Salutare!
Se dă următoarea problemă exasperantă, fără vreo explicaţie logică:
Preambul
Mi-am renovat casa şi, ca un prost, n-am băgat neşte UTP-uri pân pereţi. Am zis că am două Time Capsule şi mă descurc cu ele. Netul intră într-o cameră de la parter, în primul TC, iar al doilea, de la etaj, extinde reţeaua prin wireless.
Până acu’ câteva zile, am avut net de la Romtelefon, 1,6 MB down şi 100 KB up. Jos, pe iMac, conectat prin UTP la TC, prindeam constant această viteză. Sus, aveam pierderi, dar tot mergea, atenţie, CONSTANT, cu 1,3-1,5 MB! Asta timp de aproape un an!!!
Miezul problemei
Am trecut la „erdeeş”. 50 Mbps up/down (adică 6,2 MB „reali”). Deh, fibră. Din acel moment, am observat că - în timp ce la parter „duduie” - sus nu prind mai mult de 800 KB (extern ŞI metropolitan!!!) şi fluctuează în draci. De la 800 scade la 100, urcă la 500, scade iar la 45 (!!!), urcă din nou la 800 şi tot aşa.
Nu am făcut nici o modificare, în nici unul dintre cele două TC-uri, s-a schimbat doar providerul. Şi RDS-ul e PPPoE, exact cum era Romtelefonul. Nu am pus nici un alt echipament wireless în casă, la nici un etaj.
Netul merge bine la etaj doar când device-urile care-l utilizează sunt conectate la TC-ul de jos. Cum se conectează la celălalt, cel care extinde semnalul de la parter, vitezele se duc pă poolă. Şi, repet, asta după ce un an de zile, pe Romtelefon, cu acelaşi setup, a mers brici.
Am încercat toate reconfigurările posibile. Am dat jos softuri de analiză, am configurat TC-urile să stea pe alte canale decât toate routerele din zonă, care, apropo, chiar nu-s multe. Same shit.
Soluţia mea
Temporar, am luat de la un prieten un Linksys WRT160NL.
Avantaje
Nu are bandă de 5 GHz, dar semnalul e destul de puternic şi netul merge bine şi la etaj (deşi fluctuează şi acum, dar măcar prinde viteze nebuneşti de la care să scadă >5-6 MB metro, >3-5 extern). La router-ul acesta e legat TC-ul de jos, căruia i-am oprit modulul de WiFi. Aşadar, îl folosesc drept disc de back-up pentru iMac şi Retina.
Dezavantaje
Back-up-ul făcut de pe Retina, de la etaj, merge de tot rahatul. De asemenea, dacă fac stream de pe acelaşi Retina către Apple TV, care e tot la etaj, sacadează. Deci, am configurat al doilea TC (de sus) pe 5 GHz şi îl ţin:
a. pentru a face backup mai rapid de pe Retina (dar trebuie să schimb manual reţeaua)
b. pentru a face stream pe Apple TV (dar trebuie să-l leg, de fiecare dată, prin UTP la TC; în rest, trebuie să-l ţin conectat la net prin WiFi, ca să-mi meargă Netflix)
Soluţia permanentă ar fi acest Linksys EA4500 N900 dual-band, care, conform PCmag, la distanţă de 9 metri (eu am, cu indulgenţă, 4 m între router şi device-uri) dă net pe 5 GHz cu peste 140 Mbps. Deci, aş putea să ţin toate device-urile (sau îs gadget-uri!?) pe un singur router, evitând configuraţia „hibridă” de acum.
Acuma, dacă aţi putut urmări această telenovelă şi sunteţi tătici cu din astea:
a. de ce dracu’ a apărut brusc pierderea de viteză între TC-uri? M-am documentat şi am văzut că, la „cascadare” prin wireless, pierderea la primul router poate fi deja de 50%, dar de ce nu s-a manifestat chestia asta timp de un an?!
b. aş putea să fac ceva să rămân cu cele două TC-uri (am dat, totuşi, aproape 50 de meleoane pe ele…) şi să-mi meargă ca lumea?
c. aveţi experienţe bune cu EA4500?
d. suntem golani sau nu mai suntem?
Mersi.