Se dă o grămadă de fotografii vechi scanate (despre scanare am discutat aici, încă este în progres).
Pe măsură ce le scanez, le redenumesc cu un nume în genul:
ScanMMDDYY_HHMMSS-N-YYYY_MM_DD-L-P
ScanMMDDYY_HHMMSS - este numele care m-il pune programul de scanat - data și ora scănării
N - adăugat de programul care îmi crop-uiește pozele - a câtea poză detectată din imaginea scanată conținând mai multe poze puse pe sticla scanner-ului.
YYYY_MM_DD - pus de mine. Data la care a fost făcută poza. Unde nu știu pun x
L - pus de mine. Locul în care a fost făcută poza. țară sau oraș sau oraș,loc sau oraș,stradă . Unde nu stiu pun x
P - persoanele din poza. nume_prenume1,nume_prenume2 ... Unde nu stiu pun x
Deseori numele arata gen Scan999999_999999-19xx_xx_xx-x-partenie_sergiu,x - nu am ce le face la astea.
La care știu data și locul precis editez informațiile EXIF și pun data și apoi adaug locul cu GeoTag.app
Acuma ce ziceți voi că ar trebui să fac cu cele la care știu doar anul sau/și doar zona generală.
Exemplu: poză cu bunicul în 1967 undeva în nordul țării - dar nu știu în ce județ. Bunicul a murit și nu-l mai pot întreba.
Să pun ca dată în EXIF 1967-01-01 ? “A dracu’ întâi Ianuarie, toată lumea se poza doar în ziua aia” - vor zice generațiile viitoare - “și făceau și plajă”
Și ca locație să aleg un punct aleatoriu pe hartă ?
Există vre-un bit prin EXIF care să zică că data sau/și locul sunt aproximative ?
Și cu numele persoanelor - le încarc eu în Aperture și-mi face Face Recognition - dar eu vreau informația cu persoanele din poză salvată și în fișierul JPEG, nu doar în librăria Aperture. Am scanat pozele astea ca să rămână pentru generațiile viitoare - Apple mâine-poimâine renunță la Aperture, la OS X ... am nevoie de toate datele să fie în fișierul propriu-zis ca să poate fi citite și pe viitoarele calculatoare și sisteme de operare.
Aștept sfaturi și idei de la voi.
Mulțumesc foarte mult.