Rezultatate preliminare* monitorizare baterie PowerBook G4 (15’’ FW800)
* Rezultatele sunt calculate la 25 de saptamani de la cumparare.
Scop
Determinarea factorilor ce influenteaza capacitatea bateriilor din portabilele Apple
Obiective
1. Masurarea evolutiei capacitatii bateriei
2. Crearea unui model matematic care sa explice evolutia capacitatii in functie de numarul de cicluri efectuate si timpul scurs de la cumparare
3. Validarea empirica a modelului pe diferite tipuri de baterii Apple (aici am nevoie de ajutorul vostru, descarcati sheet-ul atasat)
Metodologie
Am notat saptamanal, in fiecare luni la aceeasi ora, datele masurate cu coconutBattery v2.5 privitoare la numarul de cicluri (NC) ale bateriei si capacitatea ramasa (CAP).
Am analizat rezultatele cu ajutorul regresiei lineare (metoda Enter si Stepwise), pachet statistic SPSS v13 for Mac OS X, © SPSS Inc.
Rezultate
Analizand (stepwise) modul in care cei doi factori: timpul scurs si numarul de cicluri de viata influenteaza puterea bateriei am constatat ca:
- numarul de cicluri (NC) efectuate este singurul factor independent de predictie a vietii bateriei
- modelul matematic explica 75,6% din varianta CAP (semnificativ statistic mai bine decat sa ghicim singuri; p<0,001), adica NC ca si factor unic explica 75,6% din scaderea capacitatii bateriei, restul fiind influentate de alti factori, care ar putea fi: descarcari complete sau nu, temperatura de functionare, calitatea produsului, procese chimice intrinseci, etc. Nu stiu care si de ce pentru ca nu le-am cuantificat in nici un fel.
- regresia arata ca la fiecare ciclu consumat, CAP scade cu 4,9mAh, cu interval de incredere 95% de (3,57-6,24). Altfel spus, bateria voastra ar trebui sa fie (afirm cu o incredere/certitudine de 95%) la CAP=(4554-4679) - (3,57-6,24)*NC; unde (4554-4679) este intervalul de incredere 95% pentru constanta de plecare, intercept-ul (valoare medie= 4616). Ia verificati, am dreptate? Pentru modelul in cauza, dar si pentru alte PowerBook-uri. Poate si pentru MacBook-uri, sa vedem.
Daca fortam regresia logistica sa ia in calcul si factorul timp (T) obtinem:
- cei doi factori explica 75,7% din varianta capacitatii, dar cum am mai zis timpul nu este un factor de predictie independent, nu e semnificativ statistic (p=0,892)
- capacitatea bateriei scade cu 4,4mAh pentru fiecare ciclu trecut si cu 1,4mAh pentru fiecare saptamana scursa de la cumparare.
- formula de calcul a capacitatii ramase este CAP=4613,8 - 4,45*NC - 1,42*T
Problema cu modelele descrise mai sus e ca timpul si numarul de cicluri sunt puternic corelate, ceea ce face ca modelul sa fie un pic influentat negativ. Adica ne intrebam: timpul influenteaza numarul de cicluri sau NC influenteaza T? In viata de zi cu zi, intrebarile nu prea au sens, pentru ca timpul trece independent de mine iar ciclurile bateriei depind doar de cat de mult folosesc eu PB-ul in parc.
Oricum, corectand pentru multi coliniaritate pana la eigenvalues acceptabile, prin folosirea valorilor standardizate (v-am pierdut, nu?), obtinem ce stiam deja: ca doar NC este factor independent de predictie pentru CAP.
Discutii
Trei sferturi din scaderea capacitatii bateriei se datoreaza direct folosirii acesteia, dar si timpul scurs poate juca un rol, mai mic. Pentru explicarea celor 25% ramase, ar fi nevoie de un studiu care sa monitorizeze si alte aspecte ale folositii bateriei: temperatura de folosire, fragmentarea descarcarilor si incarcarilor, modelul bateriei, data aproximativa de productie, alti factori.
Studiul continua si sper ca datele furnizate si de ceilalti Macuseri sa aduca si alte informatii.
Va rog sa introduceti datele furnizate de coconut Battery in sheet-ul atasat (fisier Numbers arhivat) si sa raspundeti aici cu formularul standardizat pe care puteti sa-l luati cu copy/paste (daca nu aveti timpul de la cumpararea bateriei, puneti un timp aproximativ sau lasati liber):
Model Mac:
Numarul de cicluri:
Capacitatea Bateriei:
Timpul de la cumpararea bateriei (sau a Macului pentru bateria originala) - in saptamani :
Eroarea Standardizata STW:
Eroarea Standardizata ENT:
Va astept cu alte discutii.
Concluzii
Scaderea vietii bateriei depinde intr-o mare masura de folosirea acesteia. 75,6% din aceasta scadere este datorata numarului de ciclcuri de folosire care reflecta descarcarile bateriei (p<0,001). In medie, o baterie de PB ne astepatam sa scada cu 4,9mAh pentru fiecare ciclu de descarcare, CI95=(3,57-6,24). Timpul scurs de la cumparare joaca un mic rol, dar nesemnificativ static.