Stau si vad cum pe zi ce trece acest forum devine mai mult un talcioc. Daca initial a plecat de la ideea de “hai sa facem ceva ca avem Mac”... acum e mai mult un bazar. Pentru unii nici macar sentimental. Pentru unii doar un mod de a arata ca laserul face ravagii daca cineva supara pe cineva mai de sus. Unii stiu mai bine ce vreau sa zic, asa ca…
Stau si ma intreb asa… privind agale catre asfintit, oare unde este dreptul la libera exprimare?! Si ma tot intreb.
Ne raportam tot mai des la anumite chestii care nu tin de noi si uitam ca aici totul nu mai are sens. Ne raportam la unele reguli doar de dragul sa nu cumva sa sarim calu’ ca se supara un anume retailer, si nu e bine.
Intreb si eu, asa, “prosteste”, de ce nu exista optiunea de a sterge contul? Chestia cu vai mama se vandalizeaza tot forumul… nu tine domnilor administratori!
Prin lipsa acestei optiuni, sunt obligat sa fac parte dintr-o comunitate in care nu mai imi vad utilitatea. Iar eu poate ca nu mai vreau sa fac parte.
E normal lucrul asta? Probabil ca sunt doar un idiot retoric. Posibil…
De ce nu? Probabil pentru ca.. “asa vrea muschii la unii”.
Stima
Sa stii ca trebuie sa dai exemple concrete, ca nu inteleg ce te deranjeaza.
Nu avem nici cel mai mic acord, secret sau nu, cu vreun retailer. De ce crezi asta?
Daca se sterge un cont, se sterg si toate mesajele respectivului, deci apar gauri negre unde erau mesajele lui.
Ma bag si eu in discutie, desi nu ma priveste direct. Cred ca o solutie exista in secolul in care traim. Chiar nu se poate face cumva, ca atunci cand un cont este sters, in loc sa apara gaurile negre despre care vorbesti, sa ramana postarile asociate acestui cont la locul lor, adaugandu-se o eticheta pe care sa scrie “contul acestui membru al forumului a fost sters la data de ...”? E o chestiune atat de simpla si de bun simt ...
... si cum ar arata niste raspunsuri sau comentarii date la o eticheta ? Nimeni nu va intelege nimic. Va fi un joc de “ghice ce a spus dupa raspuns”! Na, ca am facut si versuri…
Ca sa nu mai zic de aspectul topicului respectiv.
Nu am vazut pe nici un forum “pauze” de acest gen.
despre ce vorbim aici?
- nu e șters nici un cont, nu apar găuri in discuții;
- nimeni nu e ținut cu forța pe forum, oricînd vrea el poate uita să mai intre și să se uite la talcioc;
- dreptul la liberă exprimare nu trebuie înțeles ca dreptul la exprimarea mea;
- democrația a adus niște reguli simple și de bun simț, reunite sub titulatura generică de Regulament al forumului;
- la fel cum șoferii recitesc legea circulației numai cind au multe puncte de suspendare, așa și membrii forumului uită să arunce câte un ochi pe regulament;
- versiunea următoare a forumului va avea o facilitate de acest gen, cea folosită de marile site-uri gen hi5, facebook, softpedia etc care permite ștergerea contului personal;
- în general, viața nu e mereu așa cum ne-o dorim.
Singurele chestii “cenzurate” aici sunt:
- Discuțiile despre pirateria software (incluzând OSx86) - acest lucru se face la sfatul unui avocat, după ce am fost interpelați de diverse agenții ale statului și particulare ce se ocupă cu protecția drepturilor de autor. (Da, mascații cu dubă din reclamă care te iau pe sus cu tot cu calculator sunt reali și nu vrem să avem sau să aveți de a face cu ei. Cu asta nu glumim);
- Vânzările și reclamele puse în alte zone zle forumului decât cele specificate - ariile de discuții tehnice să rămână de discuții tehnice;
- SPAM-ul. Încercările disperate ale unora de a vinde diverse chestii prin postarea repetată a mesajelor de vânzare este SPAM. Mergeți pe Okazii sau alte site-uri similare, plătiți taxele de promovare și vindeți acolo ce vreți;
- Injuriile și atacurile personale - pe PM puteți să vă ziceți ce vreți, puteți să vă întâlniți în persoană și să vă spargeți fața unul altuia, dar aici mențineți un ton civilizat.
Dacă cineva are cunoștință de altceva și nu are încredere în PM, îl rog să-mi zică pe email - nickname-ul meu at gmail.com.
Și iarăși o spun - dacă puteți, veniți la întâlnirile macuser.ro - este complet altceva să cunoști față în față persoana cu care vorbești pe on-line. Nu vă fie teamă, macuserii nu mușcă. Vă costă doar transportul până acolo și consumația proprie - nimic mai mult.
despre ce vorbim aici?
- nu e șters nici un cont, nu apar găuri in discuții;
- nimeni nu e ținut cu forța pe forum, oricînd vrea el poate uita să mai intre și să se uite la talcioc;
- dreptul la liberă exprimare nu trebuie înțeles ca dreptul la exprimarea mea;
- democrația a adus niște reguli simple și de bun simț, reunite sub titulatura generică de Regulament al forumului;
- la fel cum șoferii recitesc legea circulației numai cind au multe puncte de suspendare, așa și membrii forumului uită să arunce câte un ochi pe regulament;
- versiunea următoare a forumului va avea o facilitate de acest gen, cea folosită de marile site-uri gen hi5, facebook, softpedia etc care permite ștergerea contului personal;
- în general, viața nu e mereu așa cum ne-o dorim.
Încă o adăugare pentru că se pare că de 22 de ani nu vrea nimeni să înțeleagă: democrația a adus cu ea drepturi și obligații. Toată lumea își cere drepturile însă uită de obligații.
Da’ ce repede se aprind spiritele…
Nimeni nu a zis nimic de piraterie sau de OSx86… și este foarte bine că nu se permite. Nota 10 adminilor pentru asta.
Nota 10 adminilor pentru lupta anti-spam.
Nota 10 adminilor pentru că nu permit injuriile și atacurile personale.
Jos pălăria pentru tot ceea ce fac.
Eu doar am tras o concluzie acum când dacă nu mă lasă memoria se apropie niște ani de când există acest forum, nu?
Sunt ceva ani de când exist și eu pe aici (octombrie 2005) și ca o conluzie generală, am zis că de multe ori “răul a fost tăiat de la rădăcină”. N-are rost să stau acum și să caut exemple concrete. N-are rost să stau și să dezvolt “drepturile și obligațiile” câștigate de o democrație tipic românească dar care inițial s-a dorit “dă tip suedez”, așa cum propovăduia, “măi dragă, hm-hm…”, o bunicuță fostă utecistă.
altero și Administrator: “Să știi că trebuie să dai exemple concrete, ca nu înțeleg ce te deranjează”
Răspuns 1: mă deranjează faptul că nu am opțiunea de a dezactiva sau șterge contul personal. Repet: contul personal, nu mesajele.
Răspuns 2: sunt zile în șir când pe prima pagină de forum, apar numai vând, schimb, vând, cumpar, schimb… nu o știre, nu o chestie interesantă, nu o informație folositoare, decât foarte, mult prea rar. Ca să nu uit, deja se vinde, se aduce, se poate achiziționa noul iPhone 5… la un preț halucinant. Prost e cine dă, nu cine cere, așa este. Și e doar începutul. Însă pentru bișnită există alte site-uri și vreau să cred ca macuser.ro nu face parte dintre ele.
Răspuns 3: Wiki… mult în urmă. A fost o perioadă în care informațiile erau bune. Se găsea ceea ce se căuta. Nu pot să mai zic asta acum.
Administrator: “...în general, viața nu e mereu așa cum ne-o dorim.”
Răspuns: tocmai din acest motiv, nu trebuie să fie controlată, dictată, îngrădită de alții (asta se numește dictatură iar pe aici se tot vorbește de democrație) și vreau să am opțiunea de a șterge sau dezactiva contul personal.
Asta foarte pe scurt.
Din câte am reținut, macuser.ro este acum o asociație, înregistrată la Tribunal, forme legale, hârtii și restul, nu?
Nota 10. Cred că este singurul lucru bun făcut de la înființarea acestui forum.
Lucru făcut pe banii cui? Pe banii userilor, a utilizatorilor? Nu! Făcut pe banii celor care au dorit să fie proprietari pe ceea ce înseamnă macuser.ro
Nu am deschis acest topic doar așa, ca să mă bag și eu… am vrut să văd cine și ce comentează. Ce se zice.
Sunt 290 vizitatori și doar 6 comentarii. Ceea ce pentru mine zice mult.
Motiv pentru care vin cu o propunere către deținătorii legali și către voi, cei care ați “pierdut timpul” pentru a da un răspuns.
De ce să nu contribuim și noi, cei care utilizăm acest forum, la efortul financiar și tehnic, dacă tot ne folosim de ceea ce ne-au pus alții la dispoziție?
Toate costă. Hosting, echipamente, server, soft, etc.
De ce să-i lăsăm pe cei care dețin acest forum să suporte singuri tot ceea ce înseamnă mentenanță, iar noi doar să beneficiem de pe urma lor. Din câte văd eu, deocamdată, acest site nu produce nimic din punct de vedere financiar, nu se poate susține singur.
Personal, nu aș avea nimic împotrivă să achit o sumă de bani, să zicem 120 RON pe an (până la urmă sunt 12 pachete de țigări, unul pe lună), pentru îmbunătățirea, creșterea, dezvoltarea, acestui forum.
De ce nu a venit nimeni cu această propunere?
De ce nu se încearcă o separare a utilizatorilor, a celor care într-adevar vor să facă ceva, de cei care doar se uită.
Mă gândesc că în acest fel, am da dovadă toți de interes pentru acest forum.
Da, e o perioada grea, este criză… da’ când dracu n-a fost criză în țara asta?!
De ce nu se încearcă o organizare mai bună?
Eu văd lucrurile în felul următor:
1. prin această contribuție financiară, se vor responsabiliza și userii și deținătorii.
2. se vor evidenția cei care chiar le pasă și cei care doar își dau cu părerea (exemplul care-mi vine acum în minte este anunțul pe care l-am văzut cu toți, postat de un user, pentru achiziția noului ifăn cinci… gye men… c’mon, balta cu proști e mai la vale).
3. se vor putea aduce îmbunătățiri, de către deținători, la tot ceea ce înseamnă macuser.ro (mentenanță, hosting, software, timp pierdut pentru scrierea unui articol, a unui tutorial, etc)
4. organizarea a 1, 2, 3 întâlniri decente pentru cei care doresc să participe (nu în cafenele, berării, terase… stai să mai trag un scaun, lasă mă ca am adus eu mecu’ ăsta… aaa, da era bună o prezentare video… etc, etc, etc)
5. și multe, multe alte lucruri.
Eu așa văd lucrurile.
Cine este pentru o astfel de schimbare (pe lângă cei 6 care au răspuns până acum, sper să nu rămânem doar noi): două degete sus.
Cine nu: la fel, să ridice mâna.
Și încă un lucru: “…se pare că de 22 de ani nu vrea nimeni să înțeleagă: democrația a adus cu ea drepturi și obligații. Toată lumea își cere drepturile însă uită de obligații.”
Așa este, foarte mulți uită acest lucru.
Dar nu te-a oprit nimeni, atunci când - zile în șir când pe prima pagină de forum, apar numai vând, schimb, vând, cumpar, schimb… nu o știre, nu o chestie interesantă, nu o informație folositoare, decât foarte, mult prea rar- să propui un subiect interesant de discuție, așa, ca dovadă de interes pentru acest forum.
La fel cum nu te-a oprit nimeni să vii la întâlnirile decente, oriunde or fi fost organizate ele.
Un wiki nou există, au fost postate mai multe linkuri către el - oare nu ai urmărit tu discuțiile sau cum de ți-a scăpat?
uite aici link: http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/37393/
Cât despre supărarea ta că nu poți șterge contul, să-ți explic mai clar de ce nu poți face asta nu numai pe acest forum, dar chiar pe majoritatea mediilor on-line: pentru că asta e modalitate de a vedea/proba seriozitatea unui user.
Celelalte detalii tehnice despre organizație, se discută numai la întâlniri, față-în-față, ca să nu existe presupuneri, păreri greșite și exprimări înșelătoare de sub masca unui nickname.
Oricum ai lua-o, viața e controlată, dictată, îngrădită de alții, de la naștere până la poarta cimitirului.
1) nu permite softul de forum ca să ștergi userul fără să f*ti TOATE discuțiile în care a scris acel user și să șteargă toate thread-urile începute de către acel user.
2) nu avem editori plătiți să scrie articole noi Dacă vrea cineva să pună chestii noi pe prima pagină, să zică.
3) cine vrea să contribuie la Wiki - să zică - nu putem lăsa access read/write la toată lumea deoarece l-ar umple chinezii de VIGRX CHEAP ERECTILE PILL - dar cine a cerut access de scriere, i-am dat.
Da am făcut asociație. Da, noi suntem și cei care avem forumul și domeniul macuser.ro.
Cine a vrut și a putut să dea 2% la macuser.ro anul ăsta, a dat. Vom cere și la anul. Dacă se strâng bani, vom lua un server mai nou și mai rapid (cel prezent a sărit de 10 ani și cam tușește) și un soft de forum mai performant care să permită lumii să-și șteargă contul fără a strica și ce au scris alții și un designer să facă site-ul mai prietenos. Și dacă mai rămân bani îi bem (în plenul întâlnirilor macuser.ro).
Incă săpăm după o metodă de a permite membrilor să poată plăti o taxă de membru de asociație, dacă dorește. Și să o facem cumva să nici nu zică omu’ care plătește “da’ mie ce-mi iese” și nici să urle majoritatea care nu vor vrea să plătească “da’ de ce au ăia mai mult X și Y huoo jos burghezia” și să nu ne dăm peste cap d.p.d.v. organizatoric cu asociația (cum strâgem banii ? cine se ocupă ? ce fel de chitanțier trebuie ? sau trebuie factură ? cine face hârtiile ? ce trebuie să facă contabilul ? cât de des ? cu cât creștem salariul la contabil în cazul ăsta ? trebuie și un post de casier atuncea ? acoperim salariile lor din taxele de membru ? )
Referitor la taxa, de ce nu se instituie de pilda o cotizatie anuala de 50-100 lei? Asa e la multe ONG-uri.
Un exemplu: ANAT (http://www.anat.ro). Exista sectiune generala si una doar pentru membri, iar inscrierea in ANAT se face doar daca exista rcomandarea a alti doi membri mai vechi.
Cine vrea sa devina membru “platitor” in macuser.ro, trebuie sa fie recomandat de alti doi membri, cu state vechi de serviciu, identificate prin nr. de raspunsuri /participare la topicurile din forum.
Nu e musai ca toata lumea sa devina membru al asociatiei.
Eventual, se poate lasa o sectiune de forum dedicata “numai pentru membri”. De pilda una la care lumea are interes material (vanzare-cumparare-afacerea mea). Sunt convins ca multi se vor inscrie in asociatie doar pentru a sustine asociatia, chiar daca nu au nimic de vndut/cumparat.
Asta chiar mi-a scapat. In mod sigur din cauza faptului ca zile in sir doar vanzare - cumparare - schimb - vanzare… la un moment dat te cam saturi si iti pierzi interesul in a mai vizita un site. Si arata foarte bine. Intrebarea este: de ce a fost lasat intr-un colt sa se aseze praful pe el, de ce nu este pus pe prima pagina undeva, unde sa fie usor accesibil pentru toata lumea? Chiar am cu ce sa vin pentru imbunatatirea lui.
Administrator - 13 Septembrie 2012 01:56 PM
Cât despre supărarea ta că nu poți șterge contul, să-ți explic mai clar de ce nu poți face asta nu numai pe acest forum, dar chiar pe majoritatea mediilor on-line: pentru că asta e modalitate de a vedea/proba seriozitatea unui user.
Daca eram batut in cap, ma duceam de mult p***i de suflet. Si gresesti. Iti poti sterge sau dezactiva contul pe majoritatea mediilor on-line care se respecta. Este o dovada de profesionalism si de “free will” nu Willy.
Administrator - 13 Septembrie 2012 01:56 PM
Oricum ai lua-o, viața e controlată, dictată, îngrădită de alții, de la naștere până la poarta cimitirului.
Doar o supozitie si genul asta de a aborda lucrurile nu aduce nimic bun. Asta imi aduce aminte de pufuletii in punga plina de ulei si de salamul cu soia. Poate tocmai din cauza asta niste baieti s-au jucat un pic cu elefanteii cu apa…
1) nu permite softul de forum ca să ștergi userul fără să f*ti TOATE discuțiile în care a scris acel user și să șteargă toate thread-urile începute de către acel user.
Stiu asta si am inteles. Dar tocmai din aceasta cauza am adus vorba de o taxa.
psergiu - 13 Septembrie 2012 02:11 PM
2) nu avem editori plătiți să scrie articole noi Dacă vrea cineva să pună chestii noi pe prima pagină, să zică.
Eu am ceva pentru Wiki. Nu am niciun fel de pretentie financiara sau materiala. Cum procedam?
Da am făcut asociație. Da, noi suntem și cei care avem forumul și domeniul macuser.ro.
Cine a vrut și a putut să dea 2% la macuser.ro anul ăsta, a dat. Vom cere și la anul.
Sunt somer, asa ca n-am cum sa platesc decat cash.
Incă săpăm după o metodă de a permite membrilor să poată plăti o taxă de membru de asociație, dacă dorește. Și să o facem cumva să nici nu zică omu’ care plătește “da’ mie ce-mi iese”...
Ce iese? Accesul la o informatie corecta, venita de la niste oameni care se pricep. Cred ca ajunge pentru inceput.
...și să nu ne dăm peste cap d.p.d.v. organizatoric cu asociația (cum strâgem banii ? cine se ocupă ? ce fel de chitanțier trebuie ? sau trebuie factură ? cine face hârtiile ? ce trebuie să facă contabilul ? cât de des ? cu cât creștem salariul la contabil în cazul ăsta ? trebuie și un post de casier atuncea ? acoperim salariile lor din taxele de membru ? )
Nu vreau sa fiu rau si nici sa fiu inteles gresit, dar asa cum s-a vorbit cu un avocat, la fel se poate discuta si cu un contabil, nu?
Referitor la taxa, de ce nu se instituie de pilda o cotizatie anuala de 50-100 lei? Asa e la multe ONG-uri.
Un exemplu: ANAT (http://www.anat.ro). Exista sectiune generala si una doar pentru membri, iar inscrierea in ANAT se face doar daca exista rcomandarea a alti doi membri mai vechi.
Cine vrea sa devina membru “platitor” in macuser.ro, trebuie sa fie recomandat de alti doi membri, cu state vechi de serviciu, identificate prin nr. de raspunsuri /participare la topicurile din forum.
Nu e musai ca toata lumea sa devina membru al asociatiei.
Eventual, se poate lasa o sectiune de forum dedicata “numai pentru membri”. De pilda una la care lumea are interes material (vanzare-cumparare-afacerea mea). Sunt convins ca multi se vor inscrie in asociatie doar pentru a sustine asociatia, chiar daca nu au nimic de vndut/cumparat.
Eu sunt de acord cu ce ai zis, pentru ca ai zis bine si iti dau dreptate.
macmanro, ești din București cumva ? Dacă da, nu vi și tu la următoarea întâlnire (27 septembrie, ultima joie din lună) la un pahar de vorbă cu o parte din echipa de administratori ?