Acum cred ca mai bine de un an, am primit de la unul din colegii de forum, un PowerMac G3 B&W. Si el la randul lui il primise de la altcineva dar nu a avut timp sa se ocupe de el. Ajunge la mine intr-un final, si ma apuc sa vad cu ce ma voi confrunta. Din pacate nu mai avea placa grafica originala. Asta a fost buba cea mai mare pentru ca asa cum bine stiti, iti trebuie o placa video cu firmware pentru Mac. Ca sa fie si mai nasoala situatia, aparatul in cauza nu este dotat nici cu slot AGP sa pot face flash la o placa uzuala de pc, ci are doar slot PCI pentru placa grafica. Na drace sa vezi ce ma chinui. A stat saracul pe bara luni bune, in care nici macar nu am stiut daca functioneaza sau nu. Prin noiembrie cand mi-am luat iMac-ul actual de pe birou, colegul de la care l-am luat m-a fericit cu o placa grafica ce se pupa cu PowerMac-ul. Este vorba despre un ixmicro ultimate rez cu 8MB VRAM. Am montat-o dracia, i-am dat drumul si voila! A aparut si magine. Am bagat in el un hdd IDE de 80 de gigi, si da-i cu instalatul la 9.2.2. Placa se descurca bine, mai putin la capitolul gaming asa cum citisem si pe diverse forumuri. Hai sa ducem mai departe. I-am montat in el si un accelerator 3DFX Voodoo 2 cu 12MB VRAM. Eh, aci iar m-am poticnit. Dracia are drivere doar pentru MacOS 8.x. Am lasat totul asa momentan. Dupa alte sapaturi am dat la cineva de o placa grafica Ati Radeon pe slot PCI. Mi-a venit coletul cu dracia, am montat-o, dar din pacate era kaput. Imi era mila sa o arunc sau sa o las de izbeliste asa ca m-am apucat sa o bibilesc… Cativa condensatori electrolitici si un eprom mai tarziu (nu vreti sa stiti cat de rau m-a mancat sa ii fac eprom-ul), am reusit sa o fac sa mearga. Am repus 9.2.2, i-am bagat si Tiger. Merge superb. Culmea, i-am facut chiar si o reflash-uire cu o versiune mai noua de ROM direct din OSX. Am activat chiar si Quartz Extreme. Ultima gaselnita a fost sa ii ridic frecventa de la 350MHz la CPU la 400. La 450 dadea Kernel panic aleator asa ca nu am insistat. I-am schimbat si unitatea optica originala cu un dvd-rom nou, iar astazi i-am adaugat si un tv-tuner cu cip bt848. Acum ramane sa ii gasesc o solutie sa stie sa foloseasca si tunerul.
Este o jucarie super faina mai ales pentru tonele de joace pentru classic de le am. Am ramas surprins sa vad cat de bine se comporta in ciuda varstei lui. Jocuri de genul Max Payne, No one lives forever, Diablo2, Unreal si Unreal Tournament, Quake 1,2 si 3, nici macar nu sughita pe el.
L-am si cosmetizat deja, i-am dat jos costumul de plastic si l-am spalat temeinic. Promit ca revin si cu poze cu el zilele astea. Daca mai aveti dracii d-astea batrane prin casa, nu le aruncati la gunoi sau mai stiu eu ce. Eu ma pregatesc sa il dau unui nepotel care sigur isi va face de lucru cu el la cate jocuri si aplicatii am bagat in el.
PS: daca aveti careva un cpu de la un G4 si vreti sa scapati de el, dati un PM.
- Banuiesc ca ai verificat condensatorii din sursa sa nu aiba umflaturi si scurgeri
- Un HDD de 7200 RPM face minuni d.p.d.v. al vitezei - daca gasesti un mic SSD IDE (sau sata cu adaptor) de 8-16Gb poti face impreuna cu un HDD (puse pe bus-uri diferite) un mic surogat de Fusion Drive
Condensatorii au fost schimbati toti din sursa cu toate ca nu pareau obositi. Nu am mai stat sa specific si asta. HDD de i l-am pus are 7200rpm. De ssd, nu stau sa ma gandesc pentru ca nu se incadreaza in bugetul actual. Dar cine stie, daca imi pica pe mana ceva…
Orice ma ajuta sa le readuc la viata e binevenit. Si nu cred ca sunt singurul de pe aici. Da-mi te rog delaii despre cum pot sa la iau.
Ps:de ce naiba fug toti de ppc. Ne-am facut toti “copilaria” pe ele. Eu am dat cu nasul de ele in ‘92. Nu era ppc dr era predecesorul.
Raspuns de cum poti face rost pe PM..nu dau detalii..dar lucrez la o firma de curierat…si nu fac reclama..apoi adresa ..nume complet si sa caut eu o cutie..goala atit
astept pm