Acces Mac aflat in spatele unui AirPort
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Am un PowerBook care sta acasa si rontaie neintrerupt. Pana acum am avut net de la niste cartieristi, special pentru el, dar am renuntat la ei.

Acum primeste net de la AirPort Extreme, care e legat la modemul primit de la UPC. Adresa de la UPC nu e statica, dar se schimba foarte rar (o data sau de 2 ori pe an).
I-am rezervat adresa primita de la APE, dar mai departe nu stiu cum sa fac. M-am bagat un pic prin AirPort Utility, dar nu stiu ce sa trec la UDP si TCP (daca asta trebuie).

Vreau sa il pot accesa din exterior, in special prin Transmit, Screen Sharing, Transmission.

Ma ajutati si pe mine? Nu tin neaparat sa il pot accesa si daca se schimba IP-ul extern de la UPC (daca e prea complicat).
Merci.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 13.10.05

Cum il cheamă pe modemul de la UPC?
E doar modem sau este și router?
AirPort-ul primește o adresă IP publică sau privată?

Port-urile folosite sunt:
Remote Login (SSH) - 22
Screen Sharing Service (VNC) - 5900
File Sharing Service (AFP, SMB) - 548, 139
File Transport Protocol (FTP) - 20, 21
...

Vezi aici alte port-uri.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Administrator

Il cheama Scientific Atlanta 2203. Imi da TV, net si telefon.
IPul meu extern e 78.96.alea.alea

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: București
Macuser din: 23.03.09

Cel mai simplu dacă nu vrei să-ți bați capul cu OpenVPN și găurit firewallul de acasă / de la birou ar fi ceva de genul https://www.macupdate.com/app/mac/25130/logmein
Suportă PPC, minim 10.4. Cică.
Îl lași conectat acasă și te conectezi de la birou sau de oriunde.

Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G4 M8787LL/A OpenBSD/macppc
Power Mac G5 Leopard
AppleTV2, iPhone 6+/64, iPhone 4, iPhone 2G

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator

Il incerc, merci. Dar as prefera, daca se poate, sa forwardez oaresce porturi.
De exemplu, ca sa adaug torente din iFon smile

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: București
Macuser din: 23.03.09

Păi cine te oprește ?
https://itunes.apple.com/ro/app/logmein/id479229407?mt=8

Înțeleg că ai pe iPhone/iPad o aplicație remote la Transmission. Presupun că vrea să vadă Mac-ul în aceeași rețea, adică ai nevoie de un vpn, nu va fi suficient un port forwarding.
Plus că odată plecat pe calea asta o să vrei diverse altele.
Varianta simplă e logmein/teamviewer, ambele suportă PPC cel puțin în versiuni mai vechi și au și aplicații iOS.

Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G4 M8787LL/A OpenBSD/macppc
Power Mac G5 Leopard
AppleTV2, iPhone 6+/64, iPhone 4, iPhone 2G

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

-Deschizi AirPort Utility.
-Cilc pe AirPort Extreme
-Clic pe Edit
-Clic pe Network
-La “Port Settings” clic pe +
-Alegi din lista “Description” serviciul care vrei să fie activ și la “Private IP Address” treci IP-ul PowerBook-ului.
-Clic Save
...
-La “Port Settings” clic pe +
-Alegi din lista “Description” serviciul care vrei să fie activ și la “Private IP Address” treci IP-ul PowerBook-ului.
-Clic Save
...

-Clic pe Update

Dacă serviciul nu este disponibil in listă trebuie să vezi ce porturi trebuie să deschizi pentru softul cu care accesezi PowerBook-ul.

Odată găurit AirPort-ul o să ai probleme cu securitatea datelor de pe PowerBook.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Din: 7 coline
Macuser din: 11.01.07

Cred că s-ar putea forwarda niște porturi, mai ales că nu se schimbă adresa IP (prea des). Altfel, abonament la un serviciu tip FreeDNS (care or mai fi gratis, nu știu) și “gaură” în router cu DMZ către IP-ul intern al PowerBook-ului. Și-l vei putea accesa de oriunde ai Internet smile

Transmission parcă folosea 9091 implicit, nu?

[ Modificat: 06 August 2013 11:17 PM de akbar ]

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Administrator

Am incercat aseara sa fac un nou serviciu pentru Transmission, am pus la ambele UDP si TCP 9091, dar nu merge.
O sa mai incerc zilele urmatoare, deocamdata UPC-ul isi “modernizeaza” infrastructura (adica, se taie netu’).

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Administrator

Sunt aproape multumit: pot sa adaug torente din iPhone (cu Transmission.app - vad ca nu mai e in Store), pot sa folosesc Transmission Remote GUI, pot sa folosesc FTP (cam greu, imi da timeout de vreo doua ori).
As mai vrea sa ma leg cu AFP, dar nu reusesc. Cand bag portul 548, imi zice ca e deja folosit; dezactivez File Sharing, merge bagat portul 548, dar tot nu pot Command+K > afp://10.0.1.3.

Idei?

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Administrator

Scuzati-mi prostia, rogu-va.
La AFP trebuie sa bag IP-ul extern, normal. Merje.

Mai tre’ sa vad cum scap de timeout-urile alea la FTP; parca e presetat la 6000 ms, nu?

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Administrator

Tot mai am intrebari:

1. La AirPort Extreme (2nd gen) am legat un HDD, pentru backup. Cand dau Command+K afp://78.96.xx.xx imi cere parola AirPortului, nu a PowerBook-ului. I-o dau, se leaga la HDDul respectiv. Cum sa fac sa ma afp-uiesc cu PowerBook-ul?

2. Vad ca nu mai pot sa ma FTP-uiesc. Sta minute bune, apoi timeout. Banuiesc ca e tot un conflict intre serverul AirPort-ului si cel de pe PowerBook.

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Administrator

Gata, totul e bine. I-am cerut meditatii lui nvmarian, pe care-l proclam Master of Networking!

Pot sa VNC, AFP, FTP si Transmission de oriunde, din OS X si iOS. (E adevarat, acum ar trebui sa ma gandesc si la securizarea PowerBook-ului)

Imi spuneti mie ce client bun de FTP ar fi pe iOS? Dau si cativa firfirici, daca merita.

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Administrator

Pentru unele chestii, AirPort Utility-ul vechi (5.6) e mai bun decat asta nou. Se poate descarca de la Apple, dar behaie ca nu poate fi instalat pe Mountain Lion.
Minte: extrage-l cu Pacifist si totul e bine.

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
altero - 22 August 2013 11:28 AM

Pentru unele chestii, AirPort Utility-ul vechi (5.6) e mai bun decat asta nou…

*Nu știu dacă funcționează cu modelele noi.  raspberry

Semnătură