DropBox vs Google Drive
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08

Am citit de curand un review comparativ interesant intre DropBox si Google Drive, scris de Macworld.

Doresc sa adaug si opiniile mele de user, dupa aproape 2 ani de utilizare DropBox, Google Apps si, implicit Google Docs. Presupun ca cititorii acestui thread stiu ce este DropBox si Google Drive, asa ca o sa intru direct in subiect:

1. Dupa cum spuneau si baietii de la Macworld, cu toata diferenta de calibru, DB (DropBox) este, in prezent, produsul matur, stabil si plin de features, iar GD (Google Drive) challengerul care incearca sa recupereze. Sigur, nu putem ignora istoria Google Docs si prezenta ubicua a lui Google in viata tuturor, care da produsului GD o dinamica de invidiat.

2. Desktop sync
Aici cred ca baietii de la Macworld au baut ceva, sau am avut noi produse diferite in fata. Nu e nicun “standoff” intre cele doua produse, DB bate la fundu gol GD la capitolul asta, fara multe menajamente si, chit ca GD face fata cu brio task-ului initial de a sincroniza PC-ul/Mac-ul, etc (atentie, nu si Linux-ul, deocamdata) cu cloud-ul, o face sec, functional si fara finete (tipic Google). Lipsesc o tona de chestii pe care DB le face elegant si eficient:
- promtitudinea sincronizarii este uluitoare in cazul DB. Daca ai 2 mac-uri deschise, ambele sync-uite cu DB si schimbi culoareamla un fisier pe unul, se sincronizeaza pe celalalt pana intorci capul. Cam asa trebuie sa functioneze un serviciu matur. GD isi face treaba, dar inca nu emite pretentii la nivelul asta.
- Sync-over-LAN: lipseste cu desavarsire la GD. Daca am in LAN un sistem sync-uit cu DB, acesta nu va incerca sa download-uie informatia din cloud ci o va copia local, actualizand apoi (in liniste si pace) status-urile pe serverul DB.
- marker vizual al status-ului fisierelor: in folderul DB, fiecare fisier sau folder au un tag vizual, astfel incat sa pot vedea in timp real, in Finder, care sunt fisierele sync-uite, in curs de sincronizare sau nesincronizate. La GD -> somn de voie la capitolul asta.
- integrarea cu sistemul de operare. Nu stiu cum e pe Windoze (banuiesc ca la fel) dar pe Mac DB functioneaza ca un feature de sistem. Daca vreau sa obtin un link de share al unui fisier DB, dau click-dreapta pe el in Finder si aleg meniul contextual “Dropbox…”. La GD trebuie sa mergi online pentru sharing. Not cool.

3. Web access: la capitolul asta GD ingroapa DB la modul categoric, mizand pe integrarea cu Google Docs si cu existenta unui environment productiv pe web. Formatul proprietar Google Docs face insa ca toate fisierele convertite in acest format sa fie editabile doar online, ceea ce pe noi (dependenti de iOS si fideli filosofiei “front-end app & back-end service”, care asigura o experienta net superioara) nu ne prea coafeaza. DAR, exista si un mare, mare DAR, daca m-ar suna careva si m-ar pune sa fac un proces integrat de management informational intr-o firma mica, m-ar manca in fund sa-l fac bazat pe GD, Google Apps si statii extrem de ieftine; tintind spre o chestie care sa aiba utilitatea unui CRM / ERP (pastrand proportiile, desigur), cu costuri neglijabile. Ecosistemul Google, cu toata lipsa lui de eleganta, poate face lucruri pe care putine ecosisteme de cloud computing le pot face (la costurile respective, evident, caci cu bani stie tot prostu’). GD trebuie vazut ca o bucatica de Puzzle in ansamblul din care face parte, nu doar un serviciu de storage. Si, din perspectiva asta, este extrem de puternic.

4. Utilizare mobila.
Spre surprinderea mea, GD este foarte competitiv la capitolul asta, ma asteptam la o frectie superficiala din partea Google, cel putin la prima vedere. Ambele servicii au puncte slabe similare (lipsa posibilitatii de editare in-app, lipsa suportului nativ WebDAV) si features similare (vizualizare, “Open in…”, manipulare rudimentara). DB se distinge printr-o baza oarecum superioara de aplicatii care suporta direct serviciul, dar ma gandesc ca Google va rezolva treaba asta rapid. GD se distinge prin accesul la sistemul net superior de sharing direct din aplicatie. Ma rog, si DB face asta, dar sistemul de sharing e de 2 lei, asa ca nu ii aduce mari merite.

5. Sharing si costuri
La capitolul asta GD isi arata din nou muschii, avand un sistem de sharing care va da imense batai de cap celor de la Dropbox. Ca sa exemplific pe concret: la nivel entry-level (platit), DropBox ofera 50Gb de spatiu unui USER (nu mai tin minte cat costa $99/ an parca). GD costa $30/ an (mai exact $2.49/luna) pentru 30 Gb atasat unui CONT. Daca contul ala este de Gooble Apps, ai 30 de gigi pe care poti sa-i gestionezi si sharui cu o echipa intreaga (10 useri moka, sau mai multi, daca platesti niste sume modice - parca $50/an/user). Ca sa am o facilitate similara pe DB, trebuie sa platesc $795/an pentru 5 useri. Dap!!! Faptul ca primesc 1 Tb de storage pe mine ma incalzeste foarte, foarte putin, diferenta de valoare pe care o ofera GD fata de Db fiind insurmontabila.

Concluzia mea: cele doua servicii sunt fundamental diferite in privinta directiei si a filosofiei lor: DB incearca sa se integreze seamless cu device-urile pe care este instalat, web-ul fiind o chestiune secundara si neglijabila. Istoric, DB mosteneste un ADN apropiat si influentat de Apple, tintind clar iCoud ca si concurenta primara. GD este un produs al unui ecosistem foarte diferit, mostenind, dpdv al trend-urilor istorice, ADN-ul SUN si al Net PC-ului care nu a fost sa fie niciodata. Ambele au mult sens si intentionez sa le folosesc pe ambele, probabil pentru chestii foarte diferite.

Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 23.12.08

Să nu uităm nici de SkyDrive, care devine o alternativă din ce în ce mai atrăgătoare pe zi ce trece. Opţiunile de partajare încă lasă de dorit în comparaţie cu Google Drive, dar se vede că cei de la Microsoft s-au pus serios pe treabă în ultima vreme.

Semnătură 

MacBook 2,4 GHz Intel Core2Duo, 4 GB DDR3, 250 GB HDD, NVIDIA GeForce 9400M
MacBook Pro 2,8 GHz Intel Core2Duo, 4 GB DDR3, 500 GB HDD, NVIDIA GeForce 9400M, NVIDIA GeForce 9600 GT

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Asa este, clar si Microsoft ar putea avea locul lor. Sa nu uitam insa ca MS si, implicit, produsul si ecosistemul lor, va fi directionat catre hoardele de utilizatori corporate, pe cand aici vorbim de produse consumer. La ora actuala, pe piata SME, exista o zona de confluenta intre cele doua directii. Eu personal consider ca, la ora actuala, solutiile consumer sunt mult mai lean, mai eficiente si trateaza riscuri mult mai adecvate si apropiate de realitatile de pe piata small & medium enterprize decat solutiile corporate si ca lumea “veche” (MS, SAP, Oracle, etc) vor avea multe batai de cap pe piata asta. Si, considerand ca SME inseamna peste jumatate din orice economie (acuma, ma rog, depinde unde, Sidex ar fi considerat companie mijlocie in Germania), miza este mare. Sper ca MS sa nu repete greselile facute pe piata consumer. Si, in ultimul rand, sa nu uitam ca, chit a incep sa aiba produse consumer interesante sau produse corporate in-the-cloud, inca nu au un produs atat de atragator pentru small business cum e Google Apps, nici macar in pipeline.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05

Atentie pentru Google drive, este aplicatia inSync, care iti face folder la fel ca dropbox. Dupa instalarea inSync mergi pe calea /users/Tu/Insync/folder numit dupa emailul tau cu care te-ai inregistrat. Ai 5 G free. Insync este Mac, Windows, Mobile https://www.insynchq.com. Apoi mai este CloudMe (Mac, Windows, Linux, Mobile) care iti ofera 3G gratis si la fel iti face folder in /Users/Tu/Documents/CloudMe. O data cu Mountain Lion (nu ma pronunt in cazul iOS ca nu stiu) mai ai iCloud adevarat (este in DP4 si este super rapid, dar doar intre produse Apple). Folderul este localizat in /Users/Tu/Library/Mobile Documents. Ai 5G free.

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05

mno tre’ să returnez oferta dă bere cheese (pt. ponturile cu claud mi și insinc)
cred că la proxima întâlnire națieonală vom pleca pe șepte cărări înapoi spre casă  raspberry

Semnătură 

Adam nu era decît un om ceea ce explică totul. El nu dorea mărul de dragul mărului. Îl dorea pentru că era interzis….

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05

și scuze pt semi off-topic…

Semnătură 

Adam nu era decît un om ceea ce explică totul. El nu dorea mărul de dragul mărului. Îl dorea pentru că era interzis….

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
MaC® - 04 Iulie 2012 09:01 PM

și scuze pt semi off-topic…

eh, daca-i despre bere…

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Xanthrax - 04 Iulie 2012 05:33 PM

Atentie pentru Google drive, este aplicatia inSync, care iti face folder la fel ca dropbox. Dupa instalarea inSync mergi pe calea /users/Tu/Insync/folder numit dupa emailul tau cu care te-ai inregistrat. Ai 5 G free. Insync este Mac, Windows, Mobile https://www.insynchq.com. Apoi mai este CloudMe (Mac, Windows, Linux, Mobile) care iti ofera 3G gratis si la fel iti face folder in /Users/Tu/Documents/CloudMe. O data cu Mountain Lion (nu ma pronunt in cazul iOS ca nu stiu) mai ai iCloud adevarat (este in DP4 si este super rapid, dar doar intre produse Apple). Folderul este localizat in /Users/Tu/Library/Mobile Documents. Ai 5G free.

Mersi de ponturi, o sa incerc si inSync. Folder face si aplicatia nativa Google Drive, handling-ul este doar usor diferit, dupa cum am zis si mai sus. Da, ma astept la chestii serioase din partea iCloud, dar cu aplicabilitate redusa pentru workgroup.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 22.09.06

Drive-ul este mult in spate, am cont platit la ambele,Drive-ul il am mai mult pentru backup dar Dropbox e principalul.
Nu pot totusi sa nu remarc viteza de upload la Drive, este incredibil de buna.

Semnătură 

A man should look for what is, and not for what he thinks should be.—Albert Einstein

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

O veste minunata,cel putin pentru mine smile))
http://blog.dropbox.com/index.php/new-dropbox-pro-plans/

Semnătură 

A man should look for what is, and not for what he thinks should be.—Albert Einstein

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 17.01.07

Iata ca cei de la DP s-au miscat repede:

———————————
We’ve got some great news for you - we’ve doubled your Dropbox Pro plan! Instead of 54 GB, you now have a healthy 106 GB for the same price! With all this space for your amazing photos, videos, and large files, your Dropbox will never have to go on a diet again.
———————————

Cu siguranta raman la DP.

Semnătură 

TODAY is a gift: that’s why it is called THE PRESENT.

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Eu tocmai am anulat abonamentul Google Drive 100, am 142GB la Dropbox cu 9,99$ pe luna smile

Semnătură