Dupa 11 luni de folosire zilnica cablul meu a luat foc ieri.
Din fericire, eram langa telefon cand s-a produs incidentul ; cauciucul care invelea cablurile era rupt si am vazut o scanteie la fire dupa care MBP-ul meu s-a stins (si-a dat singur shutdown ca si-a dat seama ca ceva nu e ok la un port USB) si a inceput sa iasa fum din cablu.
Atentie mare !
Daca a luat foc cablul de la curentul ce se poate trage dintr-un port USB, inseamna ca firele din interiorul cablului sunt foarte subtiri si izolatia intre ele este destul de slaba. La cablurile astea este normal ca dupa o vreme sa se uzeze, dar se face undeva un scurt-circuit, nu ar fi voie sa se incalzeasca asa de tare incat sa ia foc, deci firele sunt si sub-dimensionate, nu s-a tinut cont de curentul maxim ce se poate trage dintr-un port USB inainte ca acesta sa sesizeze scurt-circuitul si sa decupleze…
Deci avea un defect mecanic, nu? Nu a luat foc asa din senin…
Nu zic ca e normal, dar nu cred ca e un defect de proiectare sau de fabricare, e un defect ca urmare a uzurii. Eu asta inteleg.
Si unui automobil ii pot cadea rotile daca nu ii mai faci cate o revizie…
Deci avea un defect mecanic, nu? Nu a luat foc asa din senin…
Nu zic ca e normal, dar nu cred ca e un defect de proiectare sau de fabricare, e un defect ca urmare a uzurii. Eu asta inteleg.
Si unui automobil ii pot cadea rotile daca nu ii mai faci cate o revizie…
La toate cablurile 30-Pin mi s-a rupt guma aia ce invelea firele si nu s-a stricat nici unul.
si oricum, dupa 11 luni nu e normal sa se rupa niciun cauciuc. am cabluri usb de ani de zile, inclusiv 30 pini si nu s-a busit niciunul.
uzura planificata.
Eu nu imi tin sculele in puf cu 3 foli pe ecran. Eu imi folosesc produsul cumparat asa cum e si gata.
Am primit raspunsuri de la unii dintre voi ca si cum as fi zis ca calitatea e de 2 lei dar eu nu am zis nimic legat de ea ca stiu ca cablu l-am folosit. Am vrut doar sa va anunt sa nu o patiti voi mai rau.
Si eu banuiesc ca este vorba de uzura planificata… De exemplu eu mi-am luat un iPod Shuffle (generatia 4) imediat cum a aparut si am fost tare multumit de castile cu care a venit. Insa aceste casti dupa 1,5 ani au inceput incet sa se “dizolve”. Am citit cateva review-uri pe Amazon despre castile Apple in care se foloseau aceste cuvinte, insa nu am inteles ce vor sa spuna ca “se dizolva”, pana nu am patit la fel. Dupa 1,5-2 ani incepe guma de pe casti sa dispara, la fel si gumele ce invelesc firele la casti si la mufa. Firul cam dupa 2 ani incepe sa cedeze, partea exterioara devine tot mai moale pana cand nu mai ofera nicio protectie firelor din interior. Asta se intampla atat la castile ce vin cu iPod-ul, cat si cu castile cumparate separat din iStore la un pret destul de mare (casti normale, nu alea in-ear). Castile Apple le-am folosit la fel de des si in aceleasi conditii ca si castile mele ce am avut de la un MP3-Player TrekStor, castile de la TrekStor si acuma dupa 9 ani arata ca noi si functioneaza bine, nu se poate observa nicio deteriorare.
Calitatea cablurilor este slaba din pacate. Mie mi s-a decojit ala de alimentare la mbp, l-am lipit cu scotch si a inceput sa se rupa mai departe unde era intreg. O sa trebuiasca sa iau masuri la un moment dat. La iphone inca am de la i4 cand faceau cabluri bune, nici la primul mb intel nu am avut probleme. Or fie biodegradabile, ceea ce e un semn bun, oarecum.
Nu cred ca uzura planificata ar trebui sa se intample asa “repede”.
Initial am crezut ca iulik se refera la faptul ca am folosit cablurile ca un turbat si asteptam sa se strice dar dupaia mi-am dat seama ca exista uzura planificata de firma care face produsul sa cumperi altul.
Da dar din păcate pare să fie din ce în ce mai slabă odată cu evoluția iDevice-urilor.
Am căști si cablu originale de la 3GS și după 2.5 ani de utilizare încă se comportă ok; drept îi că am și avut grijă de ele. Dar de cum am deschis cutia noului iPhone 5 am remarcat cât de firav e lightning-ul, cablul căștilor lafel. Ca să nu mai zic că materialele folosite sunt mizerabile față de cele de la 3GS.
Așadar nu mă miră cele relatate mai sus (mai povestea cineva pe alt topic c-a rămas cu protecția mufei lightning în mână când l-a tras afară din iPhone).
N-am tăiat niciun cablu pân-acum dar fac pariu că izolațiile firelor sunt și ele mai firave, poate chiar și firele….