Salutare oameni buni & pricepuți în ale fotografiei.
Am strâns la un loc fotografiile “hardware” ale familiei (adică poze pe hârtie, nu imagini digitale) cu scopul de a le organiza, sorta, alege și scana.
Iau eu cele 5 cutiuțe cu poze și un album ... “Dar stai, asta nu e tot” - îmi spuse tata cu o voce ca la teleshopping - “oferta continuă”.
Așa că am acum de sortat un sac de poze. La propriu.
Cât oi alege eu din ele, câteva sute tot va trebui să scanez.
Așa că vin eu cu întrebări la voi:
1) Există firme care scanează poze la prețuri acceptabile ? La atelierele foto am văzut oferte doar pt scanare negative și la un print-shop din preajmă ultima oară când am întrebat aveau niște scoruri care sunt ok dacă ai o poză-două dar devin prohibitive când e vorba de sute.
2) Dacă e să le scanez eu pe OS X, ce progrămete îmi recomandați care să facă scanare din cât mai puține click-uri și crop automat ?
3) Dacă am mai multe versiuni ale aceleiași fotografii, unele prea albicoase și unele prea închise, pot face un fel de HDR din ele ?
4) Printre poze alandala într-o cutie, într-un plic mototolit, am găsit un negativ cu primele mele poze de când am fost scos din maternitate. Problema e că nu e 35mm ci e dublu ca lățime și fără găurele pe margine - atelierele foto normale pot scana așa ceva sau e nevoie de aparate mai “profi” ?
Am facut si eu ceva asemanator dar nu erau chiar sute.
1. pretul e mare pentru ca reflecta chinul necesar, vezi mai jos…
2. Majoritatea driverilor de scanner stiu sa detecteze arii, dar intotdeauna n-o sa fie chiar perfect. Decat sa bibilesc in softul de scanare arii, in genunchi, langa scanner, am preferat sa fac divide et impera. Am pus pe flatbed cat mai multe poze si am scanat toata aria pe acelasi settings, aceeasi arie, multi-page, deci doar schimbam pozele si dateam space bar, schimbam, space, si tot asa. Rezultatul l-am deschis in timpul liber, in timp ce ma uitam la TV, cand eram pe drum, etc; in Pixelmator de unde copiam doar aria cu precizie, roteam ce era nevoie, ajustam expunerea and blabla. E mult mai elegant si nu uita ca pe flatbed-ul ala n-o sa stea pozele exact cum vrei tu, o sa alunece, o sa se miste cand inchizi capacul, etc…
3. N-are sens, eroarea de expunere pe hartie nu e diferita in diferite arii ale fotografiei. Ajustezi din Pixelmator, mai multe poze n-o sa aduca nici o informatie suplimentara.
4. Neon + coala alba + film pe flatbed si cu scan la rezolutie mare = makeshift scanner de filme. Am facut asa si cu filme de radiografie / RMN A4, si miscam neonul paralel cu capul de scanare.
Stiu ca exista niste scanner-e cu feeder automat. La servici am un fel de multifunctional de la Ricoh care are si flatbed si feeder. Pui calupul de poze si ti le trage una cate una. Insa nu stiu daca poate sa traga si hartie mai groasa decat hartia normala de imprimanta.
4. Negativul ala e probabil de la un film pe format mediu. Incearca la Maican sa vezi ce preturi au (cauta pe google maicanart). Au sediu pe langa Cocoru. E posibil sa reusesti scanarea si la laboratoare Fuji sau Kodak.
Scanner cu feered automat nu prea cred că ar merge. Sunt de zeci de mărimi diferite, cu margini drepte sau cu zgrumțuri, pe hârtie subțire sau cartonate sau cu urme de lipici pe spate cum au fost în albume și mai toate sunt îndoite într-o parte sau alta. O să am nevoie de un pietroi pe capacul de la scanner ca să iasă bine
Sergiu, daca mai exista nevoia, pentru negativele 6 pe 6 (sau mai mari daca e cazul dar nu cred) pot veni undeva cu un Epson V700. Daca vrei sa il folosesti si pentru o parte din pozitive, e ok; ma gandesc ca se poate facem un hei-rup intr-o sambata/duminica, daca vrei.
Singura problema este ca nu pot sa il las, adica vin cu el, plec cu el. Este ok asa? Pot sa le si scanez eu daca e nevoie dar ma gandesc ca ar fi mai bine in prima varianta (abia le gadili tu cum doresti).
Negativul ăla mare este un film de Hasselblad
Incă lucrez la sortatul pozelor. Am găsit și unele din 1915 pe acolo.
Pentru scanare, am găsit ceva interesant: http://www.fmwconcepts.com/imagemagick/multicrop/index.php
Le pun pe toate la grămadă pe scanner, câte încap, cu câte 1 cm de spațiu între ele, pun scannerul sa imi salveze automat TIFF A4 600dpi când apăs buonul de scan și apoi iau toate tiff-urile și le bag prin script-ul din link-ul de mai sus.
Cred ca asta-i solutia: ne dai la fiecare un teanc si scanam cum putem. Daca au stat din 1915, n-o fi urgent.
Si cu ocazia asta te vedem si noi la puța goală . Si te punem pe facebuce.
Merge cu scriptul de care am zis mai sus.
Pozele puse pe scanner “cum apuc” având grijă să nu fie răsucite mai mult de 10 grade.
Butonul de pe scanner configurat să salveze un BMP A4 600dpi (driver de scanner tâmpit, face TIFF-uri corupte)
Scriptul (un pic modificat pentru compatibilitate cu ImageMagick < 6.7 de pe 10.6.8) salvează JPEG-uri îndreptate și tăiate la fix.
Mici probleme:
- Prelucrarea BMP-urilor de 100Mb cu scriptul cam leșină mac-ul meu cu 4Gb de RAM. Cu 6-8Gb și SSD s-ar fi mișcat mult mai natural;
- Câteodată scriptul mai dă chifle și găsește pe lângă pozele “normale” câteva poze extra cum ar fi: amprentele de deget sau murdării pe sticla de la scanner, un tablou aflat pe un perete alb într-una din poze, poze solo cu personajele din fotografii “arse” de la plajă sau cu zăpadă.
Sergiu, o alta abordare:
Laboratoarele foto sunt usor cam in deriva. De cand mamaile au si ele cont pe facebook, noi nu mai suntem obligati sa le trimitem fizic albume cu poze (ale nepotilor) pe hartie.
Asta era unul din ultimele puncte de interes in programul laboratoarelor foto “1 Hour”. Treaba merge din ce in ce mai prost pentru cele mai multe dintre ele (am lucrat si eu la un astfel de laborator in ‘94-‘95 si inca am doi prieteni care au un astfel de laborator, de aceea stiu cam care e atmosfera “in industrie”). Daca nu-i nimeresti in zile cand au ceva mai mult de lucru sau daca nu te grabesti prea tare, gasesc ei un angajat care sa faca treaba asta pt tine (decat sa stea degeaba).
Eu as zice ca dupa ce termini de sortat sa intrebi cati bani iti cer pt acest serviciu. Eu as intui ca ar fi vorba de un milion, maxim doua, pentru 4-5-600 de imagini. Decizi tu daca timpul in care ai fi facut singur scanarile ar merita pierdut pt suma asta sau nu.
Cat despre scanarile negativelor de format mediu, cred ca toate laboratoarele au variante cu sa ti le scaneze si la preturi modice.
Daca te hotarasti, dupa ce sortezi fa-mi o intrebare pe PM si ii intreb si eu pe amicii mei. Partea usor nasoala este ca ei sunt in Drumul Taberei, dar asta sa fie necazul