Aliniere text intr-un spatiu dat
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 17.01.07

Salutare,

Am o nelamurire. Din cele doua imagini, care considerati ca este corect centrata pe verticala: cea in care se ia inaltimea cea mai mare a literelor (incluzand aici si diacriticele), sau cea in care se in considerare doar corpul literelor fara diacritice. Scuzati, daca nu sunt extrem de tehnic precum unii sunteti obisnuiti. Este in regula sa tin cont de regula treimii (1/3)? Eu am ales optiunea de a centra textul tinand cont si de diacritice.

In a treia imagine, care credeti ca e modalitate corecta de a centra textul pe verticala: tinand cont de p, q si respective de diacritice sau nu?

Cu stima,
Sebastian

Semnătură 

TODAY is a gift: that’s why it is called THE PRESENT.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

sunt multe teorii…
în practică, de cele mai multe ori, filtrul aplicat imaginii prin strângerea pleoapelor și înclinarea alternativă a capului cu cîteva grade, dă rezultatele cele mai bune
wink

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Cumva, nu stiu daca sa o iau ca pe o gluma. Ideea este ca pana acum am primit tot felul de comentarii de la client cum ca ba e bine, ba nu e. Depinde de cine corecteaza proiectele. Si, sa fiu sincer, m-am cam saturat. care cum corecteaza are idei noi. Probabil nici ei nu prea stiu cum sa aborddeze proiectul, dar eu cam pierd timp si bani, fiind platit la paginia. Si incepe sa ma cam ia o stare de lehamite… de nu ati mai vazut.

Cerinta era de genul, textele sa fie centrate vertical si orizontal in banda aceea gri.

Cu stima,
Sebastian

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator

atunci centreaza-le automat si spune-i clientului ca poate verifica ce a facut softul
eu specific in cotatiile de pret ca doar prima corectura e inclusa in pret…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Macuser din: 20.06.09

Acum o luna si eu mi-am pus aceasi intrebare la realizarea unui proiect personal… Si eu ma intrebam oare cum fac profesionistii, cat de mare se considera “corpul” unei litere in cazul literelor care mai au semn deasupra sau sub litera. Eu pana la urma am facut cum mi s-a parut mie ca arata mai bine, diferit de la un proiect la altul.

Eu in principiu semnele de pe literele mari (Ä, É, Î, etc.) nu le iau in considerare ca fiind “corpul” literei (depinde ce vine in spatele / deasupra textului), in schimb semnele de sub litere (ș, ț, etc.) de obicei le iau in considerare. Exceptie este cateodata cand in textul respectiv nu sunt litere mai lungi in jos neintrerupte (q, p, etc.), doar litere care au o virgula sau alt semn sub ele, fara sa fie legate de litera de deasupra (ș, ț, etc.). Aici mai iau in considerare si Font-ul folosit, caci la unele virgula de sub litera este in continuarea literei, fara intrerupere.

Nu stiu cum lucreaza profesionistii, ce am scris mai sus este metoda cum fac eu de obicei (dupa gust). Si eu as fi curios sa aflu cum este varianta “corecta” in cazul acestor litere.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Macuser din: 20.06.09

Legat de clienti, ar fi bine daca la inceput ti-ar da in scris ce anume vor si cum vor sa fie. Dupa aceea (cum a scris dacuBurebista) prima sau chiar si a doua corectura pe gratis, restul contra cost. Eu am patit la fel la realizarea de pagini web, cateodata modificarile au durat aproape la fel de mult ca realizarea primei versiuni a paginii (incepand de la zero).

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Administrator

cel mai dificil este la alinierea siglelor = acolo funcționează cel mai bine filtrarea privirii pentru a găsi spațiile proporționale între diverse forme, marimi și culori

la text, e relativ mai simplu - dacă rindul de litere e regulat (doar majuscule) - e ok, vizual e perceput ca un bloc de culoare, deci alinierea e simplă
pentru textul amestecat cu majuscule, cu p, q g… atunci merge iarăși alinierea vizuală mai degrabă decît cea aotomată, matematică

bine, mai sunt și alte chițibușuri - spațiul liber în care faci centrarea, distanța de la marginea paginii sau a blocului mai mare de text, spațiul de deasupra față de cel de dedesubt…
de aia ești artist, să găsești balansul potrivit
wink

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 15.03.07

Artist artist, dar ce te faci cu clientii care sunt chitibusari si masoara ei spatiu cu programe gen powerpoint si iti zic ca nu e bine ca au masurat ei si e mai mare spatiu acolo decat dincolo.
Eu as face asa cum a zis Dacu sa il faci vizual adica prima varianta il dai un pic mai sus. Dar, trebuie sa vorbesti cu clientul si sa ii explici ca vizual e cel mai bine. Daca nu intelege si continua sa masoare spatiul in powerpoint atunci.. cam naspa, ai un client de [autocenzurat]!

Acum stiu ca nu te mai ajuta la clientul cu pricina dar sunt bune sfaturile sa pui in contract cate modificari au gratis, sau sa lucrezi /per ora si atunci modificici de nspemii de ori, dar pe banii cilentului.

Semnătură 

•touch•

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Eu am înțeles de la bun început ce a vrut să spună dacuBurebista. Ideea era că, acest proiect este în mia multe limbi și se pare că l-au verificat mai multe persoane. Așa încît de la un corector am primit alte chestii dar nu se lega de metoda mea de aliniere, pe cînd de la altul am primit doar corecturi legate de aliniere. De aceea am fost un pic confuz.

Cum nu este vorba de lucrare de grafică, ci de tehnoredactare, nu am pera înțeles nedumerirea agenției.

Cu stimă,
Sebastian

Semnătură