Am vazut prin multe topicuri diverse intrebari legate de pregatirea documentelor de tipar, formatul in care acestea trebuie trimise si alte informatii utlie de acest tip. Deoarece exista o serie de utilizatori pe acest forum cu experienta in domeniu poate este o idee sa contribuie la un mini ghid cu raspunsuri la intrebari legate de pregatirea documentelor si poate o discutie pe tema zonelor interpretabile de genul care este cel mai bun format de fisier pentru un anume job si asa mai departe.
În principiu, pentru tipar se prefera documente cu rezoluția 300DPI. În spațiul de culoare CMYK. Dacă e tipar digital, merge și RGB.
De preferat să fie fișiere PDF (eventual exportate fără niciun fel de compresie). Că o să fie sau nu listate din Corel… asta e treaba celor de la tipografie.
Se preferă o margine de tăiere (bleed) de 5 mm (sunt unii care s-au modernizat și pot lucra chiar și cu 3 mm; în general 5 e o marjă de “sigurnață” mai bună).
În rest, totul e relativ. Dacă vrei text 100% black poți pune negru numai pe canalul lui; dacă vrei însă ca negrul să arate mai bine, să fie mai “ochios”, îl poți combina cu galben și magenta astfel încât să iasă în evidență. Atenție însă la tipografia cu care lucrezi și la posibilitățile ei de a face corect aceste suprapuneri.
Altfel, dacă-l dai în PDF, ai grijă să introduci în document și toate fonturile folosite. Asta ca să nu te trezești cu hieroglife. O altă măsură suplimentară de “securitate” a listării ar fi convertirea la curbe a tuturor semnelor de text. Atenție însă, asta va duce la un fișier cu dimensiuni mult mai mari!
Unii recomandă folosirea spațiului CMYK “direct din program” (aka păstrarea setării “As is” în Distiller-ul dela Adobe - care ar putea să convertească spațiul de culoare, de altfel).
Și-ar mai fi, cred.
offset, digital, serigrafie, tampografie, outdoor etc…
nu au toate aceleași specificații
ca să lucrezi intr-un mod cât mai corect și profesionist, trebuie să cunoști finalitatea muncii tale
și să soliciți, înainte de a te apuca de muncă, toate detaliile de care ai nevoie, inclusiv cerințele tipografiei la care se trimite materialul finit
(cum ar fi să te apuci să faci o casă fără un plan, schimbând de la o zi la alta diverse lucruri?)
atfel, ca noțiuni generale, e suficient să cauți pe net și să găsești niște minime condiții tehnice
chestia cu “tiff la 300” nu este decât găselnița unor oameni (clienți, accounți, oameni de producție suficienți, începători naivi etc) care nu știu/nu vor/nu pot întelege niște parametri tehnici
acuma, depinde de fiecare în ce mod alege să lucreze și cum iși împarte responsabilitățile cu colegii
Postez aici, ca nu am gasit prin arhiva nimic.
Deci, se da o tipografie si un amator DTP-ist. Amatorul sunt eu. Fac lucrari in Xpress si Indesign. Trimit tipografiei finalul in pdf cu croape. Nu e bine, zice. Pai cum sa le trimit? intreb eu. EPS, font outline, fara croape.
Eu nu mai inteleg nimic! La alte tipografii trimit pdf-uri cu croape si alte markere, la astia nu e bun.
Pina la urma cum e bine? PDF cu croape, fara croape, EPS cu font outline?
Deasemenea, ba mi se cer pozele la 300dpi, ba la 200dpi. Eu, de cind lucrez (‘98), le fac din start la 300.
Cum e bine? Voi cum procedati?
- cere întotdeauna specificațiile tipografiei înainte să te apuci de lucru
- respectă brieful și specificațiile
- trimite la tipar numai cu BT de la client
in acest fel lucrezi ca un profesionist și nu poți fi scos “acarul păun” dacă tiparnița dă greș la lucrare
ține cont de vorba veche: “câte bordeie, atâta obicee” - fiecare tipografie are un flux specific de lucru, ce e valabil la unii, e greșit la alții
Îmi închipui că termenul „începător” e doar o glumă, deși judecînd după întrebare, cine știe. Totuși, a numi„mărcile de tăiere” „croape” mi se pare un barbarism de o superbissimă și suverană lipsă de respect pentru ideea de terminologie – am ®îs una bună, mersi mult Tot de dragul preciziei, eu cred că markings nu e totuna cu marks.
Nevoia mea de precizie, apropo, vine de acolo că am avut destule situații, în toate limbile pe care le operez, în care lipsa unui vocabular tehnic comun a creat mici neînțelegeri. La tiraje de peste 20.000, micile neînțelegeri pot costa cît un drum cu naveta spațială pînă în lună (fără micul dejun și numai dus). Pe care-ți vine să-l și faci, dacă ai văzut vreodată cum arată o tonă de deșeuri de hîrtie, producție proprie. De asemenea, utilizarea unui vocabular adecvat impune și cere respect. Scuze pentru divagația asta de învățătoare, sper să fie utilă.
De mărci e nevoie în general la Offset, în vreme ce uneori la imprimerie digitală încurcă (dar fără să știu despre ce tipăritură e vorba nu știu ce să spun).
Imprimarea digitală și anumite tehnici de printare cu cerneluri lichide se descurcă și la rezoluții de 120-150 dpi. Afișele de la A2 în sus, indiferent de tehnică, așijderi.
Firește, toate astea ar avea nevoie de cîte un capitol plin de fraze complicate, cu multe subordonate condiționale.
Acuma, dacă imprimeria îți cere să-i dai lucrarea pe foaie de ceapă pictată cu șofran, ori i-o dai (și ceri probe, evident pe banii lor), ori te duci la altă tipografie. A treia posibilitate, mai complicată, e să-i iei la întrebări – poți afla lucruri, dar riști să ți se spună că ești lipsit de pragmatism (eufemistic vorbind).
E bine să știi încă înainte de a te apuca de lucru care sunt condițiile de producție. De exemplu, mie mi-e suspectă povestea asta cu vectori în eps, fiindcă sugerează că se lucrează cu tehnici primitive și/sau perimate și că oamenii de acolo fie nu știu, fie nu vor, fie nu pot să-și bată capul.
Îmi cer scuze dacă termenul de “croape” vi s-a părut un “barbarism”... așa am auzit în prima tipografie cu care am lucrat (și la primul secretar de redacție cu care am lucrat) și am rămas cu acest termen.
Da, vorbim de tipar offset. Ideea e că cei despre care vorbesc montează materialul trimis în Illustrator și de acolo îl dau pe film.
S-au perindat mai mulți pe la tipografia respectivă, acum e cineva care stie numai Corel!
Da, am văzut o tonă de deșeuri, pe vremuri, cînd mă duceam la tipografie cu pagini tipărite pe calc… și am încurcat cyan cu magenta (tot prin ‘98, cînd în Dobrogea nu era nicio tipografie care sa aiba rotativă policromie si tipăream la Intact în București)! Vă dați seama ce a ieșit!
păi ălea de mai sus…
plus linkul acela
tiparul e cam ca mersul pe munte - tre’ să urmărești marcajul potecii, adică să respecți indicațiile tipografiei
da, suna oribil
habar n-am de unde vine, desi ne cunoastem de vre-o 15 ani
inseamna decuparea a ceva, separarea lui de fundal/background
cat despre cum sa predai la tipografie, persista in a le trimite pdf (fara semne de taiere ca isi pun ei; ale tale s-ar putea sa-i incurce)
daca tiparul e offset fa PDF X3:2002 si stai linistit
Eu nu-nţeleg de ce, Doamne, să-i încurce faptu’ c-ai pus semne de tăiere? Câtă vreme nu le-ai pus “lipite” de marginile pe unde vine tăierea, ci la 2-3 mm distanţă, bineînţeles…