exact , ai punctat bine , sunt pur orientative
incercati un test de curiozitate
1. down partial (aprox. 1 minut) pentru a vedea cu ce viteza vine un fisier din cd linux de aici
2. apoi testati viteza la http://mire.neuf.fr
in final comparati rezultatele
ambele servere sunt in Paris
sunt curios daca rezultatele sunt apropiate sau nu
Deci am incercat acum viteza la UPC si e incredibila!!! Am descarcat iTunes de pe apple.com si trageam constant cu 685KB/s ! WOW! De la 190 la 685 la aceeasi bani!!! Foarte tare!!!
[ Modificat: 08 Martie 2007 10:04 PM de nevrozel ]
nu se intelege bine cu serviciul dhcp ....
de ce dupa dezactivarea firewalului de rahat din win, conexiunea incepe sa mearga in parametrii normali?! zilnic avem zeci de clienti care suna in callcenter si au aceasta problema…
Ok, first things first. Intai treaba cu router-ul.
Router-ele astea SOHO sunt destul de proaste. Cand activezi firewall-ul, router-ul face un fel de SPI (statefull packet inspection, i.e. inspecteaza fiecare pachet si vede daca se protriveste cu vre-o regula definita in firewall). Acest procedeu de obicei se lasa cu pachete pierdute (sunt totusi router-e ieftine).Din cauza pachetelor pierdute se observa scaderea asta de trafic.
Ok, acum sa revenim la anumite download-uri colosale. Dragii nostri ISP-isti mai fac si caching la informatie. Nu as putea sa descriu clar cum se face asta, dar stiu ca am vb cu oameni de la tehnic de la RDS si ei ziceau ca au un proxy la iesirea din tara. Si ca acolo se “strang” toate download-urile mai semnificative, sa zic asa. Cand utilizatorul primeste informatia, are impresia ca o primeste le apple.com, de exemplu, dar de fapt el o primeste de la server-u de caching al RDS-ului.
Cam asa cu viteza asta. Testele de viteza sunt intr-adevar bune, dar nu te poti baza numai pe ele atunci cand vrei sa tragi o concluzie cat de cat corecta.
L.E. Cei de la ISP pot face si “manevre”, in sensul ca pot prioritiza traficul catre aceste site-uri care verifica viteza;).
asta e o poveste frumoasa. dar e doar o poveste. sa luam cazul astral-upc. firma upc, in primul rand, nu cumpara internet, plateste doar transportul. headendul este in amsterdam ca de acolo e firma upc. are cateva milioane de abonati…nu are ce internet sa cumpere, firma upc face interconectari, peeringuri cu alte firma la fel de mari. de ex, tiscali. doar firmele mici cumpara net de la firmele mari deoarece, firmele mari, nu au interes sa faca interconectari cu ei si prefera sa le vanda net. nu poate sa faca caching pt ca traficul dezvoltat de upc sau chiar rds, se ridica undeva la 3gb/s si ca sa faca acel caching, acest trafic trebuie sa iasa printr-o placa de retea. momentan exista doar placi gigabit. e mult mai simplu si ieftin sa faci peeringuri cu altii. ceea ce se si intampla in cazul firmelor upc si redese. in alta ordine de idei, este foarte usor de detectat cachingul si nu e rentabil pt nici un isp. probabil confunzi cu mirroring-ul. aici se intampla ceva de genul asta: vine o firma, sa zicem Akamai, la alta firma, sa zicem ATI si-i zice asa: uite, tu ai multi clienti care te sparg cu traficul, download la greu. eu am un server intr-o tara numita romania, in reteaua upc. da si tu un ban si cand vine la tine pe site sa-si ia nustiuce driver, un flacau din romania sau dintr-o tara apropiata, redirectioneaza-l catre serverul meu ca sa-si ia driverul de acolo. Lu ATI ii convine deoarece este scapata de o caruta de trafic ce-l solicita tehnic si financiar iar clientul care vrea nustiuce driver este f multumit deoarece il scoate f repede. un exemplu in acest sens este http://www.java.com
Deci am incercat acum viteza la UPC si e incredibila!!! Am descarcat iTunes de pe apple.com si trageam constant cu 685KB/s ! WOW! De la 190 la 685 la aceeasi bani!!! Foarte tare!!!
pai de ce? ca din ce spui, inteleg ca e ok.
Daca ai citit petitia, se refera la problema cu viteza de download de pe torrents. Eu am descarcat de pe http si rupe la viteza.