Carlos - 23 Octombrie 2007 12:07 AM
o sa renunt la ideea de a-mi lua iPhone.
E pacat de tine, nu de Apple. Pentru ca e un telefon/ipod reusit iPhone. O sa incerc sa comentez cu experienta mea cu telefoane/iPhone dupa o saptamana de utilizare punct cu punct. Doar ca sa ai si opinia unui utilizator. Cand am invatat si am facut cercetare calitativa am invatat ca niciodata nu faci un chestionar/interviu/focus grup cu non-useri. Adica intrebi doar clienti ce parere au despre produs/servicii. Dar in fine…
“- IPhone este o corcitura nereusita intre un telefon[...]”
Eu zic ca e foarte reusit pentru ca nu mai umblu cu telefon, palm si ipod dupa mine. Am in plus si video si jucarii.
“- Lipsa butoanelor pentru functiile de baza (primeste apel, respinge apel) il fac un cosmar ca telefon. [...]”
Am urat butoanele de la SE K700, dar probabil ca sunt telefoane mai scumpe cu tastaturi mai bune. Cand scriam un SMS intotdeauna conectam telefomul pe BT cu bluephone elite si scriam de pe tastatura. Acum am chaturi intregi pe SMS. Aoleu factura!
P.S. Nu cred ca e un telefon la care sa raspunzi pe sub banca, si damn! ce-i urasc pe aia care raspund si-ti zic “da…. da….. da….. nu pot vorbi….. da….. te sun… .papa”. Eu ma uit, ma gandesc daca raspund sau las mesageria vocala sa preia, fac mute cu un buton (ca la SE) daca vreau doar sa taca, si asta o fac cu telefonul in fata ochilor. Butoanele virtuale sunt mare rosu si verde, poate daltonist sa fii sa nu le distingi de la un metru.
“- Ecranul tactil raspunde in circa 90% din timp. Este un procentaj bun, dar restul de 10%[...]”
Fals, iPhone raspunde exact acolo unde este atins. Nu stiu ce sa mai zic…
“- Pe IPhone, poti sa atingi un numar de telefon si numarul de telefon este imediat sunat. [...]”
Numarul de telefon il alegi doar in lista de recente sau favorite si doar daca ajungi acolo cu butonul de telefon. Ce ar fi trebuit sa se intample? Sa iti arate o fereastra sa iti zica “Are You sure U want to call X?” si apoi “Are you really sure?” Am apeluri pierdute… dau click telefon si click sa sun.
Si NU, nu poti suna din greseala in agenda, trebuie sa click contact si apoi in sectiunea de numar. E o tampenie ce zice! Ori minte ori nu a tinut in mana niciodata un iPhone!
“- IPhone nu iti poate accesa agenda de pe SIM.[...] “
N-am mai folosit agenda SIMului de la modelul Bosch care venea cu cartela Connex GO! E un pic cam ipocrit tipul asta cu SIMul; ca nu cred ca il foloseste pe Nokia…
P.S. am 601 contacte cu nr. de telefon si aproximativ 1000 de numere in total. Ce e aia memorie SIM?:)
“- Tastatura QWERTY desenata pe ecran este infioratoare.[...]”
Stupid! E mult mai mare decat butoanele unui telefon la aceleasi dimensiuni, scrii rapid, iti foloseste experienta de SMSuit anterioara, prietena mea scrie ca fulgerul pe el. Functia de autocorectie deja a invatat cuvintele mele mai frecvente, stie automat toate numele din agenda, si e chiar usor sa o lasi in treaba ei si sa dai din 6 in 6 cuvinte un X.
“- IPhone nu poate filma cu camera foto incorporata. Iti este foarte greu sa-ti faci si autoportrete[...]”
LOL. Autoportret cu telefonul mobil, apoi bagi un filtru in fotoshop si il transformi in tablou de Mondrian. LOL
E adevarat ca daca o misti se vede destul de blurat, dar am mai folosit camera de telefon doar pentru erori windoze de pe ecrane de reclame asa ca nu-i duc lipsa. Culmea e ca am facut o poza cu iPhone chiar interesanta, dar nu exceleaza camera, e adevarat.
“- WebBrowserul integrat Safari nu suporta Flash. Nu poti folosi o gramada de servicii utile de pe web-ul romanesc, cum ar fi : Bucuresti - Harta Interactiva (ghinion, e facuta in Flash)”
Nici nu stiu ce sa zic, nu-i duc lipsa. Mai putine reclame? Nu stiu, n-am folosit un site pana acum care sa fie schilodit de lipsa Flash. Imi merge banking-ul online perfect, site-ul legat de munca, MUG (cu diacritice șț patratele, e o rusine, e adevarat, nu stiu ce face programatorul asta de pe site!!!)
“- IPhone nu suporta Copy/Paste. Daca vrei sa treci o bucata dintr-o nota intr-un mail, trebuie sa o scrii de mana. Sau, sa trimiti nota integral pe mail, sa deschizi mailul , sa-l editezi si sa stergi bucatile nedorite.”
E adevarat, e un mare minus. Nu-mi dau seama cum s-ar putea implementa, poate cu multitouch, sa apuci intre burice textul… Imi foloseste lupa de insert cursor, dar parca as da-o la schimb cu copy/paste.
“- Mailul descarca toate atasamentele (inclusiv cele MARI, de ex., o poza de 2 mb, trimisa de amicul tau asa cum a facuta cu camera digitala), fara sa te intrebe.[...]”
Pe .mac, fiind IMAP, pe mine ma intreaba inainte. Nu descarca nimic pana nu dau click. Daca esti pe EDGE se presupune ca ai trafic nelimitat anyway, deci nu-ti pasa.
“- Cererile de stergere a unui mesaj (adica, in lista cu mailuri, dai cu degetul de la stanga la dreapta, iti apare butonul rosu de ‘Delete’ si dai cu degetul pe el) sunt sincrone. Adica dupa ce ai sters un mesaj, IPhone-ul se_blocheaza_ pana cand serverul iti trimite raspunsul de ‘message_deleted_ok’. Nu poti face altceva intre timp. Nici nu poti primi un apel, nici initia unul.”
O tampenie uriasa. Poate are el probleme cu serverul. La mine delete face delete instant, adica move in trash la .Mac.
“- modulul GSM merge prost. Mi s-a intamplat sa pierd semnalul si pe strada, in inima Bucurestiului. “
Si mie mi s-a intamplat sa nu am semnal intr-o sala la subsol inconjurata de betoane (sala Amfiteatru la TNB). Pe strada niciodata, uneori mai arata semnalul ca fiind mic sau absent dar vorbesc fara probleme la el, poate asta o fi vazut dar a fost prea zgarcit sa incerce o convorbire. Cum nu mai merge cu bipurile gratis… asta e!
Are semnal foarte bun, n-am avut niciodata ecouri sau caderi temporare cand trec pe partea celalta a blocului, in sufragerie, cum mai facea SE.
“- IPhone-ul se _blocheaza_, relativ usor. [...]”
L-o fi spart cu caramida ca n-o fi stiut ce inseamna crack. Nu stiu, nu mi s-a blocat decat o data cand am instalat un program ce a dat o eroare. Si la fel, are un pic lag la instalarea unui nou program ca SpringBoardul se restarteaza atunci.
La folosire obisnuita, cu orice functie, chiar si cu programele gata instalate, nu s-a blocat niciodata, n-are lag, merge rapid.
“Well, probabil mai sunt, dar am obosit.”
Eu am obosit inainte sa incep sa scriu, dar am zis ca daca n-o fac eu, putinii macuseri care intra regulat o sa creada ca mesajul schiopului Iacob ar fi opinia unui utilizator de iPhone.
P.S. Am folosit 1-2 ani SE t68i care era un telefon bun (il mai am inca) dar care avea nevoie de 2/3 secunde pentru a efectua orice comanda. Nu stiu, poate oi fi eu nepretentios la telefoane. Dar eu sunt foarte multumit. Am tot comentat “neajunsurile” iPhone adevarate sau inchipuite de Iacob, dar as putea sa scriu pagini intregi de micile detalii care fac telefonul exact ce ma asteptam sa fie, un produs Apple, hard+OS impecabil ingemanate.
Il iau cu mine joi la intalnirea macuser, puteti verifica tot ce am scris mai sus.