As vrea sa conectez doua device-uri (TV + receiver satelit) pe un singur cablu UTP.
Dupa ce am impartit perechiile de fire: portocaliu/verde - prima conexiune si albastru/maro - a doua conexiune am testat cablurile cu laptopul si totul parea ok, prin urmare le-am mufat la TV, respectiv receiver.
In aceasta configuratie, numai unul din cele doua device-uri este functional. Nu inteleg de ce nu functioneaza si cealalta conexiune.
Am folosit inclusiv un tester si cablurile par corect facute.
Cablul UTP este CAT5e de calitate foarte buna.
Ce as mai putea sa verific si de unde poate fi aceasta problema?
Si eu am aceasi intrebare ce ti-a pus BDA. Daca din punct de vedere a pinilor totul e bun si este contact unde trebuie, si daca tot acelasi device nu functioneaza daca inversezi conexiunile (portocaliu/verde cu albastru/maro), atunci poate ca este din cauza ca apare crosstalk printre fire. Atunci ai putea lua cablu cu perechi ecranate in interior STP sau FTP sau cablu Cat 6. Am mai vazut probleme asemanatoare cu cabluri UTP in alte aplicatii.
Cablul de la router pana la priza de pe perete trece prin sapa si pereti si nu am cum sa-l inlocuiesc, iar sa trag alt cablu nu as vrea.
Am inversat pinii doar in priza de pe perete ca sa vad daca e o problema cu cablul Y care pleaca din aceasta priza catre cele doua aparate.
Dupa inversare merge celealalt device.
Se pare ca ca fi o problema cu perechiile albastru/maro, dar in acest caz de ce laptopul functioneaza iar testerul nu raporteaza nicio problema??
Priza este pusa pe perete la 1.5m inaltime in spatele TV-ului. Nu mai am alimentare disponibila si nici loc pentru un switch.
Daca nu gasesc nicio solutie, as putea sa iau un modul wireless pentru receptorul satelit, dar totusi as vrea sa gasesc o explicatie pentru faptul ca nu-mi functiioneaza conexiunea a doua pe TV/rec.
Inlocuieste conexiunile intre ele si vezi daca e o problema de crossover sau nu. Banuiesc ca routerul nu e de pe vremea bunicilor si ar trebui sa fie SPX auto-negotiation si sa mearga indiferent daca e cross sau nu.
Alta posibilitate ar fi un fir semi-intrerupt care comunica in pozitia in care il pui in terster si nu in TV sau in ce il bagi tu. Sau e vre-o placa mai ciudata care vrea minim 6 fire… Sau nu sunt asezati bine papuceii pe fir.
Stiu ca poate parea chestie de baza ce intreb, dar nu mi-e prea clar din mesajele tale. Ai cate doua mufe la ambele capete ale cablului, da? In total patru conectori RJ-45 pe cablul acela, adica.
Eu cred ca pe o parte a cablului are doua mufe care sunt conectate la router, iar pe cealalta parte a cablului are o priza (simpla?) din care iese un cablu Y? Pe partea cu router-ul ai pus doua mufe pe cablu (portocaliu/verde si albastru/maro)?
Aici se pare ca nu este vorba de crosstalk, doar atunci ar putea sa apara daca ambele echipamente sunt conectate simultan si atunci careva nu merge, si la inversare pe o parte tot acelasi echipament nu merge (daca e mai “sensibil” la crosstalk).
Si eu am banuit ce a spus snell, poate unul din echipamente are nevoie de minim 6 sau 8 fire, insa atunci de ce dupa inversarea pinilor in priza celalalt echipament nu merge? Depinde si ce tester ai, unele testere care verifica doar perechile (nu toate 8 firele separat) nu fac diferenta dintre “pereche ok” si “scurt la pereche”, insa daca ai incercat ambele cu laptopul si au functionat bine, se cam exclude si aceasta varianta (laptopul a functionat la ambele cu viteza maxima la retea?).
Cam asa mi-am imaginat ca ai facut, cum este in desen. Teoretic e bine facut.
Incearca urmatoarele posibilitati, si scrie-ne cand merge si cand nu:
Cu mufele legate la router cum sunt acuma, doar cu un echipament conectat:
1. Echipamentul 1 legat la portocaliu/verde.
2. Echipamentul 1 legat la albastru/maro.
3. Echipamentul 2 legat la portocaliu/verde.
4. Echipamentul 2 legat la albastru/maro.
Cu mufele legate la router invers* decat cum sunt acuma, doar cu un echipament conectat:
* - mufele le bagi in router in port-ul in care a fost cealalta mufa inainte
5. Echipamentul 1 legat la portocaliu/verde.
6. Echipamentul 1 legat la albastru/maro.
7. Echipamentul 2 legat la portocaliu/verde.
8. Echipamentul 2 legat la albastru/maro.
Scrie-ne la care din aceste variante care echipament a functionat.
Stiu ca e metoda ciudata de testare, dar si problema ta este mai neobisnuita deoarece teoretic ar trebui sa functioneze daca legaturile sunt facute ca in desen.
Nu ai link deloc pe perechea 2 sau ai link dar nu reuseste sa faca o conexiune de layer 2 (erori ...) ?
Ia clestele si “restrange” inca o data mufele - o conexiune cu o rezistenta mica la jonctiune apare OK pe un tester normal, dar face urat la un port ethernel pretentios.
Ar fi bine la mufele 2:
1:Alb-Maro
2:Maro
3:Alb-Albastru
6:Albastru
Merge cumva traseul de cablu in paralel cu și apropiat de un traseu de putere 220V ?
Pe o portiune de aproape 50cm, cablul merge la aproximativ 20cm de un traseu 220V.
Pare ca ar fi link, cel putin partial. Ledul router-ului se aprinde intermitent cu o frecventa de aprox. 5 secunde. TV-ul nu are led-uri. La laptop se aprind ambele led-uri.
Este posibil sa fie o problema de sertizare. Clestele pe care il am este un pic cam uzat, dar avand in vedere ca laptopul merge si testerul indica conectivitate, am exclus aceasta varianta.
Exista vreun soft pentru Win cu care as putea afla mai multe informatii despre conexiunea intre PC si Router?
O sa fac mai multe teste cand ajung acasa, inclusiv aranjamente.
Mi-e un pic mai greu sa schimb perechiile de fire dinspre router deoarece voi scurta cablul in acest fel.
La priza e ok deoarece pot sa rearanjez cablurile fara sa mai tai din cablu.