Iată pe scurt ce am pățit și care sunt, mai apoi, opțiunile mele, dacă am așa ceva.
Ieri dimineață pe siteul unui retailer român de produse electrnice și electrocasnice a apărut o fertă extrem de tentantă la un anumit produs. Ca urmare, l-am achiziționat, cu plata online prin card bancar. La ora 8.56 dimineața eram deja inregistrat pe siteul lor, la ora 8.58 comanda și plata erau deja confirmate. La ora 12.31 am primit un email de la ei prin care mi s-a confirmat faptul că, comanda mea a fost preluată de un consultant de vânzări și să aștept confirmarea livrării sau informații suplimentare.
In aceeași zi, la ora 16.18 primesc un email de la ei prin care imi comunică faptul că produsul nu mai este pe stoc. Stupoare. Am sunat la ei, mi-au spus că nu mai au pe stoc niciun produs si ca au verificat si in magazinele din tara. Au spus că banii vor fi virați inapoi.
1. Fiind un site de vânzări online, nu ar avea voie să prelucreze comenzile și să incaseze banii fără a avea cunoștință dacă au sau nu un produs pe stoc, adică, din punctul meu de vedere stocul ar trebui să fie actualizat online.
2. Nu pot crede că le-a luat aproape 8 ore să afle că nu mai au niciunde in stoc asa ceva.
3. Nici pana acum, banii nu au fost returnati. Au trecut 24 de ore.
4. Am incercat să inchid contul, dar nu au nicio optiune de inchiderea contului.
Dacă a fost o greșealș de preț pe care au sesizat-o prea târziu, e problema lor. Din punctul meu de vedere au greșit față de mine și trebuie să plătească. Nu ai voie să accepți o comandă și o plată fără a știi dacă ai sau nu produsul in depozite. Mă gândesc la o acțiune in instanță, dar pentru a putea face demersurile necesare, lăsând bunul simț la o parte, trebuie să știu dacă avem legi care reglementează comerțul online. Una peste alta, legea este cea care decide dacă câștig sau nu. Doar legea e făcută de oameni, pentru oameni și impotriva oamenilor.
Scuzați unele erori de scriere. Iar faptul că nu am folosit â din i este pentru că am o tastatură Windows. Nu am găsit litera i pe ea. Aceasta tot din cauza unei cumpărături de pe net a unei tastaturi MAC superbe, care nu prea funcționează.
Scuzați unele erori de scriere. Iar faptul că nu am folosit â din i este pentru că am o tastatură Windows. Nu am găsit litera i pe ea. Aceasta tot din cauza unei cumpărături de pe net a unei tastaturi MAC superbe, care nu prea funcționează.
Și să mai ai incredere in comerțul online.
Damn rats.
daca tot suntem in romania, incearca varianta cu “plata la livrare”. ce-i in mana nu-i minciuna! banii nu pot fi transferati inapoi asa repede ca nici ei nu-i au, trec in jur de 2 zile pana cand se face tranferul din banca in contul lor, probabil ca si invers tot atat timp le va lua.
Când ți se confirmă o comandă online atunci ți se rezervă implicit și produsele,mai ales că le-ai și achitat online. Eu zic să faci reclamație și să discuți cu un șef. Sau de ce nu OPC
Eu as face cum zice DoT. Vorbeste cu un sef / director de la ei si cere diferenta de pret fata de pretul normal - ca si despagubire. Si eu tot timpul optez pentru “plata la livrare”.
Eu pana acuma am avut experiente bune cu doua magazine online. Am comandat niste produse cu “plata la livrare”, pe care dupa cateva zile le-am returnat pentru ca am vazut ca nu este exact ce mi-am dorit. La ambele magazine online mi s-a spus telefonic ca returnarea banilor pot dura 30 zile, pana ei verifica produsul returnat, daca sunt toate accesoriile, etc. De la ambele magazine online am primit banii virati in cont dupa aproximativ 7-10 zile (fata de 30 zile cat puteau sa tina banii).
Eu as zice sa mai astepti cateva zile, pana iti intra banii in cont. Acuma depinde si despre ce suma e vorba. Ai mai putea sa mergi la banca sa depui cerere pentru anularea tranzactiei bancare, si atunci iti returneaza banca banii, insa de obicei abia dupa 3 luni. Mai bine astepti acuma cateva zile pana iti intra banii in cont.
Eu as fi curios ce produs si de la ce magazin ai comandat?...
Ahhh. Sunt niste tampiti. Am verificat de dimineata oferta la produsul respectiv. Si, surpriza. Este in stoc, dar doar in Mehedinti. Ieri era pe stoc in Petrosani. Am sunat la departamentul vanzari sa imi confirme ca au produsul si sa-l trimita. Da, il au, dar nu il pot trimite ca nu este vandut online, ci doar din magazin. ca este desigilat. Pe websiteul lor nu scrie nimic despre starea produsului sau a ambalajului.
Bun, acuma inteleg si oferta, si de ce nu au trimis. Probabil a fost / este expus si are zgaraieturi. Presupun ca cei de la departamentul comenzi au preluat si confirmat comanda (si tranzactia bancara) nestiind ca produsul e desigilat, iar cei din magazin cand au primit comanda si au vazut despre ce produs este vorba, au anulat comanda. Cam prost sistemul lor, ca nu era mentionata starea produsului, respectiv ca se putea comanda online din moment ce se vindea doar in magazin…
Eu zic să nu te bagi la produse expuse, de ex. la Tulcea la DOMO este un iPad alb descărcat de cel puțin 6 luni, probabil i-a murit bateria de mult timp, zic acest lucru ca să vezi că nu le pasă deloc de produsele expuse,le lasă în voia sorții.
daca tot suntem in romania, incearca varianta cu “plata la livrare”. ce-i in mana nu-i minciuna! banii nu pot fi transferati inapoi asa repede ca nici ei nu-i au, trec in jur de 2 zile pana cand se face tranferul din banca in contul lor, probabil ca si invers tot atat timp le va lua.
Bani nu au disparut din contul platitorului , sunt la sume retinute ( soldul nu este influentat de suma platita , numai disponibilul )
Pot fi returnati imediat daca vinzatorul a implementat respectiva optiune .
Exemplu : Cumperi 10 buc x 10Ron/buc ==> retinere ( nu plata ) 100 Ron la plata online
Dupa ce verifica stocul si constata ca mai au 8 buc , plaseaza cererea pentru plata celor 80 Ron , restul de 20 devin disponibili .
Acesta este modul normal de lucru pentru plata online .
se intampla tot timpul si la case mai mari: Amazon, vanzatori de pe eBay, John Lewis, etc. Isi cer scuze, iti dau banii inapoi, ce vrei mai mult de atat?
Bani nu au disparut din contul platitorului , sunt la sume retinute ... Pot fi returnati imediat daca vinzatorul a implementat respectiva optiune ....
Foarte adevarat, numai ca de multe ori in Romania “returnarea” se face prin neincasarea banilor in 30 de zile (perioada dupa care se autodeblocheaza sumele retinute). Sper sa nu fiu cobe pentru tine, dar am patit-o de mai multe ori (si nu doar pe site-urile din Romania).
Scuze pentru dublu post dar am informatii neplacute pentru Sebastian.
Ordonanta nr. 130/2000 privind regimul juridic al contractelor la distanta (aprobata cu modificari prin Legea 51/2003)
... CAPITOLUL III - Executarea contractului la distanta
Art. 11. - (1) Comerciantul trebuie sa isi indeplineasca obligatiile contractuale in termen de cel mult 30 de zile de la data la care consumatorul a transmis comanda, cu exceptia cazului in care partile au convenit altfel. (2) Comerciantul, in cazul in care nu poate executa contractul din cauza ca produsul sau serviciul nu este disponibil, trebuie sa informeze consumatorul despre aceasta indisponibilitate, iar sumele pe care acesta le-a varsat ca plata trebuie rambursate de comerciant in cel mai scurt timp, dar nu mai tarziu de 30 de zile.
Adica comerciantul are 30 zile sa iti dea produsul sau banii (sau cu tifla daca vrea) iar tu nu poti face nimic pana cand nu trece aceasta perioada.
Eu nu as zice acuma ca Flanco da tepe… A fost o intamplare mai neobisnuita, Flanco a afisat un produs pe site ce nu ar fi fost voie sa se si poata cumpara online. Macar nu au trimis cumparatorului produsul desigilat (probabil expus), care dupa ar fi trebuit sa returneze pe cost propriu, etc. Acuma e altceva daca tranzactia a fost deja facuta de departamentul vanzari, iar comanda a fost mai tarziu anulata de cei care au observat problema… Ar putea fi asa cum spune NaspaNick, insa cred ca tranzactia a fost deja facuta (intre confirmare comanda si anularea comenzii a trecut ceva timp). Banii ar trebui sa ajunga in cateva zile inapoi in cont. Nu cred sa fie probleme.