poate stie cineva: Formata Cosensed Hungarian- True Type
please help me!
Pfui, am vreo cinci cd-uri vechi + colecții noi pe dvd-uri, mii de fonturi… La ce ai nevoie? Ce fel de „Hungarian”? Adică are caracterele pt Hungarian modern sau se referă cumva la acel alfabet așa-zis „Hungarian” medieval?
am un text primit de la ei…vecinii nostri…si cred ca are si caractere speciale….nu stiu sigur pentru ca replacement-ul nu arata corect!
Orice idee si sugestie e binevenita! sint si presat de timp!
thks! Poate Domn’ profesor are in arhiva fontul mult cautat
PS: s-ar putea ca materialu’ sa fi fost facut pe PC…dar sper sa fie compatibil si pe mac!
am un text primit de la ei…vecinii nostri…si cred ca are si caractere speciale….nu stiu sigur pentru ca replacement-ul nu arata corect!
Orice idee si sugestie e binevenita! sint si presat de timp!
thks! Poate Domn’ profesor are in arhiva fontul mult cautat
PS: s-ar putea ca materialu’ sa fi fost facut pe PC…dar sper sa fie compatibil si pe mac!
Păi nu ai nevoie de acel font decît dacă are un niscai encoding aiurea, caz în care e musai să-l ai… nu prea cred. dacă ei ți-au trimix textul, de ce nu le ceri și fontul? dacă nu e ceva secret, dă-mi o mostră prin PM. ce tip de fișier? .rtf .doc . qxd? etc.
Nu. Formata e un font postscript (o familie de fonturi – stiu asta, pentru ca o folosim la Catavencu) care NU ARE caractere unguresti. Daca programul iti cere fontul, cere-l si tu colegilor unguri: e o adaptare facuta “in house” (de aia se si cheama “Formata Condensed Hungarian), cum am facut si noi. E vorba de accentele astea: Ő, ő, Ű, ű, care nu exista in alte limbi europene, (cred ca nici in finlandeza).
Nu. Formata e un font postscript (o familie de fonturi – stiu asta, pentru ca o folosim la Catavencu) care NU ARE caractere unguresti. Daca programul iti cere fontul, cere-l si tu colegilor unguri: e o adaptare facuta “in house” (de aia se si cheama “Formata Condensed Hungarian), cum am facut si noi. E vorba de accentele astea: Ő, ő, Ű, ű, care nu exista in alte limbi europene, (cred ca nici in finlandeza).
Așa am bănuit și eu. Cele patru caractere ő Ő ű Ű sînt folosite numai în maghiară (și în diverse transcrieri fonetice). Ungurii au făcut ce au făcut și românii: dacă fontul nu le are, le pun folosind o aplicațiune precum Fontographer. Problema este dacă le-au dat encoding unicode „ca la carte”, caz în care le va citi frumos orice alt font, sau le-au pus undeva, înlocuind patru caractere oarecare, caz în care omul va vedea caracterele originale înlocuite.
Fără doar și poate o lectură interesantă, deși nu discută toate problemele, ci doar punctează un caz foarte frecvent: zgîrcitul la tărîțe, după ce cheltuie sume imense pt aparatură, infrastructură, clienți stabili și serioși…
Mai sînt și alte detalii, cum ar fi setul incoerent de caractere din multe fonturi. De ce D-zeu multe fonturi, care vin „cu sistemul” au seturi incomplete, de ex. lipsește ă Ă, numai ăsta? Ca să contactezi compania să cumpere două caractere? Cît dai? Teoretic, pt limbile „europene” orice font, indiferent dacă „vine cu sistemul” sau îl cumperi, ar trebui să acopere domeniul A și B din Latin Extended, Phonetic IPA și Combining Diacritical Marks. Bun, e greu…
Mai este situația, semnalataă de amicul Juan-José Marcos, creatorul lui Alphabetum, ideal pt lingviști ca mine: costă numai € 15, dar foarte puțini l-au cumpărat. De ce? I-am sugerat să-i pună un preț de € 99, ce e ieftin bate la ochi, lumea zice că e prost produsul.
Mai sînt și alte aspecte….
Veteran: multam pentru link, mă interesează și vre-un followup dacă dați de el (design de caractere, vorbeam ușor OT în altă parte)
Cattus: Gentium, poate o să vă intereseze (pe mine m-a interesat „cazul“ din persp. problemei de design).
La cestiunea originară n-am altă info decît că Lintotype face diferența între de pildă PL, H (vd. Optima), dar asta nu cred că e de mare folos.
Gînduri bune,
Mersi, folosesc curent Gentium și GentiumAlt de peste doi ani! Alphabetum și Titus sînt alte opțiuni (Alphabetum e chiar frumos de tot desenat, grație amicului Juan-José Marcos, € 15 - bate la ochi cît de ieftin e, eu i-am sugerat să-i pună € 99, 90 ).