iOS in viata unui trainer
  [ Ignoră ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08

Tehnic vorbind, imi castig existenta facand si o gramada de alte chestii in afara de training, de la coordonare de training, la consultanta, management de proiect sau management organizational. Dar, daca ma intreaba cineva cu ce ma ocup, o sa-i spun ca fac training, pentru ca asa simt eu identitatea mea profesionala. Astfel incat, voi vorbi putin despre cum arata toolbox-ul meu de training la ora actuala, la mijlocul lui 2012, dupa un an de testari serioase. Pentru ca arata foarte diferit de cum arata acum doi ani.

1. Hardware:

Toolbox-ul standard, pe care il am la mine tot timpul (incape intr-o gentuta mica Tucano, initial gandita pentru un Air de 11”, in care imi tin si accesoriile pentru fumat si alte alea), contine urmatoarele:
- iPad 3, 64+4G. Compet overkill pentru activitatea de training, recomand doritorilor un iPad 2 (autonomie net superioara), de orice capacitate (16 e destul, 32 ideal), de preferinta cu 3G. Acesta este device-ul principal pentru prezentare, dar si pentru research si slide-building. Un iPad 3, forjat 5-6 ore pe zi in training, pierde cam 50-60% din baterie. Chiar daca este imposibil sa-l descarci intr-o zi de training, daca esti in deplasare vei regreta ca ramai fara baterie la 7-8 seara. Cu iPad 2 nu veti avea problema asta. Eu voi compensa acest aspect cu un charger mobil cu acumulator (probabil ZaggSparq).
- iPhone 4, 32 Gb. Pentru mine asta inseamna si iPod, navigatie si multe alte chestii, nu inteleg cum se descurca altii cu mai putin de 32 Gb, eu o data la 2-3 saptamani mai trebuie sa sterg una-alta ca sa eliberez spatiu. Pentru ce fac eu iPhone 4 e minimul necesar, 3GS-ul iasa din discutie. Telefonul functioneaza ca un remote pentru Keynote pentru iPad (sau pentru Mac, la nevoie), precum si ca device secundar (de backup) pentru prezentare.
- adaptor VGA (merge atat cu iPhone-ul cat si cu iPad-ul).
- cablu VGA: mi-a fost util pentru cateva prezentari unde aveam doar TV cu diagonala mare. Cred ca o sa-l inlocuiesc cu cablu HDMI+ adaptor HDMI, ca sa am redundanta si pentru situatia in care crapa adaptorul VGA (majoritatea proiectoarelor au si interfata HDMI).
- stylus capacitiv: chit ca device-urile iOS se pot utiliza fara stylus, activitati cum ar fi desenatul sau scrisul de mana sunt improprii fara un echipament specializat. Am incercat 2-3 stulus-uri ieftine si isi fac treaba ok. Daca doriti insa ceva profi, recomand Bamboo Stylus sau ceva de calibru comparabil. Nu va asteptati insa sa gasiti un stylus profi sub €30-€40.

2. Networking:

Fidel principiului de a avea backup la orice, folosesc urmatoarele servicii:
- Abonament Orange pentru iPhone, cu pachet internet de 2 Gb/ device. Este esentiala functionalitatea de “Personal Hotspot” (in special daca nu aveti iPad 3G) si, daca puteti face WiFi in jur cand aveti chef, 2Gb se termina repede. Vestea buna e ca, daca ajungeti la limita, functiunea de Hotspot va disparea, dar iPhone-ul va avea in continuare acces la internet. Daca aveti iPad fara 3G (ceea ce nu recomand), asta va fi singura legatura cu lumea a ambelor device-uri (evident, plus WiFi-urile publice, pe care am invatat sa nu ma bazez pentru activitatea profesionala)
- cartela prepay Vodafone pentru iPad. 3G-ul pe Vodafone este in compet alta liga decat pe Orange, de aceea prefer sa-l am pe iPad. Nu stie Hotspot si nici nu trebuie sa stie, costa sub 50 lei pentru 2GB / 30 zile. Variantele de abonament costa similar, prefer prepay-ul pentru ca mai fac pauza intre incarcari (folosesc 9-10 pachete / an).

Faptul ca folosesc doua servicii de mobile broadband, pe retele diferite, m-a scos din rahat de multe ori, recomand cu caldura. Raspunsul corect la intrebarea “mobile broadband - ce retea sa aleg?” este “oricare 2”. 

3. Cloud services:

Utilizarea iPad-ului ca presentation device este o experienta net superioara fata de utilizarea unui laptop, din motive pe care le voi explica imediat. In acest sens, este important ca iPad-ul sa fie online permanent (de aceea recomandarile mele obsesive cu 3G-ul), pentru a avea acces la:
- iCloud: toate prezentarile voastre vor fi la zi, puteti face mici editari pe iPhone, puteti inlocui iPad-ul (daca crapa) cu iPhone-ul fara sa pierdeti un slide, etc. La fel pozele din Photo Stream si multe altele. 
- DropBox, despre care am mai scris pe larg, pentru acces la fisiere, documente si alte alea (apropo, sunt foarte impresionat de Google Drive si cred ca vom face o tranzitie de test in urmatoarea luna, stay tuned).

4. Software

iPad-ul nu inlocuieste doar laptopul ca si presentation device, il inlocuieste facand treaba net superior, din urmatoarele motive:
a. Conectarea cu proiectorul este prompta, directa si fara fite. Bagi cablu si gata. Punct. Sigur, venind de pe Mac asta nu e chiar o mare realizare, dar am avut nesansa sa trebuiasca sa tin prezentari de pe un laptop cu Windows 7 si mi-am rugat moartea (a trebuit sa “enable-ui” chestii, sa pornesc wizarduri, etc. Horror)
b. iPad-ul (2 sau 3, nu recomand 1) face mirroring pe proiector, astfel incat ce vezi tu vad si participantii. Poti sa le arati poze, site-uri, filme, YouTube, PDF-uri, eBook-uri etc, in plus, evident, fata de prezentari PPT sau Keynote, totul foarte comod si intuitiv.
c. iPad-ul inlocuieste cu succes flipchart-ul, whiteboard-ul sau alte scule de prezentare similare (pinboard, electric whiteboard si alte cretinii caduce), prin aplicatii superbe cum ar fi Paper, caruia ii voi dedica o sectiune separata.

[ Modificat: 02 Septembrie 2012 05:20 AM de Administrator ]
 Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 1 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08

Deci, Paper (by FiftyThree):

Paper este o aplicatie geniala, care permite unui trainer sa scrie, deseneze, schematizeze, la fel cum ar face pe un presentation device, dar mai misto. Un fel de Penultimate sau Bamboo Paper dar mult mai clean si mai utilizabil (pentru utilizarea aceasta, desigur). Interfata este extrem de curata, iar aplicatia este gratuita, platindu-se doar sculele de desen. Eu mi-am cumparat una singura: markerul, ca altceva nu-mi trebuie ca trainer. Aplicatia permite organizarea prezentarilor pe caiete, care pot avea oricate pagini, controlul facandu-se exclusiv prin gesturi (pinch, swipe, etc). Va arat in continuare cateva screenshot-uri, ca sa va faceti o idee:
http://i.imgur.com/FTqEi.jpg
http://i.imgur.com/kT4Q9.jpg
http://i.imgur.com/GWPJm.jpg
http://i.imgur.com/eG2cQ.jpg
http://i.imgur.com/BxI5v.jpg
http://i.imgur.com/GSwsC.jpg
http://i.imgur.com/q58vb.jpg
http://i.imgur.com/n2NQW.jpg

Keynote

Despre Keynote s-au scris valuri de cerneala, nu voi insista foarte mult. Pe scurt, o aplicatie superba, care poate prezenta cvasi-orice slide-uri si care este extrem de comoda pentru construit prezentari. Pentru cei obisnuiti cu Powerpoint va fi o gura de oxigen, fara discutii. Pentru cei obisnuiti cu Keynote for Mac si cu prezentari bazate pe animatie complexa, Keynote-ul pentru iOS este o varianta simplificata dar functionala. Ce este interesant la utilizarea pe iPad:
- construirea slide-urilor este uimitor de facila pe o interfata multitouch. Obiectele se pot manipula cu mainile goale, ceea ce este kinky: http://i.imgur.com/apbK0.png
- de fapt, manipularea este atat de facila incat este posibila utilizarea lui Keynote ca si suport vizual in activitati de grup. De exemplu, slide-ul acesta a fost construit pas cu pas, intr-o discutie facilitata cu grupul, fara ca eu sa pierd contactul vizual cu participantii: http://i.imgur.com/ZYEX2.png
- Keynote are un companion app pentru iPhone, numit Keynote Remote, care permite utilizarea telefonului ca si telecomanda. Aplicatia este gratuita, necesita un pairing initial, apoi ambele device-uri trebuie sa fie conectate via WiFi sau Bluetooth, dupa care totul merge perfect. Personal, prefer sa disable-ui WiFi-urile in timpul unei prezentari, pentru a evita un point of failure asupra caruia nu am control, precum si pentru a evita retelele WiFi open, dar fara conectivitate directa in Internet (cum sunt mizeriile publice de la RDS). Cred ca exista un loc special in iad pentru oameni care seteaza retelele asa. Ontopic, Keynote Remote permite sa pornesti si sa opresti prezentarea deschisa pe iPad, oferind si un thumbnail cu slide-ul actual si urmatorul. Comanda prezentarii se face cu swipe sus-jos sau stanga-dreapta:
http://i.imgur.com/QuDfw.jpg
http://i.imgur.com/mJfCH.png
http://i.imgur.com/Ilpmo.png

 Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 2 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08

Evernote

In viata oricarui trainer apar si aspecte administrative, cum ar fi deconturile. My weapon of choice este Evernote, un cloud service excelent, care permite organizarea notelor de diverse feluri. Noi il folosim pentru deconturi si o facem in felul urmator:
- trainerul face poze la bonurile de cheltuieli si le trimite pe mail
- coordonatorul de training noteaza in Evernote, in baza unei proceduri, km facuti, media costului de combustibi si consumul (legal), diurna cuvenita si alte cheltuieli decontate (dupa caz), ataseaza pozele si gata. Apoi trimite, din Evernote, trainerului decontul fina (ca sa stie ce si cum)l. Evident toate acestea pot fi facute de pe iPhone, iPad, Mac, etc, Evernote fiind un serviciu de cloud excelent care ofera sincronizare in timp real intre toate device-urile si conturile utlilizate.
- Evernote sincronizeaza automat deconturile cu device-urile altor persoane (management, secretariat, etc), oferind si un stream web-based care ajunge direct la contabilitate (in timp real). Platile si inregistrarea deconturilor se fac in baza notelor inregistrate in Evernote. 
- Documentele originale, foile de deplasare stampilate si alte rahaturi birocratice sunt aduse si completate ulterior, trebuiesc inca facute, dar nu ne mai franeaza workflow-ul.

Evernote are potentialul de a asigura infrastructura necesara pentru multe alte solutii: rapoarte de training, minute de sedinta, etc. Deocamdata il utilizam doar pentru deconturi si ii monitorizam cu atentie potentialul. Va ofer in continuare cateva screenshot-uri, ca sa va faceti o idee:
http://i.imgur.com/smUMS.png
http://i.imgur.com/MYzEV.png

5. Pozitionare

Recomand pozitionarea iPad-ului pe un suport / pupitru/ birouas care sa nu stea intre trainer si participanti si care sa permita totusi utilizarea simultana a acestia fara a rupe contactul vizual cu participantii. Cu putina experimentare o sa gasiti layout-ul ideal, care sa va asigure si spatiu suficient de livrare. Dat fiind ca ca nu aveti nevoie de priza pentru el, ca puteti scapa de flipchart si alte cele, nu poate fi foarte dificil.

Concluzie: lumea s-a schimbat mult si tehnologia odata cu ea. In urma cu 5-6 ani am incetat sa mai arhivam foile de flipchart de la training-uri, inlocuindu-le cu fotografii digitale pe care trainerii le faceau cu telefonul sau aparatul foto la incheierea fiecarei sesiuni. Astazi, tranzitia spre cloud si mobile ofera posibilitati nebanuite de optimizare a workflow-ului si sunt convins ca cele descrise mai sus sunt rezultatul catorva zgarieturi pe suprafata posibilitatilor. Va invit sa comentati si sa adaugati experientele voastre personale legate de utilizarea acestor device-uri in activitatea profesionala.

 Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 3 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08

P.S. Kit-ul meu vechi, bazat pe Macbook Pro, adaptor VGA, stick-uri de Internet (Orange abonament si Vodafone prepay), HDD de rezerva (really), Apple remote si surubelnita pentru deschis MBP (flat, philips #0, torx t5/t6) este, in majoritatea timpului, inca in portbagaj. Observ ca il cam car degeaba dupa mine, semn ca suntem pe drumul cel bun.

 Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 4 ]
Avatar
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

FYI: în imaginea din articolul de pe prima pagină este “arma” lui Dragoș - iPad-ul său ultra-folosit.

 Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 5 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08
psergiu - 02 Iulie 2012 10:58 AM

FYI: în imaginea din articolul de pe prima pagină este “arma” lui Dragoș - iPad-ul său ultra-folosit.

Hehe, iPad-ul din interior e nou, ala vechi munceste la datorie la nevasta-mea. Am pastrat insa Smart Cover-ul si cochilia Tucano smile iPhone-ul cu crapaturi si julituri e insa acelasi de anul trecut smile

E ceva linistitor legat de sculele uzate…

 Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 6 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08

Articol interesant, publicat de MacWorld, despre utilizarea iPad-ului in prezentari: http://www.macworld.com/article/1151359/ipadkeynote.html

 Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Din: Iasi
Macuser din: 13.02.12

foarte bun topicul asta.
Felicitari Dragos grin Informatii utile si potrivite pentru un forum al utilizatorilor de Idevice-uri.

Ar fi fain daca ne poti vorbi si de alte aplicatii pe care le folosesti. Eventual un printscreen (pentru aplicatii) grin De asta sunt curios!

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 8 ]
Avatar
RankRank
Jr. Member
Din: Sibiu
Macuser din: 04.11.11

Foarte fain topicul, felicitări.

Mă bucur că există oameni care fac mai mult cu aceste device-uri decât “media consumption”.

 Semnătură 

iMac 27” Late 2013
MacBook Pro 13”  late 2011
iPhone 6 64GB Space Grey
iPad 2 16GB WiFi

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 9 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 03.11.09

by far cel mai util si mai incurajator topic de pe acest forum. pentru mine.

 Semnătură 

MacBook Pro i5 * iPad 1 * Apple TV 1 * iPhone 4 * Airport Extreme

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 10 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 10.02.12

Salut.
Da, intr-adevar, un topic pe care l-am citit “cu sufletul la gura” , foarte misto.
Si eu sunt trainer , dar in schimb , pentru prezentari, inca folosesc batranul powerpoint si laptop cu win 7.

Tableta ipad 3 (pe care o am), mi se pare o chestie geniala, de care nu ma mai pot desparti, a devinit indispensabil si nu as mai concepe nicmic fara ea.

Pe viitor, ma gandesc foarte serios sa inlocuiesc laptopul cu tableta, in privinta prezentarilor pe care le voi face.

Multumesc mult pentru cele scrise si sper sa ne mai impartasesti cate ceva din experientele tale.

Numai bine va doresc

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 11 ]
Avatar
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 14.02.12

faci training? training de “ce”? smile ca specialist in toate nu e nimeni; dar ce-i drept, ca dupa ce tony robbins a lansat termenul de coach, acum tot al doilea se crede chemat sa dea altora sfaturi… smile)

Profil
 
   
 
 
‹‹ Podcasts      Problema calendar iPad ››