Am descoperit si eu Usenet-ul…
Am dat 10 iepuroi la EuroUsenet, am descarcat Unison (de la baietii destepti de la Panic), i-am dat drumul si merge. Am descarcat cate una-alta, la viteza maxima permisa de conexiune, deci e bine.
Intrebare: cum se poate cauta un anumit fisier (sa-i spunem, ca exemplu, Apocalypto…)? Cand ma leg la un grup, imi apare o lista cu doar vreo 10 fisiere. Daca ii dau “more” imi mai baga vreo 5, dupa mult refresh. Sper ca se poate cauta, ca altfel o sa fie alti 10 iepuroi dati aiurea.
Soooo… carevasăzică ați prins gustul Usenet-ului Un mic ABC pentru începători:
- Grupurile de Usenet sunt ca niște forumuri imense. Trimiterea mesajelor se face printr-un protocol asemănător celui folosit pentru email. Grupurile care au în denumirea lor cuvântul “binaries” acceptă și atașamente Celelalte nu, sunt numai discuții în mod text.
- În momentul în care vă conectați la server și alegeți un grup, Unison vă va aduce atâtea mesaje din acel grup, câte ați specificat în Preferences. Eu pun de regulă 50.000, pentru că un grup mare are de obicei peste 100.000 de mesaje. Dacă vreți să mai aduceți altele, există un buton “Get additional posts”, iar Unison va încerca să mai aducă încă pe atâtea. Atenție: nu se aduce conținutul mesajelor și atașamentele, ci numai headerele. Dacă vreți să vedeți conținutul unui mesaj - dați clic pe el. Dacă vreți să descărcați atașamentul, clic dreapta sau folosiți butonul din Toolbar.
- Mesajele au un anumit timp de “viață”, după care sunt șterse de pe server. Un provider Usenet bun asigură un timp de retenție a mesajelor cât mai mare (de regulă de la 30 de zile în sus). Timpul de retenție trebuie să fie specificat în oferta serviciului, pentru că e un parametru esențial. Eu am încercat vreo 3 provideri, dar am rămas la Giganews, care este mai scump, dar serverele sunt super-rapide și au retenție mare.
- Căutarea pe Usenet se face astfel. Numele unui grup conține tematica de discuție din acel grup. De exemplu “alt.binaries.mac.osx.applications” înseamnă că acel grup este dedicat discuțiilor despre aplicații Mac OS X, iar mesajele pot conține atașamente. În Unison, în primul rând dați căutare după o tematică, cum ar fi “applications”. Vă găsește o listă cu toate grupurile care conțin acest cuvânt, sortate după numărul de mesaje.
- Căutarea în interiorul unui grup se poate face numai după ce ați adus ceva mesaje din acel grup.
- Unison știe să separe fișierele binare dintr-un grup și să vi le arate separat într-un tab. O să vedeți că e foarte utilă chestia asta dacă vreți să downloadați ceva.
- Întotdeauna, fișierele mari (>20 - 30 MB) sunt atașate sub formă de segmente, fiecare segment fiind atașat câte unui mesaj separat. Evident că este absolut necesar să găsiți și să downloadați toate segmentele, altfel nu veți putea reconstitui fișierul.
- Segmentarea și reconstituirea fișierelor se face cu ajutorul a două aplicații “magice”: Split & Concat și MacPar Deluxe. Primul unește segmentele unui fișier (sau segmentează un fișier întreg). MacPar Deluxe chiar că este magic. O să înțelegeți ce face dacă ați auzit vreodată de sistemul PAR de corecție a erorilor. MacPar Deluxe analizează segmentele unui fișier, și generează fișiere PAR cu ajutorul cărora segmentele pot fi reconstituite în caz că s-au stricat la transferul prin internet. Am avut cazuri în care am tras N-șpe segmente, iar câteva erau corupte. În mod normal - adio fișier! Dar am tras și fișierele PAR, iar MacPar Deluxe a reparat totul. Cam toți cei care pun fișiere mari pe Usenet pun întotdeauna și PAR-urile de rigoare.
- Cuvântul de ordine pe Usenet este RĂBDAREA. Un fișier mare (sute de MB, GB) poate avea nevoie de 1-2 zile ca toate segmentele să ajungă pe server. Depinde de conexiunea celui care face upload și de viteza cu care serverele fac update. În Unison, urmăriți bulinele din lista Files: cele verzi indică fișiere disponibile complet, cele galbene - în curs de uploadare, cele roșii - segmente incomplete sau corupte.
- Fiindcă numărul de mesaje este finit, nu o să găsiți întotdeauna ceea ce vă interesează. Dar în toate grupurile puteți CERE ceva. Dacă cineva are acel “ceva”, este foarte posibil să vi-l uploadeze. Eu am primit aproape de fiecare dată ajutor
- Urmăriți cu atenție discuțiile legate de un anumit fișier. S-ar putea să aflați multe detalii interesante, cum ar fi: dacă acel “lucru” funcționează sau nu, dacă este într-adevăr ceea ce pretinde că este, dacă mai are nevoie de ceva ca să funcționeze… Puteți scuti GB downloadați aiurea!
Cam asta e - cine mai are nevoie de ajutor, să întrebe.
Cel mai tare ar fi sa apara un serciviu asemanator in Romania. Pana acum nu avem nici un serviciu de genul Napster - platesti 10-15 usd si dai jos tot ce vrei, la super calitate
Mersi Tudor pentru “crash course”.
Totusi, nu pricep ceva: m-am legat la alt.binaries.hdtv, unde ar fi peste 14 milioane de mesaje. Am dat dublu click si dupa “loading” imi apar 2 threaduri la mesaje si 23 de files la files. Daca dau more, mai imi aduce cateva. Ce fac prost? Asa patesc si la alte grupuri.
Tot Unison folosesc.
P.S. M-am jucat si eu cu MacPAR OS X, si intradevar recupereaza meserias cand lipsesc parti din fisier.
Mersi Tudor pentru “crash course”.
Totusi, nu pricep ceva: m-am legat la alt.binaries.hdtv, unde ar fi peste 14 milioane de mesaje. Am dat dublu click si dupa “loading” imi apar 2 threaduri la mesaje si 23 de files la files. Daca dau more, mai imi aduce cateva. Ce fac prost? Asa patesc si la alte grupuri.
Depinde și de provider. Eu văd la alt.binaries.hdtv în jur de 22 de milioane de mesaje. Prima dată am accesat acest grup acum câteva zile și mi-a adus porția de 50.000. Dar de fiecare dată când dau “Get additional posts” îmi mai aduce câte 50.000. La files văd o grămadă, dar majoritatea sunt cu bulină galbenă, semn că încă mai au de uploadat la ele.
Sunt tare curios sa incerc si eu. Exista ceva in plus fata de ce se gaseste pe http si/sau torrente?
Depinde. Pe torrente teoretic informația e nelimitată, dar trebuie să existe seederi, altfel nu tragi nimic. În plus, viteza poate să fie foarte mică pe torrente. M-am chinuit zece zile să trag 5 GB, în condițiile în care în mod normal nu-mi trebuiau decât vreo 7-8 ore.
Pe Usenet informația e limitată, dar poți cere ceea ce nu găsești, în speranța că cineva îl are și este dispus să-l uploadeze. În plus, viteza de download este limitată doar de serverele providerului de Usenet și de conexiunea ta. Eu trag constant la 380 - 440 kB/s. Nu depinzi de seederi, leecheri etc.
Unison îți grupează automat segmentele care aparțin unui singur download mare. De aceea tu vezi acolo “18 items” - e vorba de 18 fișiere mari ale căror segmente au fost grupate de Unison. În felul ăsta Unison te scutește de a mai căuta printre mesaje să-ți dai seama care segmente aparțin cărui fișier. Acele 18 items sunt identificate NUMAI din mesajele pe care le-ai adus tu, nu din cele 22 de milioane existente. deci în momentul de față tu ai avea posibilitatea să descarci 18 fișiere mari, evident cu condiția să ai toate segmentele. Dacă nu sunt toate, mai adu mesaje de pe server.
În celălalt screenshot nu-mi dau seama despre ce e vorba. Tu vezi numai un singur mesaj în fereastră? La mine scrie “1536 threads (of 22755595 posts)”, si chiar atâtea thread-uri probabil că văd - oricum sunt multe. Am adus vreo 250.000 de mesaje din hdtv.
Uite, de exemplu, acum în alt.binaries.hdtv. eu văd la Files 59 de items. Dintre astea, numai vreo 3-4 sunt gata de download. La restul fie mai au de uploadat, fie mai trebuie eu să aduc mesaje mai vechi.
Un episod din Day Break, format TS HDTV (probabil 720p) are 5 GB!!!!