Am un PowerBook care sta acasa si rontaie neintrerupt. Pana acum am avut net de la niste cartieristi, special pentru el, dar am renuntat la ei.
Acum primeste net de la AirPort Extreme, care e legat la modemul primit de la UPC. Adresa de la UPC nu e statica, dar se schimba foarte rar (o data sau de 2 ori pe an).
I-am rezervat adresa primita de la APE, dar mai departe nu stiu cum sa fac. M-am bagat un pic prin AirPort Utility, dar nu stiu ce sa trec la UDP si TCP (daca asta trebuie).
Vreau sa il pot accesa din exterior, in special prin Transmit, Screen Sharing, Transmission.
Ma ajutati si pe mine? Nu tin neaparat sa il pot accesa si daca se schimba IP-ul extern de la UPC (daca e prea complicat).
Merci.
Cel mai simplu dacă nu vrei să-ți bați capul cu OpenVPN și găurit firewallul de acasă / de la birou ar fi ceva de genul https://www.macupdate.com/app/mac/25130/logmein
Suportă PPC, minim 10.4. Cică.
Îl lași conectat acasă și te conectezi de la birou sau de oriunde.
Înțeleg că ai pe iPhone/iPad o aplicație remote la Transmission. Presupun că vrea să vadă Mac-ul în aceeași rețea, adică ai nevoie de un vpn, nu va fi suficient un port forwarding.
Plus că odată plecat pe calea asta o să vrei diverse altele.
Varianta simplă e logmein/teamviewer, ambele suportă PPC cel puțin în versiuni mai vechi și au și aplicații iOS.
-Deschizi AirPort Utility.
-Cilc pe AirPort Extreme
-Clic pe Edit
-Clic pe Network
-La “Port Settings” clic pe +
-Alegi din lista “Description” serviciul care vrei să fie activ și la “Private IP Address” treci IP-ul PowerBook-ului.
-Clic Save
...
-La “Port Settings” clic pe +
-Alegi din lista “Description” serviciul care vrei să fie activ și la “Private IP Address” treci IP-ul PowerBook-ului.
-Clic Save
...
-Clic pe Update
Dacă serviciul nu este disponibil in listă trebuie să vezi ce porturi trebuie să deschizi pentru softul cu care accesezi PowerBook-ul.
Odată găurit AirPort-ul o să ai probleme cu securitatea datelor de pe PowerBook.
Cred că s-ar putea forwarda niște porturi, mai ales că nu se schimbă adresa IP (prea des). Altfel, abonament la un serviciu tip FreeDNS (care or mai fi gratis, nu știu) și “gaură” în router cu DMZ către IP-ul intern al PowerBook-ului. Și-l vei putea accesa de oriunde ai Internet
Am incercat aseara sa fac un nou serviciu pentru Transmission, am pus la ambele UDP si TCP 9091, dar nu merge.
O sa mai incerc zilele urmatoare, deocamdata UPC-ul isi “modernizeaza” infrastructura (adica, se taie netu’).
Sunt aproape multumit: pot sa adaug torente din iPhone (cu Transmission.app - vad ca nu mai e in Store), pot sa folosesc Transmission Remote GUI, pot sa folosesc FTP (cam greu, imi da timeout de vreo doua ori).
As mai vrea sa ma leg cu AFP, dar nu reusesc. Cand bag portul 548, imi zice ca e deja folosit; dezactivez File Sharing, merge bagat portul 548, dar tot nu pot Command+K > afp://10.0.1.3.
1. La AirPort Extreme (2nd gen) am legat un HDD, pentru backup. Cand dau Command+K afp://78.96.xx.xx imi cere parola AirPortului, nu a PowerBook-ului. I-o dau, se leaga la HDDul respectiv. Cum sa fac sa ma afp-uiesc cu PowerBook-ul?
2. Vad ca nu mai pot sa ma FTP-uiesc. Sta minute bune, apoi timeout. Banuiesc ca e tot un conflict intre serverul AirPort-ului si cel de pe PowerBook.
Pentru unele chestii, AirPort Utility-ul vechi (5.6) e mai bun decat asta nou. Se poate descarca de la Apple, dar behaie ca nu poate fi instalat pe Mountain Lion.
Minte: extrage-l cu Pacifist si totul e bine.