1 din 2
1
O problema de fizica - acvariu pentru pestisor
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: Texas
Macuser din: 16.11.06

Stiu, v-am spart cu un asa subiect.
Mi-am cumparat pentru un pestisor un acvariu care de fapt este un bol de sticla decorativ si ma tem ca e posibil ca acesta sa fie prea subtire pentru cantitatea de apa.
Datele sunt cam asa:
Bolul este din sticla
Inaltime - 24cm
Diametru la gura - 22cm
Circumferinta [la cel mai larg punct, evident] - 95cm
Grosimea sticlei - 0.4cm

Am turnat in el 6.6 litri de apa. Pe fund are aproximativ 3cm de pietricele, cateva decoratii din plastic si am doar 1 pestisor [Siamese fighting fish aka betta splenders, care nu poate trai decat de unul singur]. Si cam atat. Considerand ca nu-l mut de ici-colo, ce ziceti? Sustine apa sau e prea subtire.
Deci repet, ideea e ca asta nu prea a fost conceput sa fie acvariu, ci doar un bol decorativ. Am un acvariu de pesti de 2 litri care este totusi dublu in grosime. Ce ziceti?

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 26.01.06

diametru de 1m? ce bol e asta?
daca tine acum o sa tina si in continuare.

oricum nu e usor sa calculezi pt ca nu stii sticla la ce forte rezista.

Semnătură 

Mcintoshing…

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: Tulcea, Romania
Macuser din: 31.03.06

pai e simplu ... o coloana de apa de 1 m exercita o atmosfera .. deci una de 24 de cm cam 1/4 atm. As fi ingrijorat mai degraba de socurile mecanice…

Semnătură 

if it works .. don’t screw with it

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: /dev/null aka Oradea
Macuser din: 29.07.06

pune ma si tu un peste serios…o rosioara, un oblete ....

Semnătură 

and I’m going down to South Park, gonna have myself a time. Friendly faces everywhere, humble folks without temptation. Going down to South Park, gonna leave my woes behind. Ample parking day or night, people spouting, “Howdy neighbor!” Heading on up to South Park, gonna see if I can’t unwind. So, come on down to South Park and meet some friends of mine!

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

fiind decorativ, o sa arate bine cu pestele in el, dar e mult prea subtire… orice vibratie ii poate fi fatala, doar daca nu gasesti o solutie salvatoare - de genul unei plase cu ochiuri mari care sa-l ‘imbrace’...

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Cât timp are o formă rotundă și nu are defecte pe suprafață la 0.4 ține foarte bine cele maxim 7 kile puse în el deoarece sunt distribuite pe toată suprafața. Știți faza aia cu oul de găină care poate susține o presiune foarte mare cât timp e distribuită pe toată suprafața. (pt cine nu știe - luați în mână un ou fără crăpături și încercați să îl spargeți strângând-ul în pumn - nu veți reuși). E , uite așa o să reziste și bolul ăsta dacă nu “îl crapă” nimeni.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

E imposibil sa calculezi exact, pentru ca depinde foarte mult de sticla si cum a fost ea turnata (si mai ales racita). Pot exista zone tensionate in sticla care sa fie fragile, chiar daca peretii sunt relativ grosi.
Cel mai bine du bolul in baie si fa teste: da-i bobarnace, fa-i ceva pana se sparge. Daca esti multumit, cumpara altul, testeaza-l din nou (pana la testul care a spart bolul precedent) si baga pestele in el.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest
Macuser din: 10.01.06
altero - 04 Ianuarie 2007 01:00 PM

E imposibil sa calculezi exact, pentru ca depinde foarte mult de sticla si cum a fost ea turnata (si mai ales racita). Pot exista zone tensionate in sticla care sa fie fragile, chiar daca peretii sunt relativ grosi.
Cel mai bine du bolul in baie si fa teste: da-i bobarnace, fa-i ceva pana se sparge. Daca esti multumit, cumpara altul, testeaza-l din nou (pana la testul care a spart bolul precedent) si baga pestele in el.

tare de tot! smile

Man, 0.4 cm inseamna 4mm si e suficient. Eu am unul de 8 litri cu peretele tot de 4 mm. Rezista de 1 an!

Semnătură 

Mac OS X proves that it’s easier to make UNIX pretty than it is to make Windows secure!

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: /dev/null aka Oradea
Macuser din: 29.07.06
D.O.R.U.T.Z. - 04 Ianuarie 2007 01:07 PM
altero - 04 Ianuarie 2007 01:00 PM

tare de tot! smile

Man, 0.4 cm inseamna 4mm si e suficient. Eu am unul de 8 litri cu peretele tot de 4 mm. Rezista de 1 an!

rezista de un an, dar i-ai dat bobarnace???? eee .... aud?!! .... pune mana si arde-i 2-3 si vedem dupa aia…

Semnătură 

and I’m going down to South Park, gonna have myself a time. Friendly faces everywhere, humble folks without temptation. Going down to South Park, gonna leave my woes behind. Ample parking day or night, people spouting, “Howdy neighbor!” Heading on up to South Park, gonna see if I can’t unwind. So, come on down to South Park and meet some friends of mine!

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest
Macuser din: 10.01.06

Măi s-a mai jucat mața cu el, tot se agita pe langa, mai ii “ardea” cate o lăbuță, dar teste extreme nu am făcut cu el. smile

Semnătură 

Mac OS X proves that it’s easier to make UNIX pretty than it is to make Windows secure!

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj Napoca, Satu Mare
Macuser din: 28.10.06

la acvarii e mai important ca sticla sa fie groasa atunci cand inaltimea coloanei de apa este mare. Din experienta (am avut acvarii facute de mine de 300 litri) iti spun ca pt ce ai tu 4 mm grosime e supersuficient pt 7 litri de apa. Pana pe la vreo 70 de litri ca volum si inaltime de 25 cm rezista fara probleme sticla de 4 mm pt acvarii paralelipipedice lipite cu silicon. 
  Si Beta e un peste frumos, daca e mascul joaca-te un pic cu oglinda cu el sa vezi cum se infoaie si isi arata toate aripiorele in pozitie de lupta… mai demult se faceau lupte intre masculii de beta. Nu e lege ca trebuie sa stea singur in acvariu, doar masculii de beta se bat intre ei , cu alti pesti nu sunt violenti, sau cu o femela.
  Ca idee sa stii ca prefera apa calda 27-28 C, ceeace ar putea fi o problema pt un bol asa de mic (7 L) pt ca risti sa faci diferente de temperatura mari si destul de des (se raceste apa foarte repede in el…dar se si incalzeste ...vezi sa nu uiti de incalzitor si sa il fierbi iti recomand un incalzitor cu termostat dar de putere mica).
  Iar ca plante ai putea sa iti iei un Cyperus care e o planta de ghiveci careia ii place apa foarte mult. Poti sa o pui cu radacinile in bol direct, in nisip si va creste ca un palmier subtire (de fapt ca niste trestii si la varf arata ca niste palmieri)... aveam asa ceva la parinti cu cativa Guppi care misunau printre tulpinile scufundate intr-o cupa de sampanie de vreo 5 litri. Plantele artificiale arata nasol.
Si pune si tu cateva poze sa vedem ce ai mesterit

Semnătură 

Succesul este o chestiune de noroc ! ... intreaba orice ratat si iti va spune lucrul acesta.
Si pentru ratat: Norocul apare atunci cand Pregatirea se intalneste cu Oportunitatea si Curajul.

Macbook Air 13’, 1.7 Ghz i5, 4Gb RAM, 120 GB Flash
iPhone 5 Black, 16 Gb

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Administrator

Bai, spuneti si voi: unde mai gasesti un forum la fel de misto ca asta? smile

P.S. Sa stiti ca ce spuneam mai sus despre sticla stiu din proprie experienta, ca am lucrat ceva sticla la viata mea (sticla ca material, nu ca recipient pentru bauturi…  grin )

[ Modificat: 04 Ianuarie 2007 07:41 PM de altero ]

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 26.01.06

nu pui o poza?
eu is curios cum arata un bol de 1M diametru.

Semnătură 

Mcintoshing…

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Administrator

circumferinta nu e totuna cu diametrul.

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 28.02.06

pai circumferinta nu are treaba cu diametrul. 95cm circumferinta ~= 30cm diametru (maxim)

Semnătură 

0% MacBook Pro 17” Unibody 2.66Ghz, 4GB RAM, SSD 256GB Corsair P256
60% Macbook Unibody 2.4GHz
60% iPad 32GB
0% iPhone 3GS 32GB
0% iMac Aluminium 2.4 GHz, 4GB RAM, 150GB WD VelociRaptor
50% iPod Touch 1st gen, 8GB

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRank
Member
Din: Oradea
Macuser din: 27.10.06

si totusi nu poti face o poza la peste si sa o postezi aicea ? ca vreau sa vad cum arata . si eu am avut mai demult multi pesti ... si am avut 1 peste asa mai albastrui care tot omorea pestii vecini ( din acvariu ) ..si nu stiam de ce moare smile
PS : acuma am caine smile ii mai fain ..
dati un search pe google.ro la imagini : West Highland White Terrier smile sa vedeti ce dulce e raspberry
scz pt off topic da vreau poza smile

Semnătură 

ipod nano video 8gb silver

1 din 2
1