Pai d-aia spun eu ca m-au ametit atatea pareri. Cine poate da o definitie exacta a unui ciclu de incarcare? Ce inseamna asta? Daca-l incarc la 100%, lucrez 20 de min pe el si-l bag la loc in priza (deci pe la 98% sa zicem) se considera un ciclu de incarcare pentru aia 2%? Uite d-aia imi pare rau ca n-am invatat calumea chimie la scoala… Poate voi avea vreodata rabdare sa citesc niste articole online despre modul de functionare a unei baterii de laptop (chiar aici pe forum am vazut niste link-uri interesante) si ma voi dumiri odata pt totdeauna…
Ah, iar in trecut nu cred c-am ajuns niciodata la mai mult de 1000 de cicluri. De fapt, 1000 e mult, probabil ca nici 700 n-am atins. Culmea e ca sunt grijuliu de felul meu cu sculele si nu le frec inutil…dar cand am nevoie nu stau prea mult pe ganduri. Foarte rar s-a intamplat sa folosesc bateria de la 100% pana la 0, apoi s-o incarc la loc si iar s-o golesc in aceeasi zi. Asta ar insemna deja vreo 10-12 ore de lucru non-stop, pt ca am avut modele cu baterii bunicele. Buba apare atunci cand il scot din priza, ma invart putin cu el si apoi il bag iar. Poate veti spune ca procedez aiurea si ca, odata scos din priza, ar trebui sa-l las asa… N-am nimic impotriva, dar toate modelele de laptop care mi-au trecut pana acum prin mana aveau (implicit) un mod de functionare low-power atunci cand mergeau pe baterie, limitand destul de serios performantele (ceea ce chiar ma deranja la lucrul in softuri ceva mai grele). Fiind la primul portabil Apple…nu stiu daca lucrurile sunt la fel dar, cunoscand arhitectura procesoarelor Intel, as spune ca-s mari sanse sa fie asa…
Desi s-a mai discutat, da, faci rau.
Fiecare bagare in priza e un ciclu de incarcare. Mai pierzi 2 MAh!
Macul nu are un regulator low-power obisnuit. Performantele scad, e adevarat, dar nu cu mult, doar cu 10%.
OK, am sa incerc sa evit pe cat posibil sa stresez bateria inutil. Dar uite, mai am o nedumerire legata de capacitatea la care bateria ar trebui lasata…
Eu am inteles ca (doar) pe termen lung nu-i bine s-o lasi la extreme (0% sau 100%) dar in lucrul de zi cu zi…mai e nevoie sa am grija de asta? Concret: folosesc laptopul pe baterie pana imi termin treaba, capacitatea a ajuns undeva pe la 10-15%, asa ca-l opresc si-l bag in priza. E tarziu, nu mai am chef sa-l pazesc si-l las toata noaptea in priza (oprit). Dimineata il deconectez si-l las in pace. Deci bateria ar trebui sa fie la 100% cand scot alimentarea. Cateva zile nu umblu deloc la el, deci el sta cu bateria la 100%. E vreo problema? Chiar nu mi-am facut niciodata griji ca bateria sta incarcata la capacitate maxima mai multa vreme…sper sa nu ma fi inselat…
Nu, nu e nici o problema. Dar macar o data pe luna, macul trebuie sa adoarma de epuizare (adica sa intre in sleep cind bateria ajunge la un zero relativ). Si atunci sa-l incarci pina la capat!
Eu stau cu mac-ul in priza cam 2-3 zile, pe urma trec pe baterie si reiau ciclul.
O data pe luna il las pe baterie pana trece in sleep (asa cum e recomandat)
Am 59 de cicluri, 4947 Mah Full charge capacity si cand stau pe baterie, rezista aprox. 4 ore
Ce am observat:
De vreo 2 saptamani, dupa aprox. 3 zile de stat in priza, bateria imi arata 99% sau 98% si cica ”battery is charged” (evident si led-ul de la charger e pe verde)
Dupa 2-3 zile in priza, asa arata. Dar, dupa golire si reincarcare, totul revine la normal.
Intr-adevar indeed , dupa golire si reincarcare totul revine la normal, numai ca pana acum nu mi s-a mai intamplat si eram putin ingrijorat.
Sa reduc durata de stat cu el in priza?
Ajuta cu ceva daca-l lasi in priza? Il mai las si eu peste noapte conectat ca sa se incarce bateria, dar dimineata il scot…nu vad de ce l-as lasa in priza din moment ce nu e folosit. Cum o fi mai bine?
Azi imi iau si eu un pb, si incepator fiind, chiar daca am citit toate posturile de aici, ma vad nevoit sa intreb: daca stiu ca o sa lucrez mult cu el acasa, are ceva daca ii scot bateria si il las in priza cat folosesc ? evident o sa tin cont de toate sfaturile enumerate mai sus.
Nu are nimic,eu am folosit un macbook fără baterie că era în garanție la schimbat,depinde cum ești învățat,să nu uiți că nu ai baterie la el și să vrei să pleci cu el prin casă...
De azi sunt si eu fericit posesor de macbook :D
Tre sa recunosc ca ma enerveaza tastatura azerty, dar in rest e chiar ok! \o intrbare mai am pt voi astia mai priceputi: cand l-am luat bateria era descarcata, avea 1 ciclu de incaracare si nu stiu care e perioada de timp in care a ramas descarcata. e posibil vre-o problema sa apara din cazua asta ?
Da, cel mai nasol pentru baterie e sa stea descarcata mult timp. Pentru depozitare, Apple recomanda sa fie incarcata 40%.
Acuma, vezi si tu cum se comporta dupa cateva cicluri.