Dragi macuseri,
Am gasit astazi un pic de timp sa scriu un foarte scurt review pt. Apple Lisa 2/10. De cateva luni sunt fericitul posesor al unui Lisa 2/10 functional, din pacate foarte mult timp pt. joaca nu am avut dar Apple Lisa este o masinarie care m-a impresionat. Tehnologia incorporata in acest PC fabricat in ‘83 (Lisa 1, Lisa 2/5) - ‘84 (Lisa 2/10) depaseste orice imaginatie. Apple Lisa nu numai ca a fost primul PC “user friendly” disponibil publicului larg care incorporeaza o intergata grafica si un mouse, acesta incorporeaza functii spectaculoase pentru vremea respectiva. O data cu achizitia acestui Lisa am realizat de ce Apple a fost intotdeuna calculatorul editorilor de publicatii. Din pacate pretul prohibitiv al acestei minunate masiniarii a limitat numarul de Lisa vandute la circa 10.000 bucati (diferite surse online) astfel incat astazi o Lisa functionala este o piesa rara si exista chiar si persoane specializate in repararea si reconditionarea acestora. Si chiar daca multi vor ramane surprinsi, exista inca persoane care scriu soft pt. aceste calculatoare. (ultimul utilitar cunoscut mie dateaza din iunie 2012).
Dar ce era asa deosebit la Apple Lisa? In afara de mouse si interfata grafica intuitiva (chiar daca am si toate manualele originale, nu am fost nevoit sa deschid nici unul dintre ele) LOS (Lisa Office System) - sistemul de operare includea pentru prima oara un “Clipboard” care permite utilizatorilor sa copieze date intre aplicatii. Astfel a fost prima data posibil sa se insereze o imagine intr-un document word. Lisa venea cu un pachet software complet echivalentul office-ului cunoscut astazi, astfel avem: LisaWrite, LisaCalc, LisaGraph, LisaDraw, LisaList, LisaProject si LisaTerminal. Toate aceste programe veneau preinstalate, gata pentru utilizare. Si asta nu e tot, ceea ce vezi pe ecran iese identic la imprimanta, astazi ni se pare tuturor normal, pe vremea respectiva, aceasta nu era de la sine inteles.
Cand vine vorba de configurarea pc-ului, totul se realizeaza grafic, prin intermediul interfetei specializate, in interior nu gasim niciun jumper pentru configurare, totul e salvat in eeprom, pana si luminozitatea si sensibilitatea mouse-ului sunt salvate si reglate digital.
si acum sa adaug cateva poze.