huk - 29 Decembrie 2006 12:16 AM
E un program de windoze ce iti zice daca “prietenii” de pe Yahoo Mess sunt intradevar offline sau doar invizibili. Cica e infailibil… evident tampenii de windozar. Stateam online pe invizibil pe Adium cu 2 conturi de yahoo si BudySpy asta zicea ca sigur nu sunt online. Scriam mesaje si tot offline imi zicea ca sunt.
Am ras ca am primit un comentariu de gen “eu te credeam cuminte si devreme la culcare…”
)
Ohh… In general - jucarelele de genul asta se bazeaza pe erori de programare in programele client de IM, si, mai rau - erori de proiectare in protocolul de IM (fie el MSN, Yahoo, Oscar -AOL/ICQ sau ce-o mai fi). Mai acum ceva vreme LICQ-ul avea cateva exploatari interesante ale protocolului de ICQ care intre altele iti permitea sa trimiti mesaje ca fiind originate de la alt user. Basca faptu’ ca iti putea sa iti spuna - asa cum zici tu - daca un anume user este dat jos pe fir sau e invizibil. Toate astea au mers pana cand AOL a schimbat versiunea protocolului ICQ si in cele din urma a schimbat protocolul cu totul facandu-l o clona a lui Oscar.
De cele mai multe ori, “utilitarele” de genul asta tin minte adresele de IP de unde vin userii din lista ta si isi dau cu presupusul ca o sa vina tot de pe acolo, daca userul este offline(*). Datul cu presupusul fiind facut, nu ramane decat sa incerce o conexiune client-la-client pe direct si sa vada daca cineva raspunde. Evident - daca clientul e fraier si zice “Salut ba!”, programetele tau o sa zica “hei - e acasa, dar se ascunde dupa perdea”. In general clientii de IM de la mama lor sunt cam fraieri, si raspund la toti si la toate, iar clientii ca Adium, GAIM, Trillian, LICQ sunt un pic mai destepti si se uita pe vizor inainte sa deschida usa. La toate astea adauga si faptul ca daca pui un firewall sanatos inaintea conexiunii la noroc, infailibilitatea lui se duce la Aghiutza cu siguranta.
Ino!~
(*) Aproximarile de genul asta sun in marea majoritate adevarate, putina lume (in luma civilizata, vreau sa zic) mai foloseste dial-up, si si asa, de cele mai multe ori primesti cam aceeasi adresa de IP - chiar si pe dial-up. Pe cablu, sau pe ADSL, de cele mai multe ori primesti aceeasi adresa de IP, si, de fapt - de cele mai multe ori nu opresti modem-ul deloc, asa ca adresa de IP nu se schimba prea des. Si daca adresa de IP s-a schimbat, mare branza, o sa dea kix! 
PS: Doar daca BodySpy nu cumva se refera la cu totul si cu totul altceva! .... mult mai pervers!
- in care caz iti recomand cu caldura GauraCheii. Atentie la clanta insa