1 din 2
1
intrebare
  [ Ignoră ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 28.10.06

Salutare comunitate apple smile
am si yo o “neliniste” cu privire la ipodul meu (un 5g de 80gb).
Are cca 1 luna de zile, avut grija de el ca de ochii din cap insa de cateva zile la lumina mai…obscura cand ma uit dintr`o parte la display-ul lui se vede (numai pe portiunea display-ului) un gen de “curcubeu” daca stiti, valuri d`alea colorate. Asta numai cand display-ul este stins, e adevarat daca te uiti fff atent si cand e aprins la display parca se vad mici nuante de culori provenind tot de acolo dar repet…tre sa fi ff carcotas/atent.
In fine, mai are careva problema asta? Este de la finisajul plasticului / tratat cu ceva plasticul sau poate fi displayul defect?

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Așa e și la iPod-ul meu 4g. Cred că e de la plastic.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
Rank
Newbie
Din: 
Tudor - 25 Ianuarie 2007 08:49 AM

Așa e și la iPod-ul meu 4g. Cred că e de la plastic.

multzam fain maestre, deci ma fac de kkuoa daca merg in service nu?:)

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Cine are niste ochelari cu lentila polarizata (Polaroid) sa se uite la orice display cu cristale lichide: te sperii, nu vezi nimic de curcubee. E de la aranjarea cristalelor, care interfereaza cu lumina. E normal.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
Rank
Newbie
Din: 
altero - 25 Ianuarie 2007 01:28 PM

Cine are niste ochelari cu lentila polarizata (Polaroid) sa se uite la orice display cu cristale lichide: te sperii, nu vezi nimic de curcubee. E de la aranjarea cristalelor, care interfereaza cu lumina. E normal.

da, numai ca problema pusa de mine era cu lcd-ul inchis

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
Din: București
Macuser din: 08.08.06

Stai linistit, e de la plastic… acelasi lucru si pe iPod-ul meu 30GB din nov ‘05

Semnătură 

MBA 13”, MBP 15”, iMac 24” & Bose Companion 3
iPhone 6, iPhone 5, Bowers & Wilkins P3
iPad mini, Wi-Fi + Cellular
Time Capsule, Airport Express

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 28.09.06

Nu e de la plastic. Ci de la filtrul de polarizare.

Ce zice altero e doar partial adevarat. Adica ... intr-adevar nu vezi nimic ... dar nu de “curcubee” ci tot ecranul e negru. Daca insa rotesti display-ul cu 90 de grade, se vede normal ... tot ce-i pe display. Asta este valabil cam pentru orice display LCD.

“Curcubeele” provin de la incidenta razelor de lumina intr-un mediu ( filtrul de polarizare ) cu “refractie selectiva”. Nu stiu daca m-am facut inteles ... dar ce-i cert ... nu-i un defect.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Din: București
Macuser din: 08.08.06
Kata4 - 25 Ianuarie 2007 05:21 PM

Nu e de la plastic. Ci de la filtrul de polarizare.

Ce zice altero e doar partial adevarat. Adica ... intr-adevar nu vezi nimic ... dar nu de “curcubee” ci tot ecranul e negru. Daca insa rotesti display-ul cu 90 de grade, se vede normal ... tot ce-i pe display. Asta este valabil cam pentru orice display LCD.

“Curcubeele” provin de la incidenta razelor de lumina intr-un mediu ( filtrul de polarizare ) cu “refractie selectiva”. Nu stiu daca m-am facut inteles ... dar ce-i cert ... nu-i un defect.

...si filtru asta de polarizare nu e inclus in plasticul iPodului?

Semnătură 

MBA 13”, MBP 15”, iMac 24” & Bose Companion 3
iPhone 6, iPhone 5, Bowers & Wilkins P3
iPad mini, Wi-Fi + Cellular
Time Capsule, Airport Express

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Administrator

Asta ar fi real daca filtrele de polarizare de pe sculele cu LCD ar fi “adevarate”. In realitate sunt de proasta calitate (suficienta insa pentru ce-s facute), astfel incat nu o sa vezi niciodata ecranul total negru sau total vizibil, ci brazdat de zone negre, curcubee si alte pasari calatoare.
Faceti experienta cu ochelarii, e funny.

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK
Macuser din: 11.10.05

Sa nu uitam ca in geometria Euclidiana, asta care intuitiv ne guverneaza universul, numai o singura perpendiculara pe un plan poate fi trasa dintr-un punct. Altfel spus, anularea razelor de lumina se face doar cand filtrele sunt perfect paralele iar raza de lumina perpendiculara pe ele. Cum ecranul nu e punctiform, chiar daca centrul lui ar face o dreapta perpendiculara cu ochiul, colturile ecranului nu. Asa ca filtre bune sau proaste, lumina tot va fi filtrata neuniform.

Ceea ce vede undacova este un alt fenomen fizic numit interferenta luminii. Cel mai frecvent vedeti asta la petele de ulei/motorina de pe suprafata apei. Lumina se reflecta de stratul inferior al plasticului ecranului si se reintoarce spre ochi. La fel face si lumina la stratul superior al plasticului. Intre cele 2 unde, polarizate, se petrece un fenomen de interferenta ce poate amplifica intensitatea luminii, o poate diminua sau chiar anula. Evident, in functie de de unghi “grosimea” plasticului difera (determinata de grosimea reala si tangenta unghiului). Si lungimea de unda a luminii variaza de aceea irizatiile sunt colorate, si modifica si pasul dungilor, latimea lor. Pentru mai multe detalii puteti lua o carte de Optica de liceu sau puteti gasi pe net.
Acelasi fenomen este folosit pentru castile audio ce anuleaza zgomotul din mediul ambiant.

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Administrator

huk, eram sigur ca o sa dezbati! smile
Dar ce spui tu nu e anularea undelor de aceeasi lungime de unda dar defazate cu 180 grade? (cred)
Polarizarea e diferita: nu trece decat lumina care e paralela cu planul in care e polarizata sticla respectiva, adica cam 50% din ea.
Corec’?

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK

Ca sa nu incurcam lumea: polarization vs. interference.

Si acum pentru “opinia expertilor” sau ceea ce in medicina e pe ultimul loc (the worse) ca valoare a dovezilor stiintifice:
Polarizarea lucreaza cu orice lumina incercand sa o inghesuie printr-o fanta orientata cum vrea ochelarul tau. Cand lucrezi cu 2 filtre: daca o data o inghesui vertical si o data orizontal, nu mai trece nimic. Daca ai ochelari, adica daca pui filtrul 2 pe nas (prima polarizare e la reflexia luminii pe orice suprafata):

Also frequently visible through polarizing sunglasses are rainbow-like patterns caused by color-dependent birefringent effects, for example in toughened glass (e.g. car windows) or items made from transparent plastics.

Interferenta lucreaza cu 2 lumini care trebuie sa fie coerente, adica toti fotonii sa oscileze in paralel, sa inoate sincron. Astea se pot si anula, cum am mai zis, dar in general fac inele de interferenta. Astea ce se vad peste tot in jur sau chiar in ochii tai cand te uiti in lumina mijesti ochii si focalizezi in zare.
Well, sunt way offtopic, asa ca ma opresc.

Concluzia e ca cercurile exista doar pe retina celor ce privesc la iPod nu si in plastic. Si soarele e de fapt negru. Si blana ursilor polari e de fapt incolora. Iar un obiect rosu e de fapt de naiba stie ce culoare, doar ca reflecta lungimea de unda 625–760 nm absorbind orice alta frecventa (in spectru vizibil, evident). Unii filozofi ar zice ca inelele pe care le vezi exista doar in mintea ta sau doar in neuronii occipitali si ca puiul poate sa aiba gust de orice.

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
Rank
Newbie
Din: 

multzam fain de raspunsuri…si de faptul sa mi`ati sarit in ajutor cu fel de fel de explicatii smile
deci pana la urma pe scurt si mai pe intelesul tuturor..plasticul este tratat cu ceva gen monitoarele crt [efectul fiind cam similar ca si la crt-uri cand sunt stinse si te uiti intr-un anumit unghi de lumina vezi anumite curcubee]
acum alta intrebare a mea [tot fireasca] ar fi…acest strat de pe ipod este la suprafata ca la crt-uri adica daca il sterg cu servetele cu alcool exista posib sa se duca?

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

depinde de alcool (si de cantitate) :beer:

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
Rank
Newbie
Din: 

yo de obicei fol servetele d`alea de ochelari umezite insa cand nu am mai umezesc si cu spirt

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Administrator

N-ai treaba, dar mai bine stergi cu apa. Mai multa grija sa ai la zgarieturi.

1 din 2
1

‹‹ problema nano 2nd gen?      EU vs iTunes ››