Om fi noi mega-fani Mac, dar trebuie să recunoaștem că Microsoft a avut un rol foarte important în dezvoltarea computerelor personale, afectând indirect și Apple. Ca să dau numai un exemplu: apariția Mac OS X a fost determinată și de presiunea la care a fost Apple supusă în anii ‘90, odată cu apariția Windows NT, 2000 și XP. În acea perioadă Apple rămăsese în urma celor de la Microsoft în ceea ce privește sistemul de operare. Apple s-au târâit ani de zile cu Mac OS 7, 8, 9 care în esență erau cam același lucru. Noroc că s-au pus pe treabă la timp…
Om fi noi mega-fani Mac, dar trebuie să recunoaștem că Microsoft a avut un rol foarte important în dezvoltarea computerelor personale, afectând indirect și Apple. Ca să dau numai un exemplu: apariția Mac OS X a fost determinată și de presiunea la care a fost Apple supusă în anii ‘90, odată cu apariția Windows NT, 2000 și XP. În acea perioadă Apple rămăsese în urma celor de la Microsoft în ceea ce privește sistemul de operare. Apple s-au târâit ani de zile cu Mac OS 7, 8, 9 care în esență erau cam același lucru. Noroc că s-au pus pe treabă la timp…
De fapt, sistemul 7 a ramas in functie 6 ani (‘91-‘97). Abia la sistemul 8 au trecut la un pic de multitasking (cooperativ), dar kernelul nu le-a permis nici o evolutie reala, orice ar fi facut. Asa ca s-au tirit pina la 9 (imbogatindu-l), dar trecerea la X fusese decisa de Steve si de Arie inca din 1997.
Acum, daca privim de la inaltimea lui OS X, Windows e mort la multitasking (tot din cauza kernelului – degeaba vor sa-l imbogateasca, trebuie schimbat, si cu asta, tot restul!), asa ca mingea e in terenul lor si, din ce am inteles, nu au ridicat-o la fileu, Pe mine ma lasa rece transparentele (bine ca X le-a redus la minimum). Poate Vista sa codeze si sa scrie un disc in fundal iar in foreground sa randeze ceva? Daca nu, ce mai chichirez gîlceava?
Apropo de multitasking. Batrinul meu mac (asa cum am scris) face patru-cinci operatii simultan si de-abia se simte, si are 5 ani (dragalasul credincios si bun!). PC-ul lui Hacker, politist texan, are doar un an, are procesor sus de tot, placa grafica hoata si e burdusit de RAM, dar sta intr-o singura operatie!
Sa zicem doar ca singurul merit care il vad eu la Windows este ca a familiarizat cat de cat end-user-ul cu calculatorul. Chestia care ma doare tare de tot este ca nenea Windows a obisnuit utilizatorul sa dea click intr-o anumita secventa, fara sa gandeasca ABSOLUT nimic. Cum Windows mai da si erori si mesaje tampite, daca luam un utilizator X, sa zicem, si il scoatem din circuitul care il stie el pentru a citi un mail, de exemplu, X n-o sa stie sa mai faca nimic.
Multi utilizatori de Windows, daca fereastra unde se gasea butonul Ok acum este verde in loc de albastra, le da cu virgula.
Spun asta pentru ca am destui oameni la munca care pur si simplu NU citesc mesajele, nu vor sa-si bata capul. Ultima patanie este un coleg (culmea, 26 de ani), care era obisnuit ca atunci cand da dublu-click pe Outlook Express sa i se deschida direct. Ei, in una din zile, Outlook i-a afisat un mesaj in care spunea ca nu a fost inchis corect si ca acum incearca sa salveze fisierele. Singura optiune, evident Ok. Omu vine la mine disperat ca nu ii merge Outlook-ul. Am rezolvat printr-un simplu pe Ok, dar, ma rog….
Din cate am vazut, MAC-ul este “idiot proof”, la un moment dat chiar te pune sa gandesti, una, alta….
Cat despre nenea Bill, sa vina, ii dam paine cu sare, ca suntem oameni primitori. Totusi, contrar unor opinii de aici, in loc sa aruncam in el cu rosii, zic ca mai bine ne-am putea gandi ce putem face noi, utilizatorii de MAC, astfel incat Apple sa ajunga ca M$.
Cand ziceam ca Apple sa ajunga ca M$, ma refeream ca si marime si efectul asupra publicului. Nu v-ar placea ca la un anumit punct din istorie, cand se zice calculator, sa se subinteleaga MAC?
Cred ca cea mai buna solutie in cazul “actiunea - vine william henry gates the lll-rd!” e sa fie total ignorat.
-...” Vine Bill 6!” ...
- Ce mare zmecherie? Sa vina si sa plece sanatos!
singurul lucru pe care il apreciez la el este faptul ca din miliardele lui a infiintat o fundatie care sprijina lupta impotriva SIDA in randul copiilor.
singurul lucru pe care il apreciez la el este faptul ca din miliardele lui a infiintat o fundatie care sprijina lupta impotriva SIDA in randul copiilor.
... pe de-o parte iar pe altă parte îi omoară cu poluarea de la fabricile sponsoriate de el. http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/3921/#34464
După ce a apărut articolul ăsta, pe site la fundația Gates au pus un mesaj mare că o să revizuiască unde fac investițiile ca să nu ajute poluarea. A doua zi mesajul a dispărut. Se pare ca vre-o 60% din banii care îi face pe calea asta sunt din fabrici poluante ...
O să dea mâna cu Băse (care o să se p__e pe el de plăcere), o să viziteze un orfelinat și o să le dea vaccinuri Anti-Sida contra dreptului de a folosi terenul viran de alături pe care va construi prompt o fabrică de reciclare a cauciucurilor vechi prin ardere. Majoritatea orfanilor vaccinați de SIDA nu vor trăi să afle dacă vaccinul e bun de ceva sau nu.
Cand ziceam ca Apple sa ajunga ca M$, ma refeream ca si marime si efectul asupra publicului. Nu v-ar placea ca la un anumit punct din istorie, cand se zice calculator, sa se subinteleaga MAC?
Nu!
In general, lumea e proasta. Sunt insule de intelepciune, pe ici pe colo, dar in marea majoritate, lumea e proasta. Chiar nu vreau toti nespalatii sa dilueze cantitatea asta de intelepciune de pe insula Apple.
Ca sa zic asa, un mar este diferenta dintre om si maimuta.
Din cate am vazut, MAC-ul este “idiot proof”, la un moment dat chiar te pune sa gandesti, una, alta….
cand iti apare mesajul cu parolele si te intreaba don’t change, change all. acolo chiar ca trebuie sa gandesti. am dat de nu stiu cate ori pe celalalt, acum stiu ca-i ala din dreapta bun. daca apple schimba o sa dau gresit. adica mie mi se pare logic ca don’t change inseaman canu vreau sa schimb parolele, in fine nu mai stiu exact intrebarea da la cata engleza stiu cu impresia asta am ramas de fiecare data.
@.ral:cr, asta nu tine de sistemul de operare, ci, mai degraba, dupa cum bine ai subliniat, de engleza pe care o stie fiecare. Eu aici ma refeream la erorile stupide de la Windows, gen “An unknown error has occured”. Singura optinue disponibila, bineinteles “Ok”.
“Sistemul de operare Vista, care va fi lansat pe piaţă de grupul Microsoft săptămâna viitoare, perpetuează practicile calificate drept ilegale de către Uniunea Europeană, în urmă cu trei ani, potrivit mai multor companii concurente, citate de Reuters.
În 2004, Comisia Europeană a stabilit că Microsoft s-a folosit de poziţia dominantă pentru a elimina de pe piaţă alţi producători de aplicaţii informatice în domeniul audio şi video. “Microsoft a ales în mod clar să ignore principiile fundamentale ale deciziei luate în martie 2004 de Comisia Europeană”, a declarat Simon Awde, preşedintele Comitetului European pentru Sisteme Interoperabile (ECIS).
Grupul contestatar include companiile IBM, Nokia, Sun Microsystems, Adobe, Corel, Oracle, RealNetworks, Red Hat, Linspire şi Opera.
Comisia Europeană a anunţat că studiază plângerea ECIS, în timp ce reprezentanţii Microsoft nu au fost disponibili pentru comentarii. “Vista reprezintă primul pas al strategiei Microsoft de a-şi extinde dominaţia în domeniul Internetului”, se arată într-un comunicat al ECIS.
Grupul susţine că limbajul XAML, introdus de Microsoft, are rolul de a înlocui HTML, standardul utilizat în prezent pentru publicarea documentelor pe Internet. Noul limbaj al Microsoft va fi dependent de Windows şi discriminatoriu pentru alte sisteme, precum Linux, potrivit ECIS.
Membrii ECIS susţin că aşa-numita platformă deschisă pentru formatul de fişiere XML, numită OOXML, poate funcţiona numai pe platforma Microsoft Office. “Consumatorii vor fi privaţi în continuare de posibilitatea de a alege, după ani de aşteptare ca Microsoft să-şi îmbunătăţească produsele”, a spus Thomas Vinje, jurist al ECIS. Microsoft a contestat decizia din 2004 a Comisiei Europene, care include şi o amendă record de aproape 500 de milioane de euro precum şi ordinul de a-şi modifica practicile de afaceri. Compania aşteaptă decizia Curţii Europene de Primă Instanţă în această privinţă.”
Ce-mi place poza asta, apărută în New York Times.
Surprinde perfect entuziasmul de la lansarea Vista… Li se citește pe fețe acel “WOW”...
“From left, Kevin B. Rollins of Dell, Sean Maloney of Intel, Steven A. Ballmer of Microsoft, Hisatsugu Nonaka of Toshiba, Hector Ruiz of Advanced Micro Devices and Todd Bradley of Hewlett-Packard helped kick off the Vista operating system Monday in New York.”