ne batem cu caramida in piept, ca UE in sus, ca UE in jos dar noi avem, printre multe altele, o chestie de tot rahatul numita “viza de flotant”.... adica circulam in colo si in coace dar io tre sa-mi fac mutatie pe iasi. pe mine daca ma prinde militia si ma legitimeaza, imi da amenda ca nu am mutatie, nu am viza de flotant sau cum draq se numeste. circulam liberi de colo-colo dar ca sa stau pe o perioada de X luni intr-un alt oras decat cel scris in buletin, tre sa-mi fac mutatie ... ma scoate din minti chestia asta. si n-ar fi o asa mare problema dar rezolvarea unor probleme ce implica “evidenta populatiei” este un lucru infernal. este umilitor. sunt destul de cascat de felul meu si din acest motiv nu port buletinul la mine. mi-am pierdut portofelul de cateva ori si am fost trecut prin experiente umilitoare pt un om al acestor vremuri
cea mai mare calitate a romanilor (si de aici si un mare defect) este “arta de a improviza” sau mai degraba de a fenta, si asta din cauza ca suntem saraci si lenesi.
La noi cei care au facut bani au fost huliti de cand lumea , vezi istoria si literatura noastra unde conceptul de ban si bogat sau boier, care boier pana la urma trebuia sa fie mai breaz decat plebea ca sa faca bani, a fost si este blamat. Tot saracu (a se citi putoare) se uita cu jid la cel care are si zice ca a furat, dar el sta la crasma si face politica ieftina in loc sa isi dea cu matura prin curte sau sa se apuce sa munceasca. Ca nah daca nu esti in stare mai bine gasesti scuze si dai cu noroi.
acel “sa moara capra vecinului” si “sa despicam firul in patru” pt orice nimic ne este caracteristic
Cat despre strainii din UE sa vina ei sa se convinga de ce e aici si cine suntem noi, si va asigur ca spun ei mai departe si de bine si de rau.
Cred ca cel mai bine ar fi ca noi romanii sa fim cu “eurovecinii” cum sunt macuseri cu windozarii…Baieti veniti incercati si vorbiti dupa aceea
romanu’, cand vede ca vecinul lui are casa+masina+nevasta etc mai frumoase si o duce bine si are bani blabla ..... are 2 variante:
1 - spune ca vecinul e hot by default si a rezolvat orice problema.
si be) NU se gandeste CUM SA FACA sa aiba si el ci cum “sa-l faca” pe vecin, cum sa-l fure…..poate-l baga intr-o combinatie si-l țepuiește. nu se gandeste ca poate nu munceste suficient…..
de multe ori, romanul il respecta pe hot mai mult decat pe cinstit. “e baeat destept, s-a descurcat .... eeh, ce daca fura?! toti fura”
Dar sa spun totusi si ce cred ca putem aduce noi:
- manastirile din Bucovina (adevarate bijuterii, unicat, se pare)
- satele / biserici fortificate sasesti
- un oarecare bun simt, apreciere a traditiilor (aici e cam fina linia)
- o oarecare experienta in traiul multicultural (si aici am mari rezerve, dar sunt ceva sanse…)
In rest, suntem si noi oameni, exact ca oricare altii. Mult prea des am vazut nemti, austrieci si altii, care incalca cu mare pofta regulile in Romania, ca se poate. Nu exista o gena a civilizatiei, asta se invata. Dureaza mult, insa.
Oricum, eu nu am nici un complex ca sunt roman. Nici fudulii nefondate.
(Cred ca am mai spus-o: in Guatemala eram privit ca un tip exotic, interesant, cool. Din cauza ca-s roman, nu din alte cauze…)
Eu cred ca, uman vorbind, avem citeva caracteristici pozitive: o inepuizabila putere de adaptare, o “arta a improvizatiei” cum zicea cineva, un soi de toleranta mîndra, (care cere respectul valorilor locale pentru a respecta neconditionat pe altcineva – exemplu: relatia româno-germana), o capacitate unica de a invata repede, un simt al limbilor (cred ca traim in tara cu cei mai multi vorbitori de limbi straina din Europa)… Nu le mai zic pe alea negative, ca mi se urca sîngele la cap.
Dar n-as fi prea linistit stiind ca intra in Europa 20 de milioane de consumatori. Sa speram ca tinem ritmul asta de crestere macar cinci ani si atunci ne vom lamuri repede. Pina una-alta, Romania e o tara scumpa (nejustificat de scumpa), ceea ce spune ceva despre mentalitatea noastra. M-am oprit (ma maninca limba).
Altero >> punct ochit,punct lovit. si buna aia cu Guatemala
Iaru >> simt al limbilor sper ca e doar o metafora
Mediaconvertor >> sa vezi cum e sa stai in mandra UK vreo 4 zile prin aeroport, fara ca macar sa ti se explice ce nu e in regula cu actele >> Mare regat, condus de tampiti
Asta cu limbile straine am remarcat-o in foarte multe tari. Ori nu stiu ori daca o stiu sunt prea mandri sa vorbeasca. Nu iti mai spun ca desi am invatat limba germana de mic, in nordul Germaniei inca nu reusesc sa inteleg 40% din ce vb oamenii aia.
Sa nu uitam totusi rolul jucat de noi in dezvltarea Europei pe care o stim azi, Daca nu eram noi aici, turcii ajungeau mult mai departe decat au ajuns.
Turcii au ajuns la Viena. Viena este probabil simbolul Europei Centrale. Deci, cade argumentul.
Si a propos: la vremea aia turcii erau mult mai civilizati decat europenii; sau, ma rog, mai avansati, ca depinde mult de definitiile termenilor.
Altero, ma refeream a dezvoltare si nu la cuceriri. Cum ar fi fost ca turcii sa fi cucerit teritoriile noastre si apoi regatul Austro-Ungar sa se fi invecinat cu ei? La lucrul acesta ma refeream. Si cu civilizatia, poate atunci erau civilizati, dar din ce am vazut eu in Turcia zilelor noastre… au ramas la acelasi nivel. Stau la taifas,munca cuc (probabil inca asteapta tributul de la noi)
Citind ce spune Iaru, ma gandesc ca noi ar trebui sa fim atenti sa ne temperam caracteristicile. De exemplu: puterea de adaptare, improvizatia dusa prea departe poate degenera in “las’ ca merge si asa”. Toleranta trebuie sa se transforme in empatie, ca altfel o sa traim ca intr-un mozaic, fiecare in patratica lui. Si o sa vina din ce in ce mai multi straini “ciudati”, cum ar fi chinezii. Deja sunt cateva zeci de mii bune si stiti pe cineva care sa aiba ca prieten / amic vreun chinez?
Asta cu limbile ai mai spus-o, iaru. Da-mi si mie referinta, ca nu-mi vine sa cred.