Am făcut 40 de giga de filmări full HD/poze în vacanţă şi vreau să fac un Bluray cu ele. Iniţial, am vrut un DVD cu temă şi meniu, făcut în iDVD, dar, după prelucrarea în iMovie, tot am 25 de giga de material…
Aşa că vreau să fac un Bluray. Pe acesta l-am ales - un model care suportă şi discurile de 100 GB. Deci, spaţiul nu va mai fi o problemă.
Problema e că, dacă tot am spaţiu, vreau să am calitate maximă şi nu ştiu exact cum să procedez.
Filmările sunt făcute cu un Canon PowerShot S100 la 1920x1080 24 fps în format .mov. Bluray-ul vreau să fie cu meniu şi să ruleze un trailer făcut în iMovie când e inserat discul în unitate, după care să ai opţiunea să alegi între filmări sau un slideshow de poze făcut în iPhoto (exportat ca .m4v).
O variantă de a face un Bluray cu meniu am găsit aici. Numai că eu n-am în Compressor opţiune de HD DVD (MPEG2) din care să fac apoi preset pentru Bluray.
Am Final Cut Pro X, în care am importat fără probleme filmările din iMovie cu tot cu tranziţii, efecte şi fundal sonor. Iar FCPX ştie să facă Bluray, dar, din câte îmi dau eu seama, doar cu fiecare proiect în parte. Başca că acel trailer din iMovie nu se importă în FCPX bine, că n-are suport pentru el…
Deci, eu am două fişiere .mov şi unul .m4v pe care vreau să le pun pe un Bluray, astfel încât:
1. să nu mai piardă din calitate
2. unul dintre ele să ruleze automat la inserarea discului în unitate
3. (dacă se poate) aspectul meniului Bluray să fie customizabil, ca să-l aliniez la tema „Travel” pe care am folosit-o în trailer
Nu ştiu cu ce soft-uri o să vină unitatea Bluray, dar momentan am iMovie, FCPX, Compressor, Toast Titanium cu care pot lucra.
Sper să fie cineva care să mă poată ajuta, că îmi face femela capu’ calendar dacă află că am comandat Bluray writer şi tot nu pot face un disc „ultima creaţie” cum ar zice maneliştii…
N-am facut in viata mea vreun BluRay si nici nu cred c-o s-o fac vreodata. Iar despre DVD-uri deja am uitat.
Asa ca o sa-ti raspund cam offtopic, ceea ce o sa te enerveze, ca deja ti-ai luat unitatea.
De ce nu faci tu un mkv, cu capitole, primul fiind trailer-ul, al doilea filmul mare si al treilea slideshow-ul? Ca sa trimiti mkv-ul la televizor, sunt multe metode, a mea fiind Playback.
O să iau în considerare şi această soluţie, dar acum am de „justificat” 699 roni cheltuiţi… Plus că, dacă ai un player acasă şi unul la socrii, care au fost „implicaţi” în vacanţă, atunci e mai uşor pentru ambele părţi să vizioneze opera. Că n-are rost să complic cu predat de streaming.
Mă mai gândesc la o variantă: Compressor, după ce converteşte o filmare, deschide un pop-up şi zice că l-ar scrie. Eu am pus toate cele trei clipuri în compressor, am folosit presetarea aia standard şi gata. Dar întrebarea e dacă scrie toate clipurile pe un Bluray sau după ce termină de convertit unul îl scrie, după care vine clipul 2 şi tot aşa?
Daca nu primesti sfaturi de la altii care au facut treaba asta, mai bine faci niste teste cu fisiere mai mici, sa nu stai toata noaptea la randare. In mod normal, ar trebui ca orice soft de facut Bluray sa poata scrie si o imagine pe hard (asta ca sa nu irosesti discurile la teste).