Problemă exasperantă, fără o logică aparentă
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Brașov
Macuser din: 20.04.07

Salutare!

Se dă următoarea problemă exasperantă, fără vreo explicaţie logică:

Preambul

Mi-am renovat casa şi, ca un prost, n-am băgat neşte UTP-uri pân pereţi. Am zis că am două Time Capsule şi mă descurc cu ele. Netul intră într-o cameră de la parter, în primul TC, iar al doilea, de la etaj, extinde reţeaua prin wireless.

Până acu’ câteva zile, am avut net de la Romtelefon, 1,6 MB down şi 100 KB up. Jos, pe iMac, conectat prin UTP la TC, prindeam constant această viteză. Sus, aveam pierderi, dar tot mergea, atenţie, CONSTANT, cu 1,3-1,5 MB! Asta timp de aproape un an!!!

Miezul problemei

Am trecut la „erdeeş”. 50 Mbps up/down (adică 6,2 MB „reali”). Deh, fibră. Din acel moment, am observat că - în timp ce la parter „duduie” - sus nu prind mai mult de 800 KB (extern ŞI metropolitan!!!) şi fluctuează în draci. De la 800 scade la 100, urcă la 500, scade iar la 45 (!!!), urcă din nou la 800 şi tot aşa.

Nu am făcut nici o modificare, în nici unul dintre cele două TC-uri, s-a schimbat doar providerul. Şi RDS-ul e PPPoE, exact cum era Romtelefonul. Nu am pus nici un alt echipament wireless în casă, la nici un etaj.

Netul merge bine la etaj doar când device-urile care-l utilizează sunt conectate la TC-ul de jos. Cum se conectează la celălalt, cel care extinde semnalul de la parter, vitezele se duc pă poolă. Şi, repet, asta după ce un an de zile, pe Romtelefon, cu acelaşi setup, a mers brici.

Am încercat toate reconfigurările posibile. Am dat jos softuri de analiză, am configurat TC-urile să stea pe alte canale decât toate routerele din zonă, care, apropo, chiar nu-s multe. Same shit.

Soluţia mea

Temporar, am luat de la un prieten un Linksys WRT160NL.

Avantaje

Nu are bandă de 5 GHz, dar semnalul e destul de puternic şi netul merge bine şi la etaj (deşi fluctuează şi acum, dar măcar prinde viteze nebuneşti de la care să scadă >5-6 MB metro, >3-5 extern). La router-ul acesta e legat TC-ul de jos, căruia i-am oprit modulul de WiFi. Aşadar, îl folosesc drept disc de back-up pentru iMac şi Retina.

Dezavantaje

Back-up-ul făcut de pe Retina, de la etaj, merge de tot rahatul. De asemenea, dacă fac stream de pe acelaşi Retina către Apple TV, care e tot la etaj, sacadează. Deci, am configurat al doilea TC (de sus) pe 5 GHz şi îl ţin:

a. pentru a face backup mai rapid de pe Retina (dar trebuie să schimb manual reţeaua)
b. pentru a face stream pe Apple TV (dar trebuie să-l leg, de fiecare dată, prin UTP la TC; în rest, trebuie să-l ţin conectat la net prin WiFi, ca să-mi meargă Netflix)

Soluţia permanentă ar fi acest Linksys EA4500 N900 dual-band, care, conform PCmag, la distanţă de 9 metri (eu am, cu indulgenţă, 4 m între router şi device-uri) dă net pe 5 GHz cu peste 140 Mbps. Deci, aş putea să ţin toate device-urile (sau îs gadget-uri!?) pe un singur router, evitând configuraţia „hibridă” de acum.

Acuma, dacă aţi putut urmări această telenovelă şi sunteţi tătici cu din astea:

a. de ce dracu’ a apărut brusc pierderea de viteză între TC-uri? M-am documentat şi am văzut că, la „cascadare” prin wireless, pierderea la primul router poate fi deja de 50%, dar de ce nu s-a manifestat chestia asta timp de un an?!
b. aş putea să fac ceva să rămân cu cele două TC-uri (am dat, totuşi, aproape 50 de meleoane pe ele…) şi să-mi meargă ca lumea?
c. aveţi experienţe bune cu EA4500?
d. suntem golani sau nu mai suntem?

Mersi.

Semnătură 

iMac G3, 333MHz, 192MB Ram, 20GB HDD, CD-Rom
PowerMac G4, dual 1GHz, 2GB Ram, 2x80GB HDD, Philips DVD-RW, 17” Samsung 710v
iMac mid-2011, 2,5GHz QC, 20GB Ram, 500GB HDD, ASUS Bluray writer
Time Capsule 500GB/vintage AirPort Snow
ASUS RT-N66U “Dark Knight”
iPad 2 16GB WiFI
HP Pre3 2.2.4 biatches!!!/iPhone 4/Galaxy Nexus
external iSight
iPod Shuffle 512MB (plastic)/1GB (alu)

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Cablu UTP minim CAT5e , tras frumos, cu grijă, să se vadă cât mai puțin. Eventual mută TC-urile pe hol, în zona scării, ca să nu plimbi cablul prin toată casa.

Știu că nu-ți place răspunsul meu, dar asta e cea mai bună rezolvare.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Păi, nu prea îmi place raspberry, şi, logistic, e prea greu. Configuraţia casei (stil săsesc) mă complică la mutarea TC-urilor în casa scării, de exemplu, şi nu vreau să văd cabluri. Mai ales la etaj am creat un un mediu „firless” şi nu schimb nici în ruptul capului. Ghinion de neşansă sau, mai bine-zis, prostie. Unde mi-a fost capul de n-am pus măcar două UTP-uri, nu ştiu… O să mă bântuie mult şi bine chestia asta… smile

Semnătură 

iPad 2 16GB WiFI
external iSight

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
Macuser din: 04.10.07
szlaeyer - 25 Septembrie 2012 07:15 AM

a. de ce dracu’ a apărut brusc pierderea de viteză între TC-uri?

Interferente in zona? iStumbler ce zice?

szlaeyer - 25 Septembrie 2012 07:15 AM

M-am documentat şi am văzut că, la „cascadare” prin wireless, pierderea la primul router poate fi deja de 50%, dar de ce nu s-a manifestat chestia asta timp de un an?!

Da, exista pierderea, dar la viteza wireless-ului, nu a netului. La cei 1,x MBps ai tai de net (adica ~10Mbps) nu ajungi nici macar pe-aproape de jumatea aia a wireless-ului. Daca tii mortis, poti testa viteza maxima wireless copiind un fisier de cativa GB prin AirDrop intre cele doua calculatoare de la parter si etaj.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

iStumbler zice că interferenţele sunt între 18-21%. Cred că e destul de puţin, nu?

„La cei 1,x MBps ai tai de net (adica ~10Mbps) nu ajungi nici macar pe-aproape de jumatea aia a wireless-ului.” Aici, m-ai pierdut un pic. Şi eu mă refeream la pierderea vitezei de care e capabil routerul (sau cel puţin asta am gândit, dacă cumva s-a pierdut de la cerebel până tastatură raspberry). Deci, la ora asta, din download direct din extern (apple.com -> download iTunes) pe iMac (conectat prin UTP la Linksys), viteza se stabilizează pe la 5,8 MB (aprox. 46,4 Mbps). Dacă aş avea configuraţia veche, TC la TC (pe care am răstestat simptomele), viteza asta s-ar reduce la doar 800 KB (aprox. 6,4 Mbps), plus că ar fluctua de l-ar lua dracii. Măcar de ar sta constant la 800 KB, aş mai zice.

Deci, revenind: „nu ajungi nici macar pe-aproape de jumatea aia a wireless-ului.” - ce ai vrut să zici (am dormit puţin, sunt mai slow azi…)?

Semnătură 

iPad 2 16GB WiFI
external iSight

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 16.11.09

Ar mai exista o varianta (cu ceva investitie), daca reteaua electrica din casa e de buna calitate poti sa folosesti CPL-uri intre cele doua TC-uri. Ideal ar fi sa imprumuti de la cineva inainte, sa vezi cum se comporta (cat de mari sunt pierderile).

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

La etaj, e nou-nouţă reţeaua. La parter, s-au făcut nişte îmbunătăţiri, ceea ce înseamnă că e un hibrid de vechi cu nou. Sincer, cred că n-ar fi o soluţie optimă, plus că n-am de la cine să împrumut.

Semnătură 

iPad 2 16GB WiFI
external iSight

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Am cumpărat Linksys EA4500 şi am rămas profund dezamăgit. Semnal slab, interfaţa web o mare porcărie. O să-l dau înapoi la Emag, iar între timp am schimbat pe ASUS RT-N66U. Este, fără doar şi poate, cel mai bun router non-profesional pe care l-am văzut în viaţa mea. Am semnal peste tot, iar rata de transfer la o distanţă de 6-7 m, prin vreo 2 pereţi este de 217 Mbps. Mai încolo scade, dar e decent, plus că stream-ul de HD-uri este fluent, la fel şi back-up-ul wireless prin Time Capsule. Dacă aveţi nevoie de o soluţie cu adevărat performantă, să luaţi în considerare neapărat şi acest model. Nu e ieftin, dar, dacă n-aveţi UTP-uri ca mine, vă scapă de belele. [http://www.emag.ro/router-wireless-asus-dual-band-wireless-n900-rt-n66u/pd/ERSPTBBBM/]

Semnătură 

iPad 2 16GB WiFI
external iSight