A existat in ultimele trei zile un topic despre un laptop reparat de un tip de la serviceplasma.
Ce prevedere din regulament a incalcat, si de ce a disparut?
Motivul ține de conduita morală a forumului și de decizia personală a Administratorului.
Topicul a rezistat până ce userul și-a rezolvat problema.
Dar nu putea rămâne aici. Cred că-ți dai seama de ce…
Daca Noumax a acceptat factura clientului si urma sa ii depaneze sistemul,
inseamna ca prezumtia de nevinovatie a functionat, atat la Noumax cat si la Apple.
Gresesc undeva?
Nu, nu greșești.
Lucrezi în branșă și poți depana un laptop furat.
Dar o să faci public faptul că te ocupi cu astfel de lucruri?
Prezumția de nevinovăție a funcționat, userul și-a rezolvat problema, topicul nu mai e de actualitate.
Atât.
Daca era acuzat de reclama mascata,
ati fi putut sa-i editati postul, ca de obicei.
Atata vreme cat nu a incalcat regulamentul,
si nu a fost banat in mod public,
stergerea topicului poate fi considerata abuziva.
Noumax a acceptat sa-l deblocheze sau nu, in functie daca vreau/vrei sa accepti la “face value” ce zice cel care a deschis topicul. Dar si chiar daca e adevarat 200% ce s-a scris in topicul ala, ramane intrebarea: Macuser.ro gazduieste detaliile (nume, adresa web si numar de telefon) unui electronist care rescrie/inlocuieste cipuri din Macuri blocate cu parola de firmware (furate sau nu?). In sectiunea Mac OS X (sau unde era topicul)?
Toti 4 administratorii au votat si cu patru din patru voturi raspunsul e NU. De aia a disparut topicul.
Nu a disparut pentru ca era ilegal, pentru ca altfel ar fi disparut de la primul mesaj, cand am avut impulsul de a-l sterge (eu cel putin). A disparut pentru ca adminii macuser.ro au constiinta si nu mai puteau gazdui informatiile despre o metoda de a trece peste restrictiile impuse de un proprietar de Mac (chiar daca nu mai este acum proprietar). Si decizia asta o sa fie impusa de acum inainte chiar daca nu se mai incalca regulile 12 si 17 asa cum a fost in topicul ala. (ortografie si reclama)
Nu a fost o decizie usoara, eu m-am framantat 2 zile intre da sau nu, si stiu ca e pe muchie, la fel ca sfaturile cu DVDul si scocul RAMului si stergerea hardului, dar modificari hardware la ingineri, mi se par diferite decat recomandarea de a merge la un service Apple, unde provenienta se verifica (cel putin pentru procedura asta de resetare a parolei - din ce am citit pe net pentru ca nu lucrez pentru un service autorizat Apple, asa cum stii).
In alta ordine de idei, topicul a fost mutat intr-o arie neaccesibila userilor obisnuiti, daca alti admini sau viitorul schimba ceva, topicul va fi restaurat. La fel ca si discutiile despre hackintosh, si alte topicuri care nu sunt permise acum pe macuser.ro
Nu știu unde vezi tu cenzură.
Topicul s-a încheiat, toată lumea a spus ce a avut de spus.
Ștergerea unor topicuri este, de asemenea, atributul Administratorului (vezi a doua liniuță din regulament, la ce face adminul)
Este păcat că un user matur, cu ștate vechi, poate crede și face asemenea afirmații.
Pe forum, luam decizia asta zilnic cand stergem sau mutam topicurile in care pare ca un Mac se vinde SH, dar de fapt e descris ca avand tzipla sa un ciclu de baterie. Si cenzuram si lucrurile ilegale si injuriile si atacurile pesonale si informatiile personale. Modulul de forum are o functie de cenzura automata si daca scrii [cenzurat] sau cur, o sa puna parantee patrate asa cum vezi…
Dar cum am inceput, viata e cenzura. Invatam de mici sa ne cenzuram limbajul si comportamentul pentru a fi conformi cu societatea sau pentru a nu-i rani pe cei dragi.
Pe forum, administratorii macuser.ro aleg sa cenzureze mesaje conform regulamentului si conform unor decizii care le permit sa doarma noaptea. Ocolirea masurilor de securitate e unul dintre topicurile cenzurate, de azi. Daca Apple ar pune parola de boot pe iPhone si iPad mi-as pune azi. Pentru ca nu pune, hotii fura ifoane, chiar si aici in UK. E un eveniment foarte traumatizant si faptul ca folosind un simplu restore in transforma in “achizitionat legal la mana a doua”, ma face sa sufar. Si pe mine si pe toti cei care au pierdut (citeste au fost usurati) de un iDevice. Asa ca mesaul: “cu XX0 de euro puteti debloca un Mac, indiferent de provenienta” va fi cenzurat. E pacat, dar e pacat ca cineva incearca sa treaca peste restrictia aia.
E o linie in nisip, in functie de unde o tragi, alegi intre a impune restrictii userilor sau a deveni in ochii proprii imoral. Nu e usor. Cine vrea sa fie moderator sa vada cat de greu e, sa scrie mail/PM la admin si-l punem la treaba, gratis. i.e. fara compensatii
Eu, daca as fi hot, as fi foare bucuros sa gasesc informatii precise despre un anumit electronist care se pricepe sa ocoleasca o metoda de protectie pe care Apple nu degeaba a facut-o complicata. In plus, acel electronist nu lucreaza intr-un service autorizat Apple, deci nu se supune regulior Apple. N-am nimic cu electronistul, sunt convins ca-i un baiat super destept. La fel, il consider nevinovat pe autorul topicului. Problema era cu gazduirea unor astfel de informatii pe macuser.ro
Noi zicem ca am protejat utilizatorii normali, precum si pe service-urile autorizate. Tu, care lucrezi intr-un astfel de service, ii spui cenzura. E o distanta mare!
Recunosc ca a fost/este/nu mai este un topic incomod.
Si eu l-as fi sters, admin/moderator fiind.
Dar cinstit, guraliv, cu laserul ridicat drept…
Il decapitam acolo unde ii decapitam pe toti, in “Informatii site/forum…”
Din punctul meu de vedere regulamentul este incomplet si ar trebui adaugata o noua regula: discutiile privind dezafectarea oricaror protectii hardware si software sunt interzise. Daca nu se discuta despre crakuire soft, de ce s-ar discuta hard?