Bine ideea in sine este urmatoarea. Nu-mi doresc sa par victima in povestea asta, iar IStyle “the big bad wolf” ca nu e asa.
Ceea ce ma deranjeaza extrem de mult, ca desi a trecut atata timp de la revolutie incoace, nu stim sa ne comportam cu clientii. Nu am insusit deloc cultura aceasta, si vrem nu vrem dar parem deranjati de fiecare data cand un client vine cu probleme intr-un magazin, sau are niste intrebari mai indraznete.
Devenim suparati, enervati, ne umflam in pene, si incepem sa atacam cum stim noi mai bine. Nu stim deloc ce inseamna customer care sau fidelizare. Nu ne gandim ca poate clientul acela a cumparat de la noi un produs fie schump fie ieftin, prin care a controbuit la salariul nostru la un moment dat.
Nu ne gandim ca acel client daca il tratam omeneste, va mai reveni in acel magazin cu drag si cu siguranta va mai contribui la salariul nostru pentru ca stie ca este tratat corect, intrebarile si nelamuririle ii sunt rezolvate clar, concis si fara mofturi, fara zambete fortate, sau fete crispate.
Ne asteptam ca toti clientii sa fie la fel. Sa intre in magazin, sa comande un produs, sa plateasca si sa plece, fara sa intrebe ceva, fara sa macar zambeasca sau sa zica multumesc. Asta ar fi perfect.
Oameni buni, lucrati intr-un magazin oarecum technic. Este normal ca oamenii care intra, oarecum majoritatea sa mai puna intrebari incomode. Sa mai revina ca nu stiu sa faca o setare. Asta e bine. Bucurati-va ca mai revin. Bucurati-va ca aveti clienti, poate ii faceti pe langa o setare si un upsell, crosssell. Bucurati-va si considerati ca ati meriatt banii pe care ii luati luna de luna. Ca nu stati in spatele tejghelei toata ziua, si va uitati pe facebook in monitor, iar daca vine “unul” sa va deranjeze cu intrebarile lui stupide va rastiti la el, de parca el ar fii cel mai mare dusman al vostru.
Omul acela este prietenul vostru. Cel mai bun prieten as zice. Va baga bani in buzunar. Tratati-o ca atare!