1 din 2
1
cd to cd copy v. cd image
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

1. Am un cd audio pe care l‑am pus în unitatea internă și fac o „copie oarbă” cu unitatea externă pe un blank oarecare. merge ok.
2. Cu gîndul că poate mai fac 1-2 copii, fac o imagine, clipă în care constat că, dacă trag de pe imagine, îmi trebuie un cd de 780 MB. Închid Toast 6.x și fac imaginea cu Disk Utility, tot la 780 MB ajunge.
Q: nu mi s‑a mai întîmplat asta, e drept că nu prea fac imagini de cd-uri audio. E normal așa? Eu credeam că imaginea e imagine, mai cere doar cîțiva biți în plus, dar nu 80 MB. asta e regula, dacă faci imaginea unui cd audio de 700 MB ajungi la 780 MB?

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

poate e de la protectia cd-ului?

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Cattus Thraex - 08 Decembrie 2005 04:37 PM

1. Am un cd audio pe care l‑am pus în unitatea internă și fac o „copie oarbă” cu unitatea externă pe un blank oarecare. merge ok.
2. Cu gîndul că poate mai fac 1-2 copii, fac o imagine, clipă în care constat că, dacă trag de pe imagine, îmi trebuie un cd de 780 MB. Închid Toast 6.x și fac imaginea cu Disk Utility, tot la 780 MB ajunge.
Q: nu mi s‑a mai întîmplat asta, e drept că nu prea fac imagini de cd-uri audio. E normal așa? Eu credeam că imaginea e imagine, mai cere doar cîțiva biți în plus, dar nu 80 MB. asta e regula, dacă faci imaginea unui cd audio de 700 MB ajungi la 780 MB?

incearca sa-l faci mp3 disk si apoi in imagine. daca nici asa nu merge, incearca si utilitarul FreeDMG.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dacuBurebista - 08 Decembrie 2005 06:09 PM

poate e de la protectia cd-ului?

m‑am gîndit și eu la asta, dar nu prea are logică: adică nu mai are protecție dacă fac copie oarbă cd la cd? Dacă ai / aveți timp, testați vă rog frumos funcția asta cu un cd audio care bate spre maxim, adică la 702 MB și spuneți-mi și mie dacă nume.toast sau nume.dmg are în jur de 700 MB sau atinge 780 MB.
voi testa și utilitarul amintit, FreeDMG, l‑am folosit cîndva și țin minte că era OK.
NOTĂ. Nu e rău ca la cd-urile audio pe care le folosiți intens să faceți un backup. Eu am deja 3-4 cd-uri audio care fie nu mai sunt citite deloc, fie un cîntec din x nu mai e citit.

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

Este normal sa aiba 780Mb deoarece este stream-ul audio fara corectie.
Un cd are sectoarele de 2352 Bytes.
Cand scrie date, tu vezi sectorul de 2048 Bytes, in restul el pune coduri de corectie a erorilor (Solomon-Reed) astfel incat sa poti citi datele corect si cand este un pic zgariat.
un CD scris cu muzica nu are corectie asa ca foloseste toti cei 2.3 Kb pt scris bitii cu sunet-ul. Daca e o zgarietura - asta e - se citesc cativa biti aiurea si se aude o haraitura imperceptibila si extrem de scurta si se trece mai departe fara pauza.
Asa ca pe un CD de 703 Mb de date poti avea pana la 703/2048*2352=807 Mb de audio - adica 80 Min ori 60 de secunde pe minut ori 2 canale ori 16 biti (2 octeti) * rata de 44100 bytes/sec 80*60*2*2*44100/1024/1024=807 Mbytes
q.e.d.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
psergiu - 09 Decembrie 2005 03:18 AM

Este normal sa aiba 780Mb deoarece este stream-ul audio fara corectie.
Un cd are sectoarele de 2352 Bytes.
Cand scrie date, tu vezi sectorul de 2048 Bytes, in restul el pune coduri de corectie a erorilor (Solomon-Reed) astfel incat sa poti citi datele corect si cand este un pic zgariat.
un CD scris cu muzica nu are corectie asa ca foloseste toti cei 2.3 Kb pt scris bitii cu sunet-ul. Daca e o zgarietura - asta e - se citesc cativa biti aiurea si se aude o haraitura imperceptibila si extrem de scurta si se trece mai departe fara pauza.
Asa ca pe un CD de 703 Mb de date poti avea pana la 703/2048*2352=807 Mb de audio - adica 80 Min ori 60 de secunde pe minut ori 2 canale ori 16 biti (2 octeti) * rata de 44100 bytes/sec 80*60*2*2*44100/1024/1024=807 Mbytes
q.e.d.

Sergiule, m‑ai luminat, ca totdeauna cînd te întreabă cineva ceva. Acuma, urmează logic altă întrebare: ca să nu trag cd-ul original pe 2 cd-uri sau pe un dvd, cum procedez să am o imagine care să nu treacă de 702.8 MB?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti

Incearca sa-l rip in format “apple lossless” in iTunes.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

... sau mp3 la calitate foarte mare smile Trebuie ceva cumva comprimat pt a le face mai mici.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRank
Member

Pai oricum le-ai rip-ui, cand le decomprimi sa le arzi pe CD audio sunt la fel de mari. Deci compresia nu ajuta la nimic. Dar poate iTunes stie sa arda muzica in valoare de peste 700MB.
Apropos, imaginile alea mari (780MB) din disk utility nu merg arse pe CD? ai incercat?

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

ia incearca sa extragi melodiile cu CD Spin Doctor, dupa care le scrii cu Toastul

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
shadow - 09 Decembrie 2005 07:01 PM

Pai oricum le-ai rip-ui, cand le decomprimi sa le arzi pe CD audio sunt la fel de mari. Deci compresia nu ajuta la nimic. Dar poate iTunes stie sa arda muzica in valoare de peste 700MB.
Apropos, imaginile alea mari (780MB) din disk utility nu merg arse pe CD? ai incercat?

Am aflat răspunsul de la Fabio, autorul unei aplicații gratuite, pe drumul spre foarte bine (mai are unele mici bug-uri), pe care Tudor încă nu a pus‑o la capitolul CD Burning, LiquidCD:

I wouldn’t recommend making a disk image of an Audio CD. It’s a waste of disk space. I’d rather do a hight quality extraction using iTunes (extracts to AAC 128kbps, or even to ALC, but the latter requires much more disk space) and then burn the tracks back to a CD either using iTunes or another software.

At the present time, it is not possible to save a CD as a disk image using LiquidCD, I’m planing to add this feature. I think I can add a function that saves Audio CDs as cue/bin files (the image size will not have a larger size than the original CD) the only problem is it won’t save pregap duration because I’m not able to get this information at the present time.

My advise is: backup your CDs using iTunes and the AAC 128kbps format. You won’t lose any quality and it require little disk space compared to a disk image.

I will let you know the result of my tests later in the days,

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRank
Member
Din: Ploiești
Macuser din: 08.11.05

În 95% din cazuri, este aproape corect ce a spus omul respectiv. DAR. Compresia în orice format din cele de mai sus (MP3, AAC) este cu pierderi, deci nu va fi o copie fidelă a sursei audio (este perfect adevărat că va suna aproape la fel pentru majoritatea ascultătorilor, dar nu este o copie 100% fidelă).

Audiofilii (inclusiv cei care dau 100$ pe un cablu din cupru deoxigenat LOL) folosesc pentru a-și stoca muzica metode de compresie fără pierderi (lossless). Cele mai cunoscute sunt FLAC ( http://flac.sourceforge.net/download.html , cu un suport excelent pentru Macintosh și alte platforme) și APE ( http://www.monkeysaudio.com/download.html și cu suport cam slab pe Mac). Un CD audio comprimat cu FLAC are cam 300-400 megabytes, ceea ce vine cam dublu față de un album MP3 comprimat la 256 kbps, și oricum nu prea mai contează spațiul în epoca HDD-urilor de 400 GB.

Deci, pentru o copie fidelă a CDului original (fidelitatea contează în cazul unor lucrări cu muzică clasică/instrumentală), FLAC este soluția. Pentru “MTV Bravo Dance Hits Compilation 19”, care oricum e masterizat să sune tare și zgomotos, AAC la 128 kbps sau MP3 la 192 kbps e arhisuficient.

Semnătură 

to the aiiirpoooort…

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

iTunes stie sa convertească CD-urile în format Apple Lossless. N-am încercat niciodată, dar cred că e OK şi ăsta, nu?

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Tudor - 11 Decembrie 2005 03:50 AM

iTunes stie sa convertească CD-urile în format Apple Lossless. N-am încercat niciodată, dar cred că e OK şi ăsta, nu?

Așa se pare, drept e că nu m‑am lovit de chestiunea audiocd copy decît după ce m‑am „ars” cu cd‑uri audio intens rulate care s‑au „bușit” total sau parțial și vreau să‑mi recuperez ce se mai poate recupera. Chiar nu știam de ce dacă faci imaginea unui audio cd ai cu mult mai mult decît originalul. Eu zic că, totuși, e o hibă a aplicațiilor de ardere, care nu au prevăzut situația că faci imaginea unui cd audio pentru a‑l copia ulterior. Dacă nu ai două unități optice musai treci prin faza unei imagini sau, mă rog, a unei biblioteci audio.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRank
Member
Din: Ploiești
Macuser din: 08.11.05

Din http://flac.sourceforge.net/comparison.html : Apple Lossless - A new proprietary codec by Apple. Not much is known about it.

Semnătură 

to the aiiirpoooort…

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Cattus Thraex - 11 Decembrie 2005 03:56 AM
Tudor - 11 Decembrie 2005 03:50 AM

Așa se pare, drept e că nu m‑am lovit de chestiunea audiocd copy decît după ce m‑am „ars” cu cd‑uri audio intens rulate care s‑au „bușit” total sau parțial și vreau să‑mi recuperez ce se mai poate recupera. Chiar nu știam de ce dacă faci imaginea unui audio cd ai cu mult mai mult decît originalul. Eu zic că, totuși, e o hibă a aplicațiilor de ardere, care nu au prevăzut situația că faci imaginea unui cd audio pentru a‑l copia ulterior. Dacă nu ai două unități optice musai treci prin faza unei imagini sau, mă rog, a unei biblioteci audio.

Citez din textul trimis lui Fabio, autorul aproape excelentei aplicații LiquidCD, pare‑se preocupat de chestiunea cd‑urilor audio:

„The issue of audio cd copy/backup has been a debate during the last days in the forum macuser.ro [Romania]. I triggered this topic in the wake of discovering that many audio cd’s, intensely played, have become totally or partially unrecoverable, and have decided to backup some rare ones, locally unavailable (once purchased in Greece, Bulgaria, Czech Republic etc.). Some are lost, especially because some audio cd vendors have not answered after asking them to send me a such unrecoverable song.
My guess is that there is an insufficient approach to the topic of audio cd image. Before this experience I had not known that the image of an audio cd always requires more disk space than the original! Neither Toast nor Apple imaging cannot offer a simple solution. Now I know that iTunes may do that. This is mandatory especially when there is one optical unit, and the first step is to have an image of the original, then burn it in the same unit. This has nothing to do with pirating audio cd’s, but to have a safe backup for intensely played cd’s. Unfortunately, some vendors use bad quality physical support (one can never know the quality of such support), and the cd may get damaged after 2-3 runs (also personal experience). My conclusion is that any new audio cd should be immediately backed-up, just in case. and the cases seem more frequent than expected.
Quite a long text, perhaps useful to you. You may be the first who may solve this issue, indeed.”

Cele bune și nu uitați să faceți IMEDIAT o copie a unui audio cd recent cumpărat, nou‑nouț. S‑ar putea ca săptămîna viitoare să fie prrea tîrziu, dacă l‑ați rulat de cîteva ori.

Semnătură 

1 din 2
1