2 din 2
2
Avantajele OS 9
  [ Ignoră ]   [ # 16 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti - - - > 13 Septembrie
Macuser din: 15.06.06

In OS X se cer “tone” de “privilegii” ca sa muti sau sa stergi/modifici/muti/simplifici…
iar daca faci ceva de genul asta fara sa stii clar ca va merge, poti busi OS X-ul ultra rapid…
plus ca daca dezinstalezi ceva aplicatii isi vor lasa multe codite si cositze in urma…:P
invizibile/ascunse/locked/fara privilegii etc
deci ff rapid incarci sistemul si nu intelegi de unde…
Nu mai ai acelasi gen de libertate sa optimizezi sistemul ca in OS 9
OS X arata bine si e super destept insa mai are si dezavantaje…in special vis-avis de resurse si optimizare!
Imi trebuie cam multe pagini sa explic totul dar o sa concentrez aici doar ce e esential !
Cum se mai specifica mai sus…aplicatiile de OS 9 incep sa dispara de pe net pe zi ce trece,producatorii le sterg si pun doar versiunile de OS X…asa ca…avantaje si dezavantaje!
Asta e…sistemul de operare e vechi si neactualizat cu ultimele gadgeturi de pe piata!

Eu personal am gasit doar 5 mari “hibe” ale lui OS 9:
1) Face fite majore la multe formate de fisiere video,in special AVI si DivX
2) Videoconferinta merge strict doar pe YM si din ce am observat doar cand vrea ea
3) Limitare majora la programe P2P,QT 6.0.3 citeste destul de putine formate video…
4) Nu iti accepta nume de fisiere prea lungi!
5) Multe drivere sunt indisponibile (pt cabluri de date USB to serial,camere web,stick-uri memorie,burnere si multe alte periferice! )
Software Update-ul,Sherlock si Disk 1st Aid sunt mai mult de forma decat sa faca ceva…
Sunt insa foarte multe arhive pe net,asa ca ai multe optiuni!

AVANTAJE:
Poti jongla cu memoria alocata programelor in plus sa minus in functie de dotari si nevoi!
Fiecare dosar/componenta a sistemului de operare e denumita clar si stii ce rol are!
In schimb OS X-ul incepe sa semene cu Windows la chestia asta…adica coduri in loc de denumiri clare!
Programele de “classic” vin de obicei fara “caravane” de chestii inutile cand le instalezi!
Ai o libertate enorma in a optimiza sau sterge ff multe chestii sau programe care consideri ca sunt inutile fara absolut nici o problema si nu se instabilizeaza sistemul!
(un pic de atentie/grija cu ce stergi din dosarul de extensii nu strica!)
Se pot muta aplicatiile unde vrei tu in computer fara sa caraie vre-o eroare!
Poti jongla la nesfarsit cu durata de trial a unei aplicatii trash-uind niste preferinte sau invizibile!
Sper sa iti fie de folos informatiile si daca mai ai nelamuriri de orice fel in legatura cu OS 9 intreaba-ma!
Am arhive destul de complete de programe si utilitare…si cunostinte temeinice (8 ani) in optimizare!

PS: Daca ai butat in OS 9 poti modifica absolut ce vrei pe partitia de OS X ,
dar daca nu stii extrem de bine ce vrei sa faci - mai bine nu umbla la ea - ca o strici rapid!

[ Modificat: 29 Ianuarie 2007 04:34 AM de cherwally ]
 Semnătură 

Red nose raindeer sniffing on the snow…
Yummy….apples!

iMac G3 450Mhz DV+ (Summer 2000), iBook G3 Blueberry Clamshell 300 Mhz (July 1999)

[ Ignoră ]   [ # 17 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05
cherwally - 29 Ianuarie 2007 03:24 AM

In OS X se cer “tone” de “privilegii” ca sa muti sau sa stergi/modifici/muti/simplifici…

Dacă n-ar exista conceptul de privilegii, multe dezastre s-ar întâmpla, nu numai ștergerea accidentală a unor fișiere, dar securitatea s-ar duce pe apa sâmbetii.

plus ca daca dezinstalezi ceva aplicatii isi vor lasa multe codite si cositze in urma…:P
invizibile/ascunse/locked/fara privilegii etc… deci ff rapid incarci sistemul si nu intelegi de unde…

Cel mult îți încarci hard discul cu fișiere nefolositoare, care oricum ocupă spațiu puțin și nu au nici un efect asupra funcționării sistemului. Sistemul de operare nu se “încarcă” decât poate atunci când vreo aplicație își mai uită vreo extensie de kernel, dar astea-s cazuri rare.

Poti jongla cu memoria alocata programelor in plus sa minus in functie de dotari si nevoi!

“Jonglatul” ăsta era o maaare bătaie de cap. Nu cred că cineva și-ar mai dori să mai facă manual managementul memoriei. Hai să fim serioși: încarc o pagină în Internet Explorer, iar sistemul începe să urle că pluginul Flash vrea mai multă memorie…

Ai o libertate enorma in a optimiza sau sterge ff multe chestii sau programe care consideri ca sunt inutile fara absolut nici o problema si nu se instabilizeaza sistemul! (un pic de atentie/grija cu ce stergi din dosarul de extensii nu strica!)

Nu mi se pare că OS X stă mai rău decât OS 9 la capitolul ăsta. Upss, deja ai spus cuvântul magic: “EXTENSII”. Conflict Catcher, anyone? :eyebrows:

Se pot muta aplicatiile unde vrei tu in computer fara sa caraie vre-o eroare!

Și în OS X poți să pui aplicațiile unde vrei, eu n-am întâlnit vreo problemă din cauza asta până acum.

Ce-mi place mie la sistemele de operare Mac OS 9, 8, 7 este simplitatea lor, faptul că totul era redus la minimum, interfața grafică parcă n-are nici un pixel în plus sau în minus. De multe ori bootez Mac OS 9 pe iBook și navighez pe internet sau mă joc cu ceva programe mai vechi… e o senzație care-mi place foarte mult. Dar ca și virtuți tehnice, eu cred că aceste sisteme sunt în urma Mac OS X cam din toate punctele de vedere.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 18 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Ceea ce spune Tudor e foarte adevarat. Cind crapa Quarkul pe OS 9, era dezastru! Daca imprimanta cerea mai multa memorie, la revedere, restart! Alte programe crapate cereau si ele restart hard. Era un chin sa compatibilizezi documentele de Word. Si multe altele.
Ceea ce era frumos venea din simplitatea sistemul;ui si din viteza exceptionala. Numai ca un sistem 9 pe o masina veche (604e) era lent cam cum e OS X pe G3.
Cel care lauda sistemul clasic o face de pe pozitia unuia care are o masina mai veche de 6 ani si pe care a pus Tiger. Asteptarile sint mari, viteza de reactie nu e pe masura…

[ Ignoră ]   [ # 19 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

iar daca faci ceva de genul asta fara sa stii clar ca va merge, poti busi OS X-ul ultra rapid…
invizibile/ascunse/locked/fara privilegii etc
deci ff rapid incarci sistemul si nu intelegi de unde…
[...]
PS: Daca ai butat in OS 9 poti modifica absolut ce vrei pe partitia de OS X ,
dar daca nu stii extrem de bine ce vrei sa faci - mai bine nu umbla la ea - ca o strici rapid!

Părerea mea, sincer, este că nu ai lucrat à la longue cu sistemele 7-9, nici nu ești suficient de versat cu X. Nu e chiar așa cum spui, unele laude la adresa lui 9 sînt nejustificate, iar criticile la adresa lui X puțin pe de lături. Nu te superi, da?

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 20 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

avantajele sistemului 9 sunt fata de ce oferea microsoft in vremea aia / nu poate fi comparat sistemul classic cu os X
- zic io -

[ Ignoră ]   [ # 21 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti - - - > 13 Septembrie
Macuser din: 15.06.06

intre timp am gasit multe avantaje OSX dar si alte dezavantaje fata de cele pe care le-am enumerat mai sus!
Avantaje fata de OS9:
Stabilitate - aproape am uitat de notiunea “Restart”
Dezavantaje: tone de programe cer ultimele 2 versiuni de OSX:(
Putine programe de curatare (cache, temporare,“localizations”)
Programe ce iti instaleaza foarte multe chestii inutile, incepand cu 10-15 limbi straine, extra fonts,
si ajungand la filmuletze demo sau tone de “template” sau fotografii de care nimeni nu are nevoie…
Toate astea de cele mai multe ori sunt de doua-trei ori mai mari decat aplicatia in sine…
Video-chat-ul este inca foarte deficitar pana la OS X 10.2.8 (Yahoo,MSN,Adium,AOL,Fire,iChat….)
Dar per general este incomparabil mai bun (stabil) decat OS 9

Semnătură 

Red nose raindeer sniffing on the snow…
Yummy….apples!

iMac G3 450Mhz DV+ (Summer 2000), iBook G3 Blueberry Clamshell 300 Mhz (July 1999)

[ Ignoră ]   [ # 22 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05
cherwally - 22 Octombrie 2007 10:59 PM

Dezavantaje: tone de programe cer ultimele 2 versiuni de OSX:

Asta e problema celor care scriu acele programe, nu e vina Mac OS X. Dacă un programator a ales să facă programul compatibil numai cu 10.4.10 - asta e.

La ce-ți trebuie mai multe? Onyx face cam tot ce ai avea nevoie. Iar restul execută EXACT aceleași operațiuni.

Programe ce iti instaleaza foarte multe chestii inutile, incepand cu 10-15 limbi straine, extra fonts,
si ajungand la filmuletze demo sau tone de “template” sau fotografii de care nimeni nu are nevoie…
Toate astea de cele mai multe ori sunt de doua-trei ori mai mari decat aplicatia in sine…

Din nou, ia-i de guler pe producătorii acelor soafte, nu blama sistemul de operare.

Video-chat-ul este inca foarte deficitar pana la OS X 10.2.8 (Yahoo,MSN,Adium,AOL,Fire,iChat….)

Peste patru zile apare 10.5 și noi încă mai discutăm despre vechitura de 10.2 ?!?

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 23 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 13.08.07

http://youtube.com/watch?v=Cl7xQ8i3fc0

[ Ignoră ]   [ # 24 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)

intre timp am gasit multe avantaje OSX dar si alte dezavantaje fata de cele pe care le-am enumerat mai sus!
Avantaje fata de OS9:

Să o luăm pe rînd:
- Programele cer ultimele versiuni? Așa le vrea creatorul lor. Nu toate și nu puține merg de la 10.0 la 10.5, totuși!
- Ei, sunt zeci de programe de curățare. Dacă vrei să scapi de 1 gb și peste de localizări, delocalizer sau monolingual; pt optimizări, onyx sau, ce îmi place mie, mainmenu; de fonturi scapi cu font book sau, dacă vrei, cu Font Explorer etc. etc. De altfel, nu prea ai nevoie de multe optimizări!
- Aplicațiile își instalează, sigur, localizări, unele multe localizări, dar asta nu e hibă, e calitate! cum ziceam, scapi ușor de ele.
- da, multe aplicații bagă template-uri și poze peste poze, nici eu nu gust asta, dar alții da, ei consideră asta o calitate!
- chat, poate fi sub ceea ce e în windows; cum nu prea am timp de așa ceva, Adium îmi este mai mult decît suficient.

Comparația cu sistemul 9 este deja inutilă, 9 s-a încheiat definitiv în anul 2000 și nu revine. E doar nostalgie.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 25 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 27.05.06

Avantaje fata de OS9:

Hm, mi se pare mie sau prin OSX intelegi doar Jaguarul?? Nu de alta dar si eu am avut tone de frustrari pe un G3 cu Jaguar. Frustrari care au disparut odata cu Tiger! OSX=Tiger (inca 22 de ore…)

[ Ignoră ]   [ # 26 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

tiger—-> leopard
smile

2 din 2
2