decolorare coala tipar
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
Macuser din: 19.06.06

Salut,

Ma lovesc de o problema pe care nu am mai intalnit-o pana acum…

Au fot tiparite niste coli, apoi lasate peste weekend. Au fost depuse in topuri de x coli. Aceste topuri au avut un decalaj de 3-4 cm intre ele. Azi cand am vazut colile, cele cu care incepea fiecare top decalat, aveau pe zonele lasate in afara, alta nuanta de culoare (doar prima coala din top). Cumva decolorata zona respectiva.

Am atasat si o poza (in caz ca nu am exprimat problema corect).

Chiar asa de tare sa afecteze lumina (soarele) culoarea? Nu am mai intalnit asa ceva…

Idei, sugestii, reclamatii?

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

atâta timp cât nu au fost folosite cerneluri rezistente la UV, așa se întâmplă
de aia vezi pe stradă diverse afișe care devin în timp albastre…

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 20.06.09

@dacuBurebista: Eu cred ca se referea la culoarea colii, nu la textul tiparit.

Si la mine stau multe hartii in fata geamului la soare si dupa cateva luni observ acelasi efect ca la tine. Insa nu asa rapid cum a fost in cazul tau. Cine stie ce hartie ai nimerit, si ce inalbitor a folosit fabricantul…

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 

Nu culoarea colii. Pe coala este tiparita o fonta din pantone 420C. Pe hartie offset. Si nici nu a stat la soare… Topurile au fost depozitate in hala. Tiparit vineri si buseala luni. Am mai vazut modificari de nuante, dar nu asa de repede…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 20.06.09

Aaa, inteleg. Daca zici ca nu au stat la soare, poate fi de la umiditate? Sau caldura (hala neventilata)?

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 

Si cadura si neventilat. Ca sa fie tacamul complet. Da e prima data cand se intampla asta..
Faza naspa e ca docolorarea s-a facut pe zonele neacoperite ca sa zic asa, ca daca se decolora per total era alta poveste…
Multumesc de raspunsuri baieti. O sa incercam sa le dam un lac, poate are vreun efect.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 11.12.07

salut,

In general, rezistenta cernelurilor standard la UV este scazuta, o saptamana de expunere fiind suficienta pentru a altera culorile. Nu e nimic nou in asta, mai toata lumea cunoaste acest aspect, cu toata acestea in N ani nu am vazut pe cineva sa accepte tipar cu cerneluri rezistente la UV - “e scump”. Ordinea este de obicei yellow, magenta, cyan si black, aceasca caracteristica se masoara prin “blue wool scale”.

In cazul tau, cernelurile din zona aia (P4xx si neutre), au in general o lopata de transparent (min 97-98%) si o farama de cerneala pigmentata, de obicei black + altceva. Avand in vedere cantitatea infima de pigment, nu exclud ca in aceste circumstantele sa favorizeze un light fastness rapid, nu m-am mai confruntat cu acest efect, interesant de altfel (mai ales cu cat pigmentul e dat de black si ceva din zona blue reflex…rezistente la UV de altfel). Caldura si umiditatea nu au in acest caz vreun efect, lacul e inutil. Aparte de asta, daca aplici lac de dispersie (acrilic cum i se mai spune), poti avea alte suprize daca cerneala nu rezista la alcali, de inspectat (RhodamidRed din cate imi amintesc genera suprize).

Bafta.

Semnătură 

PowerMac G4
Macbook White 2.16
iPhone 3G/16GB