“Ce ştiţi despre Maya?”, parcă asta era întrebarea, nu?
Am descărcat şi eu cu vreo doi ani în urmă varianta PLE (Personal Learning Edition) care e de fapt Maya Complete cu watermark aplicat peste imagine şi cu un format diferit de fişiere incompatibil cu variantele Maya comerciale, şi am rămas impresionat de Maya comparat cu 3ds max, în care lucram pe Windows. Cred că e într-adevăr cel mai bun program de 3D, dar parcă şi cel mai scump, dacă vorbim de varianta Unlimited, care e vreo 7000 de dolari. Varianta Complete e numai 2000, dar îi lipsesc funcţiile cele mai avansate (Maya Fluid Effects, Fur, nCloth, Hair, Live). (Apropo, 3ds max e vreo 4000 de dolari, asta aşa, orientativ).
Dacă ai nevoie de Maya pentru design industrial (de produs), s-ar putea să te poţi lipsi de funcţiile de mai sus, care parcă-s făcute mai mult pentru industria filmului. Dar tu ştii…
Avantajul cu programele astea barosane e că sunt susţinute de multe terţe părţi: găseşti tutoriale grămadă, modele şi materiale descărcabile (pe bani sau gratuit), plus că dacă apare vreun motor de randare mai deosebit (have you heard of Maxwell? Marfă de marfă...), e aproape obligatoriu să-l facă să lucreze cu Maya. Celebrele studiouri Pixar şi Blue Sky lucrează cu Maya pentru că are o structură mai flexibilă (adică modulară) şi un limbaj intern de scriptare (MEL, de la Maya Embedded Language, dacă-mi aduc bine aminte), care le permite să-l particularizeze în funcţie de necesităţile lor speciale.
Ce nu mai ştiu să-ţi spun e dacă Maya PLE include motorul de randare Mental Ray… dar Maya Complete sigur îl are.
Dacă ştii că Maya vei studia, go for it. Şi în plus de asta, cum ţie-ţi place pictura, Maya include un program de pictură digitală fain de tot. Nu-i ca Painteru’, da’ no…
Interesant ce scrie aici:
Q: Is student pricing available for Autodesk Maya?
A: Yes. Where available, Autodesk offers the Student Access Program for those qualified students who want the fully functioning version of Autodesk Maya to aid in their learning. Please note that student pricing differs by region.
Dat fiind că tu eşti în “zona” lor de bătaie, s-ar putea să ieşi în câştig
Alte programe 3D care merită să le ai:
// Blender 2.43—ZĂ BEST free & open-source 3D app! :eyebrows: Eu lucrez cu el, şi am multe modele pe care ţi le pot trimite, numa’ să zici.
// SketchUp 6, care are şi o variantă free. Un modeller deosebit.
P.S. Băieţi, fiţi mai îngăduitori cu sor’mea…