În scurta mea experiență cu clienții externi am descoperit că și ei au “prostanii lor”. La orice job licitez, menționez mereu ce versiune de Adobe Suite am (CS5 pe MAC și CS4 pe PC). Cu toate acestea sunt destui care nu înțeleg, sau nu țin minte. Apoi, am descoperit clienți care deși au trecut la ultima versiune (CS6) sunt dispuși să lucreze cu mine și îmi trimit fișiere IDML, dar am întâlnit și clienți care m-au refuzat pe motiv că e mult prea mult timp consumat cu exportul în IDML (!sic).
De aceea mă gîndesc serios la CS6. Conform celor citite pe site-ul Adobe, odată plătit abonamentul pot descărca CS6 atît pe MAC cît și pe notebook și să îl folosesc, cu mențiunea că nu îl pot folosi concomitent pe ambele computere, ceea ce în final nu e o mare problemă.
În plus, chit că acest abonament e mai scump decît o licență, nu îl simți ca o povară financiară atît de mare. Și, cred eu că o amendă de la “poliția soft” sau cum se numesc băieții e mai scumpă decît orice abonament la CS6. Nu știu dacă nu chiar se poate face pușcărie din cauza folosirii suitei Adobe fără licență.
În rest, pentru clienții care au versiuni mai mici de InDesign, asta e. Poți să le exporți IDML și mai departe fie îi ajuți, fie se descrurcă. Dar, să știți că eu, personal, nu am mai întâlnit clienți cu CS3 sau CS2.