salutare ! de curand am cumparat un Imac 27 Procesor 3.06 GHz Intel Core 2 Duo sfarsitul anului 2009 - l-am achizitionat la mana a2a din Germania de la o cunostinta
si incet incet am constat ca ventilatorul e cam galagios, mai ales dupa vreo 15 min de functionare se face auzit bine de tot.
Sunt inca un novice vis a vis de Imac dar ma gandesc ca zgomotul unui cooler nu ar trebui sa se faca atat de auzit.
Chiar inainte de prima instalare la mine pe birou l-am aspirat bine exact in partea din spate acolo unde se afla coolerul si va marturisesc
ca am scos ceva praf din el.
Am sa va sa-mi spuneti din experientele dumneavoastra daca v-ati confruntat cu o asemenea problema si sa va rag sa-mi comunicati
ce anume ar trebui sa fac, ar trebui desfacut si curatat bine in interior, ori coolerul ar necesita o schimbare ?
Va multumesc anticipat,
Dan.
Verifică ce procese solicită procesorul mai mult,coolerul se turează când se încinge prea tare procesorul. E posibil să mai aibă destul praf înăuntru,încearcă să-l desfaci (nu știu cât de greu este pentru modelul tău)
buna DoT,
iti multumesc ptr mesaj in primul rand ! uite chiar in momentul in care iti scriu nu proceseaza mai nimic si totusi coolerul se face bine auzit… pai am vazut cateva demouri pe youtube
si nu cred ca ar fi foarte greu de desfacut, trebuie doar sticla din fata si apoi cateva suruburi de la monitor, asa ca din ce am vazut ar parea relativ simplu , dar mai intai vreau sa vad
ce spun macuserii de pe forum si apoi sa iau o hotarare finala, ma bag sa-l desfac sa-l curat , ori nu merita efortul , ci trebuie neaparat schimbat.
De exemplu daca il las in standby se opreste sa mai faca zgomot , dar dupa ce revin si incep sa navighez , dupa cateva minute devine iar galagios !
Asa cand stai o ora in fata compului nu e mare lucru, sa zicem ca e suportabil , dar deja cand stai mai mult devine chiar sacaitor…mdah…
buna DoT,
iti multumesc ptr mesaj in primul rand ! uite chiar in momentul in care iti scriu nu proceseaza mai nimic si totusi coolerul se face bine auzit… pai am vazut cateva demouri pe youtube
si nu cred ca ar fi foarte greu de desfacut, trebuie doar sticla din fata si apoi cateva suruburi de la monitor, asa ca din ce am vazut ar parea relativ simplu , dar mai intai vreau sa vad ce spun macuserii de pe forum si apoi sa iau o hotarare finala, ma bag sa-l desfac sa-l curat , ori nu merita efortul , ci trebuie neaparat schimbat.
De exemplu daca il las in standby se opreste sa mai faca zgomot , dar dupa ce revin si incep sa navighez , dupa cateva minute devine iar galagios !
Asa cand stai o ora in fata compului nu e mare lucru, sa zicem ca e suportabil , dar deja cand stai mai mult devine chiar sacaitor…mdah…
Adică io-s pe lângă forum,ah? Verifică la ce temperatură stă procesorul,instalează iStat Menus
In multe dintre cazuri, ventilatoarele devin galagioase din cauza prafului, e normal sa se intample asa daca are mult praf in el, se tureaza mai mult decat e necesar si face galagie. Recomand sa-l desfaci, sa-l cureti bine de tot si sa le dai ventilatoarelor cu PUTIN ulei special. Daca dai mai mult ulei se va imprastia pe ventilator si va atrage mai mult praf. Mentionez ca uleiul trebuie dat pe axul ventilatorului.
Ahh, clar ca nu am vrut sa spun asta, imi dau seama ca esti o persoana care stie ce spune sa fie clar , doar ca stii cum e , mai multe experiente si pareri nu strica iti multumesc tare tare mult
ptr promtitudinea cu care-mi raspunzi , multumesc mult de tot !!!
Inteleg ca nu vrei sa-l desfaci pentru ca e mare si sensibil, insa zgomotul iti indica o problema, ca ceva e in neregula cu acel ventilator. O solutie software ar fi, dar nu garantez ca iti va da rezultatul dorit si te va scapa de zgomot, insa poti sa incerci. Exista un program numit iMacFan Control, il instalezi si el iti ofera acces la turatiile ventilatoarelor. Le dai pana aproape de maxim, sau chiar la maxim daca vrei, si il lasi asa vre-o 10 min minim. In felul asta, fiind turatiile foarte mari, iti arunca praful afara, o sa vezi praf pe talpa lui. Eu fac chestia asta o data la cateva luni pentru curatare.
buna StefanS , pai nu e prbl sa-l desfac, nici vorba , ideea era sa nu-l desfac de pomana ... daca trebuie schimbat la urma urmei , n-ar rost sa-l mai desfac eu , ci mai bine merg la un service Apple care are tot ce trebuie, din cate stiu sticla si monitorul
nu necesita surubelnite speciale , dar daca vrei sa desfaci mai departe cred ca ai nevoie de ceva scule mai profi ma gandesc!
Am sa incerc ce mi-ai recomandat tu si sa vad daca are efect!
Iti multumesc mult ptr sfat !!!
nu prea vad cum poti avea praf pe talpa pt ca fluxul de aer e de jos in sus (aerul e tras prin gaurelele de dedesubt, cele care acopera locașurile RAM) și este scos pe sus prin spatele displayului)
Daca HDD-ul a fost schimbat cu unul third party (fara logo-ul apple pe eticheta) - ventilatoarele stau turate ...
Ai HDD-ul este sigur cel original ?
Cel original are un firmware custom pentru un senzor de temperatura. Am mai spus asta si o repet. Senzorul de temperatura poate fi “shorted” cu un jumper pe cele 2 fire - atunci ventiloarele au sa stea la turatie minima mereu (nu e chiar ok).
Daca nu este HDD-ul original - poti rezolva cu metode software.
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05
“ventilatorul e cam galagios, mai ales dupa vreo 15 min de functionare se face auzit bine de tot.”
și
“De exemplu daca il las in standby se opreste sa mai faca zgomot , dar dupa ce revin si incep sa navighez , dupa cateva minute devine iar galagios !”
Nu este treabă de hard. (Ar fi stat permanent turat la max)
Deși, începând cu 2009 se întâmplă asta: However, Apple made some changes and it is now using hard drive’s internal temperature sensors in order to control the cooling fan speeds and not all hard drives are compatible. In order to upgrade your iMac you will need to use Western Digital hard drives only - these are being used by Apple and are compatible with temperature reading mechanisms
Iată ce spune mctoto aici: http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/38439/#284141
Deci la iMacuri e altfel
MaC®, Stiu cum e tras aerul in iMac, insa la mine asa se intampla cand se strange mult praf in el. Cand dau ventilatoarele la turatie mare dupa putin timp vad bucati mici de praf pe talpa si pe langa ea, pentru ca pica de sus din ventul cel lat.
buna din nou,
asadar cred ca HDD e cel original, scrie ca e 1TB SATA-HDD Macintosh HD , mai exact scire asa 1TB ST31000524NS Media Macintosh HD ...
Am incercat si solutia propusa de StefanS cu programul iMacFan Control , si ce pot controla cu programul respectiv sunt asa : ODD , HDD si CPU - mentionez ca le-am probat pe fiecare in parte
si s-a auzit clar cum li se mareste turatia ( la fiecare in parte ) dar nu s-a modificat zgomotul de care va spun ... nu stiu , poate e vorba atunci de vreun alt cooler ori habar nu am ...
temperatura in general variaza intre 31 si 34 grade si cred ca e in limitele normalului ...