muzica, sa selectez receiverul pe stereo (doar boxele Klipsch), iar cand vad un film sa selectez receiverul pe surround?
In felul asta voi folosi cele 2 boxe fata si cand vad un film, si sunetul ar fi mai bun.
Ideea e ca nu prea as da 100€ in plus pe un receiver 7.1 cand toate filmele sunt in format audio 5.1.
Pe de alta parte 5.1 format din cele 2 boxe stereo fata, plus de la BOSE: centru fata, surround stanga+dreapta lateral si surround stanga+dreapta spate, ar suna corect?
Intelesesem din prima ca se poate si varianta asta.
Un amplif stereo se va auzi mai bine, pt muzica, decat Denonul de care zici. In general, dinamica e mai buna la un amplif dedicat.
De asta ziceam sa fie chestiile audiofile separat de surround.
M-am uitat la schita din manual, as completa cu o chestie: subwooferul e bine sa stea intr-un colt de camera. cu fata spre pereti, pt un efect mai puternic.
Eu am un Wharfedale activ de 30 de cm, orice efect care e cu bubuituri/cutremure/explozii iti ingheatza singele, garantat ))
As putea sa pastrez receiverul vechi special pentru cele 2 boxe Klipsch cand le voi lua, si sa iau un receiver nou (cu HDMI) pentru sistemul BOSE.
Dar ma complic…mai simplu ar fi one receiver to rule them all
Am pus si eu subwoofer-ul BOSE in coltul camerei, intre cele doua front-uri, dar nu stiu cum sa il orientez…cu fata spre dreapta (coltul camerei si termopan) sau spre stanga (spre restul camerei)? Nu se poate cu gaura spre mine pt k e extrem de lung subwooferul de la Bose, si trebuie pus pe lat.
Mai aveam oidee, sa il pun in loctul camerei, dar nu in fata, langa boxele fata, ci in spatele canapelei, langa boxele surround. Cum ar fi mai bine?
Wharfedale DX-1HCP alb vroiam sa cumpar si eu inainte sa primesc cadou BOSE-ul.
Cred ca e cazul, pt. boxe, sa ceri pareri pe forumuri specializate.
Acolo e posibil si sa ti se explice mai clar de ce se asculta muzica mai bine de pe amplif, nu de pe receiver.
Iar Dolby Prologic (fie si IIx) e o frectie analogica fata de DTS.
Ti-am descris mai sus parerea mea, ma retrag din discutie
Noua dracie in surround este Audyssey DSX! Care se poate obtine in 3 moduri…de la un 5.1 clasic (centru, fata stanga si dreapta, surround stanga si dreapta) se adauga 2 fata stanga si dreapta inalte (deasupra celor din 5.1); fata stanga dreapta wide (in afara celor din 5.1); sau surround back stanga dreapta (in spatele celor surround din 5.1).
Acest nou surround poate fi folosit doar cu receiverele noi care au surround back/zone 2 si front heigh/front wide.
Asta ma indeamna sa montez boxele 5.1 pe care le am acum, in colturile sus ale camerei, urmand ca dupa ce iau boxele stereo Klipsch, cele 2 fata Bose, sa le folosesc pe post de front heigh.
Asa ca noul meu receiver va fi se pare Pioneer VSX-922 care trebuie sa apara.