E vorba aici si de client satisfaction, dar si de rentabilitate.
Daca exista un peering bun in orasul meu, si nu sint limitat
in modem sau in server la un anumit nivel, pot sa-mi iau
fisierele necesare din orasul meu, la viteza mare.
Eu sint multumit, ISP-ul e multumit, pentru ca nu i-am
consumat traficul extern, care si pe el il costa bani.
Daca sint limitat pe metropolitan, mi-e totuna de unde il
iau, dar il gasesc mai degraba de afara. Dar asta inseamna
ca folosesc trafic extern, pentru care si ISP-ul a platit, si eu.
Mi-e totuna daca iau maneaua visata de la un canadian
din diaspora via torrent, sau de la vecinul din blocul de
vizavi, pe hub. Pentru tine ISP, maneaua de la canadian
costa, cea de la vecin, nu costa.
Mai mediaconvertor, parca ai lucra la vreun ISP,
asa de tare le tii partea.
Deci, aveam dreptate sa-mi fie frica de orice “upgradare” de la UPC. Acum am net de pana in 6 MB, dar doar pentru ce vrea maria sa UPC.
In concluzie, imi merge mai prost.
(mediaconvertor, sa nu-i aperi, ca astea sunt fapte: am net mai prost decat inainte de “upgrade”)
Deci, aveam dreptate sa-mi fie frica de orice “upgradare” de la UPC. Acum am net de pana in 6 MB, dar doar pentru ce vrea maria sa UPC.
In concluzie, imi merge mai prost.
(mediaconvertor, sa nu-i aperi, ca astea sunt fapte: am net mai prost decat inainte de “upgrade”)
CRED ca treburile stau cam asa: anul trecut, astral a fost preluat de upc, a fost un an de reorganizare, rebranding blabla. redeseul a inceput o campanie de recoltare a micilor ISP-isti si demararea proiectului fiberlink. s-au cumparat retele care luau net atat de la redese cat si de la astral. se vorbea de un fel de protocol, de un duopol ... se pare ca s-a cam terminat. upc-ul a cam ramas in urma si viteza de expansiune a redeseului l-a cam fortat sa faca ceva. a dat drumul la aceste oferte dar probabil inca nu sunt multe lucruri bine puse la punct. sunt convins ca in cel mai scurt timp posibil, lucrurile vor intra in normal. citesc si alte forumuri unde se discuta despre isp-isti si sesizez o scadere a criticilor aduse redese in ¨favoarea¨ upc. un alt aspect pe care-l sesizez la redese, in cadrul proiectului fiberlink, este urmatorul: cand se incepe conectarea clientilor dintr-o anumita zona a unui oras, dintr-un cartier, oamenii sunt f nemultumiti, criticile si injuraturilesunt multe dar pe masura ce se termina de cablat o zona, lucrurile se aseaza, problemele se rezolva. de aceea cred ca si in cazul upc, problemele se vor rezolva doar ca vorbim despre 2 firme romanesti care fac lucrurile asa cum se fac in romania, in romania unde iarna te ia prin surprindere in fiecare an si te gaseste cu chilotii in vine.
posibil sa nu am dreptate dar astea sunt niste concluzii pe care le-am tras analizanddiverse discutii din comunitatile online si discutand cu diversi oameni, clienti ai celor 2 firme. amyway, lucrurile se indreapta intr-o directie buna….sa nu uitam ca, nu cu mult timp in urma, ne chinuiam cu dial-up-uri si rate de transfer jalnice. poate unii dintre noi au si acum diverse problemele dar ISP-istii nu pot avea toti clientii multumiti iar cele 2 firme amintite, la nr f mare de clienti pe care-l au, lucreaza cu procente.
Pot sa inteleg toate astea. Dar ma intreb de ce nu comunica si ei cu clientii lor. Nu poti sa spui: “mama ce tari suntem, va dam net de la 1,5 MB la 6 MB moca”, iar realitatea sa fie mai proasta decat inainte, fara sa iei injuraturi, petitii, Protectia Consumatorului, debransari etc.
Stii de fapt ce ma deranjeaza pe mine? Nu neaparat calitatea serviciului (ca doar sunt obisnuit, din pacate, sa traiesc in Romania), cat atitudinea fata de clienti. Singura imbunatatire pe care am observat-o in cei peste 5 ani de cand le sunt client e ca nu-si mai fac shut-down cand le spun ca am Mac si router. Atat. E prea putin!
simplu: pt ca merge si asa! si inca f bine.
n ambele firme se fac investitii serioase in chestiuni tehnice, in infrastructuri. cand am fost in buc, la intalnirea anuala, m-am ingrozit de ceea ce am vazut pe stalpi. cata cablaraie, cat de urat poate sa arate…stalpii cocosati de colaci de fibra si coaxial….chiar daca ambele firme au inceput businessul din anii 90, dpdv al infrastructurii pt noile servicii pe care sunt nevoiti sa le ofere, abia acum se construieste. aceste investitii sunt, pe buna dreptate, prioritare. dar in defavoarea consolidarii, formarii unor dep de PR, de marketing, de customer service cu oameni bine pregatiti. exista o incredibila lipsa de comunicare intre departamente iar acest lucru se reflecta in relatiile cu clientii. in toate dep exista o ierarhizare incredibila iar ierarhizarea excesiva naste doar birocratie. resursa umana nu rezista mult, se angajeaza mereu oameni in departamnetle sales si customer service care invata din mers, trainingurile sunt jalnice. dar pana invata, din cauza atmosferei de lucru si a procedurilor imposibile, isi cauta alte joburi. cu toate astea, merg inainte si merg al draq de bine. nu am avut ocazia sa intru in contact cu customer service-ul de la romtelefon dar au niste campanii f misto. spoturi, printuri, slogan .... baietii fac eforturi. ce-i drept au si o istorie ce trebuie scoasa din mentalul colectiv. upc-ul misca si el putin la acest capitol. redeseul in schimb, e down rau de tot dar cu toate astea au cei mai multi clienti.
Momentan am ISP de cartier ca sa spun asa desi firma a crescut multicel, Pro Net se numeste si sunt clientul lor cam de ~3 luni. Externul mergem cu ~280KB/s iar metropolitanul imi urca si la 12.7MB/s (dat sunt limitat de switchul de pe bloc).
Inainte de ei am avut si UPC (timp de ~5 ani) si inca 3-4 provideri de cartier printre care si Evolva. De UPC nu prea am cu ce sa ii critic decat viteza foarte mica pe metro si upload limitat la 32KB/s in rest nu am avut nici o problema cu ei si am avut netul impartit pe 4 pc-uri si intr-un server si intr-un router (o perioada server si o perioada router).
Iar dintre Cliknet si UPC prefer la orice ora UPC. Cliknet am avut la 2 dintre locurile de munca si numai probleme erau, iar serviciul tehnic la Clicknet este mult mai josnic decat la UPC.
P.S. ca locatie, Rahova.
Va scriu prin GPRS, pentru ca UPC a murit de vineri dupa-amiaza. Murind el, a luat cu el si juma’ de cartier, astfel incat nu i-am prins la telefon decat la 2 noaptea. Pentru sambata erau deja ocupati cu programarile echipelor de pe teren, asa ca m-au programat pentru azi, duminica. Dimineata le-am dat telefon, rugandu-i sa nu uite sa vina. Nu au venit. Dupa alte ore de asteptat la telefon, mi-au spus ca au avut alta urgenta… My ass. Asa ca trebuie sa vina maine seara.
Drept urmare: renunt la abonamentul mare de la UPC si il transform in cel mai mic. Cu diferenta de bani imi iau niste d-astia de cartier. Abonamentul de la UPC il voi folosi in principal pentru a ii monitoriza si orice disfunctionalitate o reclam la OPC (he, he, seamana acronimele…), la fel ca si perioada asta. Ma voi inscrie pe orice forum gasesc si ii voi face de kkt pe upecei cat pot eu de mult. Ii va costa mult nesimtirea de care dau dovada.
Va scriu prin GPRS, pentru ca UPC a murit de vineri dupa-amiaza. Murind el, a luat cu el si juma’ de cartier, astfel incat nu i-am prins la telefon decat la 2 noaptea. Pentru sambata erau deja ocupati cu programarile echipelor de pe teren, asa ca m-au programat pentru azi, duminica. Dimineata le-am dat telefon, rugandu-i sa nu uite sa vina. Nu au venit. Dupa alte ore de asteptat la telefon, mi-au spus ca au avut alta urgenta… My ass. Asa ca trebuie sa vina maine seara.
Drept urmare: renunt la abonamentul mare de la UPC si il transform in cel mai mic. Cu diferenta de bani imi iau niste d-astia de cartier. Abonamentul de la UPC il voi folosi in principal pentru a ii monitoriza si orice disfunctionalitate o reclam la OPC (he, he, seamana acronimele…), la fel ca si perioada asta. Ma voi inscrie pe orice forum gasesc si ii voi face de kkt pe upecei cat pot eu de mult. Ii va costa mult nesimtirea de care dau dovada.
Si crezi ca la astia de cartier o sa fie mai bine? Uite la mine in Iasi am facut acum mult timp abonament la o firma de cartier. La inceput era fain…putini useri, banda bunicica. Au inceput sa vina userii la greu la firma aia, a fost o perioada cand a mers prost, dupa care probabil au cumparat mai multa banda. Bun… Anul trecut au fost preluati de o firma Airbites care au promis ca o sa fie fain, banda si mai multa si ca o sa topaie bitii lejer. Uite ca nu e asa. Vreo luna jumate aveam net cu portia. Am mers si am facut scandal, au venit acasa la mine, s-au uitat, au vazut ca e ok la mine la setari si au dat din umeri. De-abia de vreo doua saptamani am cat de cat net insa la o viteza inferioara celei pe care o aveam inainte. Se pare ca firmulitele alea de cartier au inceput sa fie preluate de catre rechinii mari, care rechini nu se uita ca le pleaca un client ca deh…ei au multi…
Nu exista seriozitate in Romania. Asta e…