16 din 27
16
Microsot Office 2008 for Mac
  [ Ignoră ]   [ # 226 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

faci click pe triunghiulet, selectezi fontul fara biluta, dai delete si vezi ce se intimpla smile
a, poti bifa sa nu te intrebe de fiecare data

[ Ignoră ]   [ # 227 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
dtancu - 27 Ianuarie 2008 04:42 PM

Scuze dacă insist însa vreau sa înțeleg mecanismul: presupunînd că mă apuc și sterg fonturile dublate (cele noi, introduse de Office 2008), ce fac după aceea cu fonturile pe care le-a mutat în folderele “Disabled fonts”? Le mut înapoi in folderul “fonts” al sistemului? Sau unde Dumnezeu le mut?

Folderul „disabled fonts” este creat de Font Book dacă alegi metoda dezactivării lor, nu a ștergerii. Dacă folosești FB, știe el ce face. Fiecare are stilul lui de lucru, ca atare îți pot spune cum fac eu pt a avea un nr. minim de fonturi (nu mă ating de cele de sistem, în Leo nu le mai poți șterge, în Tiger da - deși sistemul dă un avertisment, le poți șterge, totuși).
- Instalez sistemul; dacă e sistem nou, cum a fost Leo, PRIMA OARĂ, la instalare, am lăsat bifată opțiunea de a instala fonturi suplimentare; imediat cînd se termină treaba, salvez toate fonturile puse de installer într-un director numit Leo fonts (sau cum vrei să-i zici).
- Instalez fonturile de care am au nevoie pt studii lingvistice (Gentium, Alphabetum, SIL Doulos etc.)
- În Font Book trec pe Custom (merișor-3) și, în dreapta, tastez caracterele de care am nevoie, ca să văd cum stau fonturile la diverse capitole. În atașament ai, de sus în jos, caractere RO, greacă, chirilice, caractere diacritice combinate (cdm)
- Mă plimb pe fonturi și văd unde am duplicate, mai întîi; le șterg pe cele care NU au caractere RO, deci sînt versiuni mai vechi; după aia (sau simultan, depinde de chef), mai șterg din fonturile care nu îmi plac și care, oricum, nu au caractere RO; dacă îmi place un font care nu are caractere RO, îl trag deoparte (Show in Finder și fac o copie undeva), apoi i le pun cu Fontforge. Nu, nu încalc drepturile de autor, deoarece nu fac comerț din asta, sînt fonturile mele pe care le completez pt uz casnic, nu comercial. Încerc să-mi fac viața un pic mai ușoară. (Cîteva dintre fonturile astea le pot arunca acum, versiunea mai nouă din Leo are caracterele RO).

Font Book din Leo, după cum vezi în poză, grupează fonturile care au suport pt limba română. Condiția este să pui româna prima limbă la Sys Prefs/International/Languages. Am observat că mai dă greș, dar își revine după curățare Font Cache și restart. Apropo, după ce pui și ștergi fonturi, fă neapărat Clean Font Cache, urmat obligatoriu de restart. Eu folosesc MainMenu, dar poți folosi orice aplicație care știe așa ceva, Onyx sau Maintenance. Dacă ești pe Leo, neapărat să fie compatibile cu Leo, nu mai vechi.

P.S. În atașament, poza a doua este prima din stînga!

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 228 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 13.08.07

Merci mult Cattus.
Acum am înțeles de ce îmi apăreau disabled fonts: le dăduse disable Office-ul 2008 la instalare, ca să și le puna pe ale lui.
Înca o întrebare: care e deosebirea dintre fonturile din directorul Fonts de sub userul meu si cele din directorul Fonts al sistemului?
De ce e nevoie de două seturi de fonturi?

[ Modificat: 27 Ianuarie 2008 07:17 PM de dtancu ]
 Semnătură 

We do not see things as they are, we see things as we are.

[ Ignoră ]   [ # 229 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dtancu - 27 Ianuarie 2008 07:12 PM

Merci mult Cattus.
Acum am înțeles de ce îmi apăreau disabled fonts: le dăduse disable Office-ul 2008 la instalare, ca să și le puna pe ale lui.
Înca o întrebare: care e deosebirea dintre fonturile din directorul Fonts de sub userul meu si cele din directorul Fonts al sistemului?
De ce e nevoie de două seturi de fonturi?

Sînt, de fapt, trei!
- la nivelul sistemului = nu te atingi de ele (decît dacă ești expert și știi ce faci)
- la nivelul /Library/Fonts = accesibile tuturor utilizatorilor
- la nivelul /Users/Loggedin User/Library/Fonts = accesibile doar utilizatorului logat

Asta e valabil și pt alte fișiere, nu numai pt fonturi, de ex. pt tastaturi (keylayouts)

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 230 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Iată lista oficială cu fonturile instalate de Leopard:
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=307069
Atenție la fonturile care trebuiesc lăsate în pace… or else. smile

Acum două zile Office 2008 m-a făcut să-mi revizuiesc și eu fonturile instalate și am luat măsuri drastice. Am dezinstalat manual toate fonturile care nu mă interesau (le-am mutat în altă parte pe hard disc în caz că poate mai am nevoie de ele). M-am luat după lista aia de fonturi de la Apple și am colorat cu roșu fonturile de care nu trebuie să mă ating și cu galben cele care e bine să stea acolo.

Așa cum am mai scris în alt topic, Font Book este OK pentru colecții mici de fonturi. Cine vrea management profesionist de fonturi, mai bine folosește FontExplorer X de la Linotype. Atenție: versiunea existentă nu știe să șteargă font cache-urile în Leopard.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 231 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Nu înțeleg, ce se întâmplă, de exemplu, dacă ștergi Andale Mono?

EDIT: Gata, m-am prins.
“Package: Essential System Software
Installed: Always (cannot be disabled)”

[ Modificat: 27 Ianuarie 2008 10:35 PM de Gattopardo ]

[ Ignoră ]   [ # 232 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Tudor - 27 Ianuarie 2008 07:47 PM

Iată lista oficială cu fonturile instalate de Leopard:
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=307069
Atenție la fonturile care trebuiesc lăsate în pace… or else. smile

Acum două zile Office 2008 m-a făcut să-mi revizuiesc și eu fonturile instalate și am luat măsuri drastice. Am dezinstalat manual toate fonturile care nu mă interesau (le-am mutat în altă parte pe hard disc în caz că poate mai am nevoie de ele). M-am luat după lista aia de fonturi de la Apple și am colorat cu roșu fonturile de care nu trebuie să mă ating și cu galben cele care e bine să stea acolo.

Așa cum am mai scris în alt topic, Font Book este OK pentru colecții mici de fonturi. Cine vrea management profesionist de fonturi, mai bine folosește FontExplorer X de la Linotype. Atenție: versiunea existentă nu știe să șteargă font cache-urile în Leopard.

După părerea mea, Apple nu a fost chiar consecvent cu „politica” sa privind fonturile, deși - clar - e mult mai coerent în Leo decît în versiunile anterioare, măcar pt faptul că (1) Font Book nu mai poate șterge fonturile cerute imperativ de sistem, (2) a completat repertoriul multor fonturi uzuale, între acestea și fonturile MS, dar nu numai, (3) a adăugat foarte utila funcție în Font Book de a întocmi lista fonturilor care acoperă nevoile limbii principale, alta decît engleza. Eu zic că a fost ceva muncă aici, deoarece au muncit pe grupuri lingvistice și caracter cu caracter, altfel nu se poate face. Astfel, FB „citește” repertoriul fiecărui font și, dacă vede că are ă î â ș ț + semnele de punctuație dă verdictul: pune-l la Română, e valabil. Se vede clar că lista de fonturi care au suport pt română a crescut considerabil, practic toate fonturile de bază + fonturile Fancy + fonturile Handwriting includ caracterele necesare.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 233 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 18.01.08

Am instalat si eu office 2008, din pacate inainte de a citi tot topicul. Acum, nu stiu ce mi-a facut de mi-a ametit toate fonturile. Intai, in Safari erau dublate toate literele. Daca deschid Font Book, in All Fonts vad toate fonturile, am dat resolve duplicate, ca mi-aparea puctuletul acela langa ele (eu nu imi instalasem fonturi cu diacritice, daca le avea leopardul instalate, habar nu am), in English vad aproape toate fonturile din all fonts, dar la user vad doar un singur font. E normal sa fie doar un font? la Computer vad iarasi toate fonturile.
Acum, cand ma uit in \library am fonts si duplicate fonts. Nici nu stiu ce fac prea bine, acum macar vad cum trebuie fonturile in safari. Problema mea e daca in User ar trebui sa fie doar un singur font.

Am citit ca ati folosit clear font cache. Cum se face? De unde? Stiti voi, pas cu pas, ca pentru cineva care nu prea stie.

Multumesc,

Semnătură 

MacBook 2.0GHz Intel Core Duo, 13’‘, white, 80 GB, combo drive
iPod Shuffle 1GB, iPod Nano Video 4GB

[ Ignoră ]   [ # 234 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
josefine - 01 Februarie 2008 11:58 AM

Am instalat si eu office 2008, din pacate inainte de a citi tot topicul. Acum, nu stiu ce mi-a facut de mi-a ametit toate fonturile. Intai, in Safari erau dublate toate literele. Daca deschid Font Book, in All Fonts vad toate fonturile, am dat resolve duplicate, ca mi-aparea puctuletul acela langa ele (eu nu imi instalasem fonturi cu diacritice, daca le avea leopardul instalate, habar nu am), in English vad aproape toate fonturile din all fonts, dar la user vad doar un singur font. E normal sa fie doar un font? la Computer vad iarasi toate fonturile.
Acum, cand ma uit in \library am fonts si duplicate fonts. Nici nu stiu ce fac prea bine, acum macar vad cum trebuie fonturile in safari. Problema mea e daca in User ar trebui sa fie doar un singur font.

Am citit ca ati folosit clear font cache. Cum se face? De unde? Stiti voi, pas cu pas, ca pentru cineva care nu prea stie.

Multumesc,

Păi citește mai sus și e clar, nu? Reluăm tot topicul numai pt tine?
Da, la nivelul User poți avea doar un singur font sau nici unul. Asta înseamnă că numai userul logat poate folosi acel font. ai însă snopul de fonturi la nivelul Library/Fonts și system/library/fonts (de astea nu te atingi).
Fă Clean Font Cache cu MainMenu (nu-ți recomand Onyx, dacă nu-l folosești cu atenție, dai în alte belele).

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 235 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: /dev/null aka Oradea
Macuser din: 29.07.06

dom’le, am pus si io ofis2008 dar nu am avut nici o problema. am instalat “customizat” si am selectat uord, icsel si pauărpoint. atat. s-a instalat imediat si merge f bine. am vazut si eu in fontbook cateva fonte dublate dar…n-am nici o problema. totusl e ca inainte. wtf?!

Semnătură 

and I’m going down to South Park, gonna have myself a time. Friendly faces everywhere, humble folks without temptation. Going down to South Park, gonna leave my woes behind. Ample parking day or night, people spouting, “Howdy neighbor!” Heading on up to South Park, gonna see if I can’t unwind. So, come on down to South Park and meet some friends of mine!

[ Ignoră ]   [ # 236 ]
RankRankRank
Member

Depinde foarte mult ce vrei sa faci cu Office 2008. Daca il folosesti la nivel profesional si ai nevoie de anumite fonturi pentru a-ti asigura compatibilitatea cu Office 2007 de exemplu, atunci in primul rind trebuie sa instalezi full (cu toate fonturile de Office), apoi trebuie sa cureti dublarile de fonturi. Mie de exemplu nu mi-a instalat toate fonturile Futura decit daca i-am dat instalare full si chiar am nevoie de acele fonturi pentru template-uri la servici.
Daca il instalezi doar in scop educativ sau ca sa scrii doua-trei pagini pentru diploma/licenta etc., lasa-l asa si nu-ti bate capul cu fonturile dublate.

Semnătură 

We do not see things as they are, we see things as we are.

[ Ignoră ]   [ # 237 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Problemele cu fonturile îi afectează pe cei care lucrează zilnic cu fonturi, evident. Cine nu știe să deosebească Arial de Hevetica sau Lucida Grande atunci probabil că nu are de ce să-și bată capul.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 238 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Tudor - 01 Februarie 2008 06:52 PM

Problemele cu fonturile îi afectează pe cei care lucrează zilnic cu fonturi, evident. Cine nu știe să deosebească Arial de Hevetica sau Lucida Grande atunci probabil că nu are de ce să-și bată capul.

Așa este, numai că mulți nu știu și nu-și dau seama că nu au nevoie de atîtea fonturi. În plus, „compatibilitate cu Windows” are nuanțe acum:
1. compatibilitate cu Windows 95-98
2. compatibilitate cu Windows 2000-XP
3. compatibilitate cu Windows Vista

Cu Vista e deja totul OK, cu 2000-XP totul depinde de fonturile care au/nu au s/t comma, cu 95-98 e mai complicat un pic, dar nu cred că mai sînt mulți care le folosesc.
Repet: treaba ciudată și, mai mult, deranjantă, este că Office 2008 instalează o generație mai veche de fonturi, nu mai nouă, cum te-ai aștepta, astfel că iar nu mai ai s/t comma în multe cazuri, spre deosebire de fonturile MS din Leopard și din Vista, instalate o dată cu sistemul, care le au. Asta nu face decît să-i înnebunească pe utilizatori, care încep să nu mai priceapă nimic (cum naiba, dom’le, parcă aveam ș/ț în Arial, acuma de ce nu mai e? etc. etc.)
Eu unul chiar nu pricep de ce installerul de Office 2008 cuprinde fonturile mai vechi, fără ș/ț, în timp ce fonturile MS din Leo și din Vista le cuprind. Mai rău este că, dacă alegi instalarea fonturilor, installerul de Office 2008 înlocuiește fonturile mai noi cu generația mai veche (overwrites). Naiba pricepe ce a fost în capul lor? Eu unul nu pricep, afară de planul diabolic de a-i încurca complet pe utilizatori. Clar, pentru americani și pt alți occidentali detaliul ăsta este neimportant, dar pt noi este.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 239 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 13.10.05

Pachetul office 2008 in versiunea actuala are foarte multe probleme legate de compatibilitate cu anumite aplicatii si chiar cu Leopard. La noi la birou l-am testat in regim normal de lucru si a fost aproape inutilizabil. Cele mai mari probleme fiind la Word si PowerPoint.  Macurile de test au fost:
Mac mini “Core 2 Duo” 1.83
iMac “Core 2 Duo” 2.4 20-Inch (Al)
iMac G5/2.0 20-Inch (ALS)
Mac Pro “Quad Core” 2.66
MacBook Pro “Core 2 Duo” 2.4 17” (SR)
Toate cu Leopard 10.5.1 fara nici un fel de aplicatii extra instalate decat cele de sistem. Probabil ca aceasta versiune de office o sa fie stabila peste 3-4 update-uri.
S-au incercat toate solutiile de a rezolva problemele afisate pana acum pe blogul Microsoft si pe siteul MacFixit fara succes.

Am testat apicatii beta mai stabile decat versiunea actuala de office 2008.

Aplicatiile de office au fost si raman o problema pe platforma OSX.

[ Modificat: 01 Februarie 2008 09:08 PM de Daniel ]

[ Ignoră ]   [ # 240 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 18.01.08
Cattus Thraex - 01 Februarie 2008 04:00 PM
josefine - 01 Februarie 2008 11:58 AM

Multumesc,

Păi citește mai sus și e clar, nu? Reluăm tot topicul numai pt tine?
Da, la nivelul User poți avea doar un singur font sau nici unul. Asta înseamnă că numai userul logat poate folosi acel font. ai însă snopul de fonturi la nivelul Library/Fonts și system/library/fonts (de astea nu te atingi).
Fă Clean Font Cache cu MainMenu (nu-ți recomand Onyx, dacă nu-l folosești cu atenție, dai în alte belele).

Mersi, deci se poate sa fie un singur font in user. 
De MainMenum adica, http://www.apple.com/downloads/macosx/system_disk_utilities/mainmenu.html, e vorba?

Semnătură 

MacBook 2.0GHz Intel Core Duo, 13’‘, white, 80 GB, combo drive
iPod Shuffle 1GB, iPod Nano Video 4GB

16 din 27
16