nu mai functioneaza DVD-ROMul
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Oradea, Satu Mare
Macuser din: 14.01.10

Buna!
Am un macbook din 2007. De vreo 1 an nu am mai folosit DVD-ROMul pentru ca nu am avut nevoie de el.
Ieri am zis sa incerc sa copiez niste piese de pe un cd… bag cd-ul, incearca sa-l citesca, il invirte si dupa 10-15 seccunde de chinuiala scoate cd-ul.
Azi dimineata am vrut sa copiez niste poze de pe un cd… acceasi poveste.
Oare s-a defectat dvd-romul pt ca nu l-am folosit? ce pot face?

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti / Sibiu
Macuser din: 12.12.12

Incearca si cu alt cd sau dvd, poate era prea zgariat cel pe care l-ai incarcat. Nu cred ca s-a stricat din cauza ca nu l-ai folosit, poate sa fi intrat praf dar altceva nu cred. Mai probeaza-l si cu alte discuri, incearca sa scrii un disc, etc.

Semnătură 

 MacBook 13-Inch (Mid 2010), Intel Core 2 Duo 2,4GHz, Nvidia Geforce 320m 256MB, 8GB DDR3, 120GB SSD, 1TB SSHD, macOS v.10.13
 PowerMac MDD, PPC G4 Dual 867MHz, Nvidia Geforce FX5500 256MB, 2GB DDR1, 2 x 320GB HDD, DVD-RW DL, OS X v.10.4.11
 iPod Classic 6th Generation, 80GB HDD, FW v.1.1.2
 iPhone 5C, 8GB, iOS 10
 iPhone 6 Plus, 64GB, iOS 11
 iPhone 7 Plus, 32GB, iOS 11
 Apple USB SuperDrive
 Apple Magic Mouse

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member

Am incercat cu 5 cd-uri diferite… le citeste apoi le scoate

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member

mai bine zis incearca sa le citeasca dar nu reuseste si dupa putin timp le soate

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

toate 5 aceleași marcă?
incearcă alte discuri - de preferat să fie pe spate cât ami inchise la culoare
încercă și o curățare a dvd-ului cu un spray cu aer

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj / Suceava
Macuser din: 24.10.08

Daca zici ca nu l-ai folosit cine stie cat, cel mai probabil are praf / depuneri pe lentila.
Cel mai la indemana e sa sufli cu un spray cu aer comprimat prin fanta pe care introduci discurile. Sunt sanse sa degajezi praful de pe ansamblul lentilei.
Alternativ, daca ai indemanare, poti desface unitatea si curata lentila cu un bat cu vata usor imbibat cu alcool tehnic / izopropilic. Cuvantul cheie e insa “usor”, fara sa apesi, doar sa atingi lentila.
Cum e fanta deschisa (“cortina” de la intrare e destul de useless, se mai si degradeaza de la o vreme) se acumuleaza depuneri pe lentila (praf, condens, eventual fum de tigara etc.)
Desigur, poate sa fi crapat pur si simplu (unitatile slot-loading sunt notoriu de proaste, nu numai pe computere Apple).
Mai vezi daca citeste DVD-uri. MB meu, tot din 2007, nu vrea neam sa se atinga de CD-uri dar citeste / scrie bine-mersi DVD-uri, chair dual layer.
Poate a crapat si la tine doar dioda pt. CD, dar aia pt. DVD e OK.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 20.06.09
alexandrucpopa - 25 Iunie 2013 10:12 AM

[...] Nu cred ca s-a stricat din cauza ca nu l-ai folosit, poate sa fi intrat praf dar altceva nu cred. [...]

Laserele chiar se strica daca mult timp (~ 2 ani) nu sunt folosite, atat cele industriale folosite pentru masurari, cat si cele din unitatile CD/DVD. E bine macar odata pe luna sa fie folosite. Insa si cu timpul, diodele laser se mai strica (imbatranire), chiar daca sunt utilizate regulat. Dar in cazul de fata banuiesc si eu ce zice daniel.t si alexandrucpopa, este destul de probabil ca s-a depus praful pe lentila si de aceea nu mai poate citi discurile.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj
Macuser din: 18.01.09

Numai disc de curatare sa nu folosesti, e vrajeala cu cele din comert, strica de-a binelea unitatile optice!

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member
belasajgo - 25 Iunie 2013 10:37 AM
alexandrucpopa - 25 Iunie 2013 10:12 AM

[...] Nu cred ca s-a stricat din cauza ca nu l-ai folosit, poate sa fi intrat praf dar altceva nu cred. [...]

Laserele chiar se strica daca mult timp (~ 2 ani) nu sunt folosite, atat cele industriale folosite pentru masurari, cat si cele din unitatile CD/DVD. E bine macar odata pe luna sa fie folosite. Insa si cu timpul, diodele laser se mai strica (imbatranire), chiar daca sunt utilizate regulat. Dar in cazul de fata banuiesc si eu ce zice daniel.t si alexandrucpopa, este destul de probabil ca s-a depus praful pe lentila si de aceea nu mai poate citi discurile.

Multumesc de informatie, chiar nu stiam acest lucru. O sa tin cont de sfat si “o sa-l mai pun in miscare” din cand in cand. Singurele dati cand l-am folosit a fost la instalarea OS-ului si a unor programe de pe DVD.

Semnătură 

 MacBook 13-Inch (Mid 2010), Intel Core 2 Duo 2,4GHz, Nvidia Geforce 320m 256MB, 8GB DDR3, 120GB SSD, 1TB SSHD, macOS v.10.13
 PowerMac MDD, PPC G4 Dual 867MHz, Nvidia Geforce FX5500 256MB, 2GB DDR1, 2 x 320GB HDD, DVD-RW DL, OS X v.10.4.11
 iPhone 5C, 8GB, iOS 10
 Apple USB SuperDrive
 Apple Magic Mouse

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRank
Jr. Member

Offtopic: In cele din urma o sa renuntam definitiv la unitatile optice si le inlocuim cu un optibay si ssd. Discul incet incet piere in lumea Apple si cam peste tot.

Semnătură 

 iPhone 5C, 8GB, iOS 10
 Apple USB SuperDrive
 Apple Magic Mouse

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 20.06.09

Offtopic: Si eu tind sa nu prea mai folosesc CD/DVD-uri, in schimb folosesc HDD-uri externe. Doar ca datele ce as stoca pe un disc CD/DVD, stochez pe 2-3 HDD-uri externe, in caz ca se strica un HDD, sa mai am datele si pe altul. La CD/DVD-uri nu e problema asta, dar scrierea merge incet, disc-urile normale nu se pot rescrie, etc. Asta ii ca si cu floppy-disc-urile, acum 10 ani inca le foloseam zilnic, acuma aproape deloc…