Ar fi fost impropriu sa scriu doar 3G (din 2005, cu viteze de la 384 kbps pana la maxim 14,4 Mbps download si 5,76 Mbps upload), pentru ca de atunci au mai aparut 3G+ (in 2007, cunoscut si ca HSDPA, cu viteze de pana la 21,6 Mbps download si 5,76 Mbps upload) si H+ (in 2011, cu viteze de pana la 43,2 Mbps download si 5,76 Mbps upload).
Trecand peste introducere, astazi am facut un speed test de pe aifon, folosind aplicatia cu acelasi nume a celor de la speedtest.net si pentru asta mi-am ales o locatie unde intotdeauna semnalul e la cote maxime - Piata Universitatii din Bucuresti (mai exact langa fantana, la doi pasi de Orange).
Ca tot omul ma asteptam ca LTE sa bata H+ la scor de baschet, dar mare mi-a fost mirarea cand am observat ca lucrurile stau cumva pe dos, motiv pentru care am repetat testul de nenumarate ori, dar degeaba.
De departe cea mai buna performanta download pentru LTE a fost de doar 17,33 Mbps, in timp ce pe H+ s-a ajuns lejer pana la 22,58 Mbps. De asemenea si scorul ping (no idea ce inseamna asta) a fost mai bun la H+ (31 de microsecunde fata de 36).
Mi-am mai revenit cand am vazut cum stau lucrurile la upload, unde LTE a atins 9,85 Mbps in timp ce H+ abia a trecut de 4 Mbps o singura data, invartindu-se de cele mai multe ori in jurul lui 2. Totusi, slaba consolare.
Cat despre comparatia cu wi-fi, e inca inutila daca te raportezi la cele mai bune existente. Cu telefonul in imediata apropiere de AirPort Express-ul conectat la FiberLink 2 am ajuns pana la ametitoarea cifra de 34,7 Mbps download si la ridicola cifra de 40,67 Mpbs upload, scorul ping fiind de 7. Chiar si reteaua de la birou s-a descurcat mai bine, desi nu e nici pe departe ultimul racnet in materie.