Cum este cel mai bine sa folosesti un portabil ca sa ai parte de acumlator ?
- tinut cu ac cu bateria scoasa
- tinut cu ac si bateria in el
- tinut pe ac si din cand in cand lasat pe baterie (daca asa la ce interval ar trebui sa il lasi pe baterie)
- tinut pe ac si din cand in cand lasat pe baterie (daca asa la ce interval ar trebui sa il lasi pe baterie)
Astept lamuriri…
Dacă sfatul lui Tudor nu te convinge, te asigur că cel mai sigur calculator, inclusiv bateria lui,. este să îl ții încuiat în seif, neutilizat ani de zile, nu se virusează, nu se strică, iar dacă e bine ambalat, nici praf nu prinde.
Dacă sfatul lui Tudor nu te convinge, te asigur că cel mai sigur calculator, inclusiv bateria lui,. este să îl ții încuiat în seif, neutilizat ani de zile, nu se virusează, nu se strică, iar dacă e bine ambalat, nici praf nu prinde.
Cattus - cred ca un pas in plus ar fi sa nu il cumperi niciodata acel calculator. Asa, nu o sa ti se strice niciodata.
Astept lamuriri…
Ma convins, nu stiu daca era ceva de convins, chestia era ca nu prea stiam cum e bine sa folosesti bateria, stiam ca in timp isi pierde din autonimie, insa vroiam sa aflu cel mai bun mod de utilizare, pentru a o proteja cat mai bine.
Astept lamuriri…
Ma convins, nu stiu daca era ceva de convins, chestia era ca nu prea stiam cum e bine sa folosesti bateria, stiam ca in timp isi pierde din autonimie, insa vroiam sa aflu cel mai bun mod de utilizare, pentru a o proteja cat mai bine.
Dacă scoți bateria și lași numai cu ac, resetezi mereu data, plus că - dacă ai pană de curent ... Regula este să încarci complet bateria și să o descarci cît mai complet, chiar pînă se autoînchide monitorul și imediat pui încărcătorul (nu-i bai, chiar dacă se autoînchide monitorul, mai ține cîteva minute, nu pierzi datele unei aplicații deschise - asta în cazul unei baterii încă bune).
Nu aplici metoda asta, cu lăsatul autoînchiderii monitorului, dacă arzi un cd/dvd sau dacă transferi date pe un hdd extern, dacă te prinde operațiunea cu bateria la 10 %, e bine să pui deja încărcătoru.
Inca o data, la Li-Ion si Li-Po, nu este asa.
In primul rand, nu se poate face discharge “cat mai complet” cu ea in calculator.
In al doilea rand, un discharge complet este, foarte posibil, primul si ultimul pentru acea baterie.
In al treilea rand, acest tip de acumulatori nu tin deloc cont de cat sunt incarcati la un ciclu (merge cu jumatatea, cu sfertul, cu totul, cat se poate, cand se poate).
Sunt 3 factori importanti care distrug capacitatea unui asemenea acumulator:
a) caldura (e valabil la toti acumulatorii)
deci, aveti grija sa ii fie cat mai bine din acest punct de vedere. la frig nu duce mult, dar are viata lunga, iar la cald duce mai mult, dar viata, per total, scade drastic.
b) deep discharge (sub 3V/celula sansele de a se distruge complet sunt foarte mari si, chiar daca isi revine, ramane cu sechele)
aproape imposibil de realizat intr-un dispozitiv. singura cale (in afara de desfacerea acumulatorului) este sa fie descarcat cat permite si abandonat cateva luni prin casa.
c) timpul. indiferent de tratamentul aplicat (folosita sau nu), capacitatea bateriei scade cu ~20% pe an (statistic vorbind).
aici nu se poate contracara, dar arata clar ca o baterie trebuie cumparata doar atunci cand este nevoie, nu pentru “rezerva”
La faza cu deep discharge nu stiu ce sa-ti spun. Chiar apple recomanda cel putin 1 discharge pe luna la iPod-uri. Am la lucru niste field kits care, printre altele, includ niste Panasonic Toughbooks CF-28. Acestea, cu baterii cu tot stau 8 luni pe an in dulap fara sa le atinga nimeni. In momentul in care le scot de la pastrare si le bag in priza pur si simplu le incarc si le trimit in deplasare. Termenul de “fucking dead” nu cred ca ajunge aproape sa descrie starea de descarcare ale acelor baterii. Uneori unele sunt mofturoase, le cuplez la curent si in loc de led galben pentru incarcare apare rosu, tot ce trebuie sa fac este sa decuplez curentul, las asa 10 secunde, cuplez si isi revin. Este din cauza faptului ca sistemul de incarcare depisteaza bateria pe care o crede dusa. E al 4-lea an si inca nu mi-au cazut baterii. Ba da, 3 din 30, insa din alte motive. Ele tin in continuare oriunde intre 2:45h si 3:30h.
Stiu de chestia cu deep discharge, dar e relativa. Pur si simplu bateriile sunt facute sa fie folosite fara prea mari precautii, s-au luat in considerare o gramada de factori mai ales factorul uman, nu trebuie tinute in mana cu manusi chirurgicale. Enjoy your toys!
[ Modificat: 21 Decembrie 2006 01:47 AM de fishbone ]
Discharge-ul recomandat de toata lumea este pentru recalibrarea circuitelor ce calculeaza durata de lucru. nu este “deep discharge”.
Iti recomand sa renunti la ideea cu “sunt facute sa fie folosite fara prea mari precautii”. Este mult mai sanatos sa fii crud, decat ca micul pe gratar
Oricum, aici facem la*a intelectuala, cum se zice. Tot ce stiu despre Li-Ion/Li-Po, stiu de pe net, sunt multe pagini ce explica tehnologia, cu avantajele si dezavantajele ei.
Nu sustineam sa fim nesimtiti si badarani cu bateriile, dar nici in extrema cealalta nu e sanatos sa o dam. Stiu pentru ce este recomandata acea discharge si stiu si faptul ca iPod-ul, la fel ca toate jucariile electronice, se opreste cu mult inainte ca bateria sa fie total moarta. Chiar si acel procent de 1% de energie ramas e suficient pentru a preveni un deep discharge pentru ceva vreme.
Atata timp cat bateria este descarcata din cand in cand pentru a pune in miscare celulele, atata timp cat nu este expusa la temperaturi extreme ea te va servi mult si bine. Inevitabil, intr-o buna zi va ceda.
Totusi cum se poate explica - am un prieten, are laptopul din septembrie, are 99 de cicluri de incarcare,iar iStat ii arata batery health 100% .
Si mai si stiu cum il incarca
am facut un drum iasi-oradea si am ales sa-mi iau loc la cuseta. cuseta cu 6 locuri. am nimerit un vagon nou, curat si chiar am gasit si priza la capatul patului. am intrebat “nașu’” daca e pusa doar ca sa dea bine sau chiar functioneaza. mi-a zis ca merge doar ca pot exista mici intreruperi. mi-a cam scazut entuziazmul si m-am culcat dupa ce mi-am terminat bateria mac-ului. mi-a fost teama sa nu-l busesc daca il foloseam conectat la acea priza. mentionez ca bateria era full.
credeti ca se putea intampla ceva nasol cu mac-ul sau cu bateria daca-l foloseam alimentat din acea priza?
am facut un drum iasi-oradea si am ales sa-mi iau loc la cuseta. cuseta cu 6 locuri. am nimerit un vagon nou, curat si chiar am gasit si priza la capatul patului. am intrebat “nașu’” daca e pusa doar ca sa dea bine sau chiar functioneaza. mi-a zis ca merge doar ca pot exista mici intreruperi. mi-a cam scazut entuziazmul si m-am culcat dupa ce mi-am terminat bateria mac-ului. mi-a fost teama sa nu-l busesc daca il foloseam conectat la acea priza. mentionez ca bateria era full.
credeti ca se putea intampla ceva nasol cu mac-ul sau cu bateria daca-l foloseam alimentat din acea priza?
Am folosit eu cu succes priza dintr-o cuşetă (2 locuri) încărcând un iBook.