Ba la mine a merg OK, in Word si Excel. PP nu prea folosesc.
Tudor, si ce, sa stau in fiecare zi cu uratenia de Windows deschis in fiecare zi? Jamais!
Păi nu merg programele Windows cu virtualizare… și alea-alea? Parallels? Știu persoane care lucrează mult cu macro-uri, mai ales prin Excel, așa că e bine să știe toată lumea la ce se așteaptă. Lipsa macro-urilor poate fi un impediment serios.
Pe situl Microsoft scrie că era prea complicat să facă Universal Binary modulul care se ocupa cu Visual Basic for Applications, așa că l-au scos cu totul. Microsoft recunoaște că asta poate fi o problemă majoră la schimbul de documente între Mac și Windows. Soluții oferite de ei: “stick with Office 2004” dar veți pierde minunatele features din 2008 și “other possible solutions are outside the scope of this document”. Great.
Vă atrag respectuos atențiunea asupra faptului că, dacă la MS Office 2008, lăsați să vă pună și fonturile, va apărea un avertisment că, dacă e cazul, acestea vor înlocui (overwrite) fonturile existente, dacă sînt versiune mai vechi. Fiind convins că noile fonturi vor avea un repertoriu mai bogat, le-am pus și, imediat, am constatat că ceea ce aveam eu, inclusiv fonturile cărora le pusesem eu ăĂ șȘ țȚ, au fost dublate de fonturi puse de MS Office 2008 care au un inventar mai sărac! Nu le-a șters pe cele existente, așa cum amenința (cred că le șterge doar pe cele puse de v. 2004, nu și pe cele puse de Leopard, chiar dacă sînt tot fonturi MS și chiar dacă se cheamă la fel), dar a creat dubluri enervante, marcate cu punct de Font Book.
Sfatul meu este să nu puneți fonturile, decît dacă - între acestea - știi că e unul care îți place și îl vei folosi. Rețineți că fonturile MS puse de Leopard au un repertoriu sensibil mai bogat decît cele puse de 2008 (mai nici unul nu are caracterele RO, pe cînd versiunile de fonturi MS din Leo le au acuma).
P.S. Nu, nu pot pune aici fonturile cărora le-am adăugat caracterele RO. Nimeni nu mă împiedică să fac acest lucru în spirit necomercial, dar aș încălca, se pare, ®...
Prea tirziu deja l-am instalat cu tot cu fonturi si acum ca mi-ai atras atentia am deschis si eu font book si vad intradevar niste fonturi marcate cu un punct linga . Intrebarea mea este ce pot face acum ?
Fonturi duplicate (marcate cu punct) a avut de cand mi-am luat primul Mac. E adevarat, tot de atunci am si Office.
Chiar daca selectez fonturile respective si dau Resolve Duplicates (sau cum i-o spune), dupa o vreme tot revin; probabil ca revin cand isi face “optimising fonts” vreun program din Office.
Fonturi duplicate (marcate cu punct) a avut de cand mi-am luat primul Mac. E adevarat, tot de atunci am si Office.
Chiar daca selectez fonturile respective si dau Resolve Duplicates (sau cum i-o spune), dupa o vreme tot revin; probabil ca revin cand isi face “optimising fonts” vreun program din Office.
Metoda folosită de mine pt a-mi alege fonturile care au și caracterele RO + ce mă mai interesează.
- Deschizi Font Book și treci pe Preview / Custom (merișor-3)
- În fereastra din dreapta bat caracterele care mă interesează; în anexă, de sus în jos, RO, greacă veche (politonic), chirilic, CDM (combining diacritical marks).
- Mă plimb prin fonturi și dacă văd dubluri cu punct le iau mai întîi pe alea; punctul ăla arată că fontul marcat a fost pus ulterior, dar nu e musai ca ăla să fie cu repertoriu mai bogat, așa că, dacă văd, de ex., Arial Plain de două ori, cu punct și fără, le selectez pe rînd și îl șterg pe cel cu mai puține caractere (reține că dacă fontul are 4 sau mai multe fețe, dacă ștergi una, celelalte se șterg automat, adică dacă ai șters Arial Plain, bold, italic și bold italic se șterg de asemenea)
- După aia mai văd ce nu am nevoie, chiar dacă nu-s dubluri, de ex. le las pe cele care au repertoriu mai bogat și le șterg pe celelalte.
- Instalez fonturile mele, cum ar fi Gentium sau Alphabetum.
Chiar nu are rost să lași dubluri, pot apărea neplăceri. După ce cureți cu Font Book, golești Font Cache, de ex. cu MainMenu și restart. fonturile șterse se pun în coșul de gunoi, de unde le poți eventual salva, în caz că ai mai avea nevoie de ele.
Am incercat cu Resolve Duplicates si a functionat cu succes , in font book nu au mai aparut fonturi duplicat nici dupa restart si deschis word
Da, numai că, prin metoda asta rapidă, pun pariu că ți-a lăsat exact fonturile care NU au caractere românești! Verifică, te rog, să vezi dacă am dreptate au ba. Eu zic că da.
Am verificat si nu am nici un font care sa aiba caractere romanesti si doar nu toate erau duplicate ! Sau nu stiu eu cum sa ma uit !
Dacă zici „nu am nici un font care sa aiba caractere romanesti” sigur nu știi să te uiți! Ai citit mai sus cum se setează Font book? Ai pus româna prima la Languages în International (nu-i obligatoriu, dar ajută)? Cum ai stabilit „nu am nici un font care sa aiba caractere romanesti”?