oare putem afla media acceptabila a devalorizarii lunare? sunt convins ca si huk, care e happy cu investitia lui actuala, va subscrie peste cateva luni la demersul meu.
Dane, între iBook și MacBook, succesorul său, este o diferență măricică de performanță. Saltul a fost mai mare decât în cazul unui upgrade normal de gamă de produs. Computerele bazate pe procesoare G4 ar fi trebuit să fie scoase din fabricație demult, dar Apple n-a avut cu ce să le înlocuiască. De aceea rata de devalorizare a unui iBook este mai mare decât ar trebui să fie.
(Închipuie-ți că eu mi-am luat un iBook ca al tău în primăvara lui 2006, exact când apăruseră Macbook-urile. L-am luat pentru că nu vroiam să cumpăr un produs de primă generație, și pentru că lucrez cu programe PPC-only. Pentru ce-l folosesc eu merge de minune.)
E adevarat ca am destul timp liber azi, dar Dan, incerc sa-ti transmit ca valoarea unui iBook in decembrie 2005 nu era egala cu pretul lui. Utilitatea lui pentru tine era poate la nivelul pretului, valoarea lui era mica, si a ramas si azi asa. Daca ai fi luat in discutie un Airport Express sau un card Airport discutia ar fi fost alta si devalorizarea ar fi fost aproape inexistenta.
Toate calculele pleaca de la pretul de 1300 pentru un produs specificat. De aici si raspunsurile mele. Asa am inteles ideea postului tau. Practica, pe produs , cu calcule. Departe de mine gandul ca ai fi frustrat de ceva. Am raspuns practic, cu exemple. Discutile economice despre cerere si oferta ma depasesc, asa ca n-o sa comentez in acest mod.
Cand zici ca ai iesit in profit zici ca Macul ti-a adus un beneficiu dar te intrebi daca ai putea/fi putut sa scazi costurile. Si asta te aduce din nou la pretul pe care l-ai dat.
Pentru mine Macul a adus profit mult peste pretul lui. De aceea, daca azi ar disparea, pierdut sau furat, tot o afacere buna ar ramane. Macbook nu mi-am luat la versiunea 1 pentru ca ar fi fost o afacere proasta. Duo 2 cred ca nu.
Deci ca sa raspund cu calcule: PB, 24 de luni folosire, as accepta si valoare 0 azi, deci eu huk, cu cateva luni inainte , as accepta o devalorizare de 27 de euro pe luna. N-as gasi sa inchiriez la banii astia, pe zi gasesti un laptop PC cu 40-70 de euro.
Core Duo 2 a costat 1250 euro si ma astept sa lucreze perfect 2 ani, sa-l vand apoi cu 400 de euro. Adica 35 de euro pe luna.
huk, you have a point. insa ala chiar nu-l poti sustine. chestia cu valoarea unui bun pentru ca este altul mai bun pe cale a fi lansat.. chestia e asa. harware-ul iBook-ului + premium-ul de brand Apple valorau atunci impreuna cat un laptop Centrino cu performante similare. Mie mi s-a parut corect. Ba chiar mai generos. Am vandut atunci un Fujitsu Siemens, Centrino 1.6, 512, 60Hdd, DVDrw-dl la 750euro (dupa un an de utilizare, laptop cumparat cu tot circa 1300) si am luat masinaria de care tot vorbim. plus, ibook-ul e din IT, ceea ce m-a ajutat sa ies cu vreo 100 mai bine decat pretul local.
Nmy point was, masinile de pe strada, din showroom sau de la Detroit ‘07 nu sunt supraevaluate pentru ca cineva out there lucreaza la o tehnologie pe hidrogen. think of this!
Ma bucur ca poti folosi core 2 duo doi ani. anul asta am constatat ca rata de innoire a portabilelor este de circa un an la mine. s-ar putea s-o mentin.
Totul tine de perceptia personala.
Pot spune ca ultimul an a fost dureros pentru mine,
ca si vinzator de Mac-uri.
M-a durut sufletul sa vad oameni care au cumparat
anul trecut Mac Mini nou cu 21 de milioane, sa ajunga,
lunile trecute sa scape de ele cu chiu cu vai cu 11-12-15 milioane.
Chiar atit de mult sa se devalorizeze? Tocmai Apple?
Se misca chiar asa execrabil? Ma indoiesc.
Desigur, sint useri care le-au gasit mai ieftin, din diverse surse.
Exista useri pentru care o pierdere de 6-10 milioane la o scula,
nu e mare brinza. Pierzi intr-o parte, cistigi in alta.
La fel de corect, alti useri, pentru care fiecare leu conteaza.
Toate calculele voastre de rentabilitate si amortizare lunara,
nu au farmec. Nu sinteti firme. Sinteti oameni, gama mai inteligenta,
cei care au ales sa lucreze cu Mac si MacOS.
Vad ca Intel inside le-a ascuns multora loialitatea.
Nu vrem Windows, demonstram anti Bill Gates, dar in acelasi
timp, ne prostituam cu preturile, si alergam dupa Intel.
Aveam un widget care cauta informatiile automat dar poza de mai jos zice tot ce as mai putea eu adauga. In decembrie 2005 widgetul arata: NU cumpara iBook.
Huk, tu vrei musai sa faci pe cineva prost. cu riscul de a aplinde o flama, ti-am explicat mai devreme ca !!stiam!! de mutarea cu intel. si cum din decembrie 2005 pana la lansarea primului si foarte buggy-ului macbook a trecut mai bine de jumate de an!! tu ce-ai fi facut, daca aveai nevoie de mac? macbook matur este doar cel cu core 2 duo. prietena mea si-a luat din state macbook in iulie tarziu pe care l-a trimis in trei ture succesive de repair ca asa era la moda atunci!
nihilsinemac graieste mare adevar mai sus, cu multa intelepciune. eu mi-s mai tanar si coleric si ma iau de tine Huk! screenshot-ul tau arata un mac mini cu ultimul update in sept 06/2006. sa nu cumpar? la mini e loc de core2duo si ilife’07 + leopard. insa la macbook nu cred ca schimbarea va fi de tip hardware. si oricine aci pe forum o sa puna leopard cand apare, nyway.
am stat si am citit mai mult de juma de ora…
nu stiu daca suna interesant ce am de spus…
primul mac mi l-am facut din bucati…
B&W G3 350/128MB/4GB…nah, am ars trei surse de pc pana am aflat ca trebuia sa tai cablui alb (-5v)
si a trecut prin mai multe peripetii pana am ajuns in tara cu el…( o parte din el era din danemarca).
ok.
cel de-al doilea mac il am de la nihilSineMac.. si pentru mine a fost un efort financiar…el poate sa marturiseasca…
...
unde vreu sa ajung…
fara prea multe ecuatii de devalorizare nu tre sa fii doctor sa stii ca in momentu in care ai iesit din magazin cu computeru nou in bratze pretu lui a scazut…(parerea mea), dintr-un simplu rationament ..e considerat in cazul unei eventuale revanzari… de catre potentiali cumparatori ca si second hand…
...
morala:
frati macuseri…sunt un macuser cu venituri modeste…
nu-mi permit upgrade-uri prea des…
dar, daca am ocazia… sa fac un deal bun ...iau bani imprumut si nu ma plang…
dintr-un singur motiv…imi place de Mac..
e alegerea mea…
... ca pretu urca si coboara, astea-s povesti care cum spunea cineva…
pe noi muritorii de rand care ne-am luat macuri ca sa lucram cu ele, ne facem treaba, ne bucuram si atat…
cine se poate plange?
baietii care le vand…
cei care traiesc din asta…
...parerea mea…
o seara placuta domnilor
fara prea multe ecuatii de devalorizare nu tre sa fii doctor sa stii ca in momentu in care ai iesit din magazin cu computeru nou in bratze pretu lui a scazut…(parerea mea), dintr-un simplu rationament ..e considerat in cazul unei eventuale revanzari… de catre potentiali cumparatori ca si second hand…
corect! cred ca suntem cu totii de acord cu asta! in discutie era cuantumul devalorizarii, nu devalorizarea in sine, de altfel fireasca.
am analizat impersonal, am inaintat cifre. apoi am spus ca mi se pare fortat ca un produs foarte okay sa se devalorizeze cu peste 60euro/luna intr-un singur an pentru simplul fapt ca toata lumea goneste dupa intel. M-am jucat si cu intel si cu G4 si diferenta e… hilara. Si anume nu transforma ibook-ul intr-un notebook bun de aruncat la gunoi.
threadul asta are un rol consultativ, inteligent si constructiv. uitati ideea cu tipul care-i nemultumit ca nu primeste pe notebook cat vrea. tipul in cauza isi permite orice Apple, oricand.
think different! pe bune!
e o tara libera (cred) si fiecare face ce vrea. dan poate sa-si caute raspunsuri la orice chestiune. unii ii pot impartasi punctul de vedere, altii nu. in toate aceste rationamente, calcule si paracalcule (am citit de 3 ori postul lui dan si de 4 a lu’ huk si tot n-am inteles nimic) toata lumea a privit achizitionarea unui mac ca pe un adevarat business. cam toti vedeti mac-ul ca pe un instrument de facut bani si nu sunt convins ca aceasta este o premiza corecta. eu mi-am luat mac pt ca imi place. PUNCT. are un os stabil si cu un bun management al resurselor. nu cere multa minte sa te poti folosi de el. mdaaa…as putea spune si eu ca am facut o investitie: in sanatate! totul merge.
cred ca treaba asta ar putea fi privita in felul urmator: cati bani am? x$! ce pot sa-mi cumpar cu ei? modelul cutare! am nevoie acum sau pot sa astept cateva saptamani, luni ca poate scade pretul si/sau apare ceva mai bune? am nevoie acum. ok, il iau!
noah huk si cu mine ne-am scris in privat si ne-am lamurit. eu m-am luat de argumentele lui pentru ca punea in discutie alegerea mea si nu deprecierea care afecteaza orice mac non-intel. si am avut senzatia ca am motivat suficient alegerea.
problema ramane in picioare: ce dracu facem cand nu putem astepta urmatorul update (hardware ori software) si e musai sa luam un mac. cum ne protejam de devalorizare extrema? pentru asta trebuie sa intelegem procesul.
huk a mentionat cateva coordonate:
- end of life cycle
- valoare mentinuta pentru un produs invechit tehnologic si moral.
Ați scris foarte multe cuvinte care cred ca sunt și interesante dar sunt prea multe.
În concluzie ziceți-mi și mie când o să apară PowerMac-uri G5 Quad ieftine ?
Ce sa zic, si pe mine m-a “lovit” devalorizarea asta.
Poti sa faci o gramada de matematica, pana nu gasesti formula RDF si sa o substragi/adaugi din/la produsele Apple, tot nu iti vor da calculele
stai la rind sergiule…. io astept G5-uri ieftine sa schimb un G3/333 si un G4/733 care inca scot bani, asa, devalorizate…
apropo - cu cit ai vinde ‘vechitura’ aia a ta?