In OS X se cer “tone” de “privilegii” ca sa muti sau sa stergi/modifici/muti/simplifici…
iar daca faci ceva de genul asta fara sa stii clar ca va merge, poti busi OS X-ul ultra rapid…
plus ca daca dezinstalezi ceva aplicatii isi vor lasa multe codite si cositze in urma…:P
invizibile/ascunse/locked/fara privilegii etc
deci ff rapid incarci sistemul si nu intelegi de unde…
Nu mai ai acelasi gen de libertate sa optimizezi sistemul ca in OS 9
OS X arata bine si e super destept insa mai are si dezavantaje…in special vis-avis de resurse si optimizare!
Imi trebuie cam multe pagini sa explic totul dar o sa concentrez aici doar ce e esential !
Cum se mai specifica mai sus…aplicatiile de OS 9 incep sa dispara de pe net pe zi ce trece,producatorii le sterg si pun doar versiunile de OS X…asa ca…avantaje si dezavantaje!
Asta e…sistemul de operare e vechi si neactualizat cu ultimele gadgeturi de pe piata!
Eu personal am gasit doar 5 mari “hibe” ale lui OS 9:
1) Face fite majore la multe formate de fisiere video,in special AVI si DivX
2) Videoconferinta merge strict doar pe YM si din ce am observat doar cand vrea ea
3) Limitare majora la programe P2P,QT 6.0.3 citeste destul de putine formate video…
4) Nu iti accepta nume de fisiere prea lungi!
5) Multe drivere sunt indisponibile (pt cabluri de date USB to serial,camere web,stick-uri memorie,burnere si multe alte periferice! )
Software Update-ul,Sherlock si Disk 1st Aid sunt mai mult de forma decat sa faca ceva…
Sunt insa foarte multe arhive pe net,asa ca ai multe optiuni!
AVANTAJE:
Poti jongla cu memoria alocata programelor in plus sa minus in functie de dotari si nevoi!
Fiecare dosar/componenta a sistemului de operare e denumita clar si stii ce rol are!
In schimb OS X-ul incepe sa semene cu Windows la chestia asta…adica coduri in loc de denumiri clare!
Programele de “classic” vin de obicei fara “caravane” de chestii inutile cand le instalezi!
Ai o libertate enorma in a optimiza sau sterge ff multe chestii sau programe care consideri ca sunt inutile fara absolut nici o problema si nu se instabilizeaza sistemul!
(un pic de atentie/grija cu ce stergi din dosarul de extensii nu strica!)
Se pot muta aplicatiile unde vrei tu in computer fara sa caraie vre-o eroare!
Poti jongla la nesfarsit cu durata de trial a unei aplicatii trash-uind niste preferinte sau invizibile!
Sper sa iti fie de folos informatiile si daca mai ai nelamuriri de orice fel in legatura cu OS 9 intreaba-ma!
Am arhive destul de complete de programe si utilitare…si cunostinte temeinice (8 ani) in optimizare!
PS: Daca ai butat in OS 9 poti modifica absolut ce vrei pe partitia de OS X ,
dar daca nu stii extrem de bine ce vrei sa faci - mai bine nu umbla la ea - ca o strici rapid!