Două MAC-uri și un router TP-LINK
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 17.01.07

Bună tuturor,

Acum o săptămînă, am citit ceva pe internet privind conexiunea la internet cu întreruperi și posibile cauze datorate setărilor din router. Astfel, am descoperit că una din cauze poate fi determinată și de canalul setat pentru WI-Fi, care poate interfera cu un alt router. Așa încît am încercat să văd ce pot face cu routerul meu. Gereșeală. Nu e bine să mă joc cu lucruri care nu le înțeleg.

În mod normal, routerul meu este un TP Link 108M Wireless Router with eXtended Range and Super 11G, model TL-WR641G Cînd am făcut setările inițiale, am ales România la țară, la Channel am ales 13 și cînd a trebuit să aleg modul, am avut de ales între: 11Mbps (802.11b), 54Mbps (802.11g), 108Mbps (Static) și 108Mbps(Dynamic). Eu, am decis să setez 108Mbps (Dynamic) din două considerente: primul deoarece aveam internet de 100Mb și al doilea, conform descrierii din router, 108Mbps (Dynamic) (Super G™, 802.11g and 802.11b wireless stations can connect to the router.) Recunosc că nu sunt poate cele mai reușite/inteligente decizii. Internet de 100Mb la RDS este o glumă iar plăcile de rețea de la MAC-uri nu sunt Super G. Conform descrierii, ele sunt 802.11 a/b/g/n. În momentul în care am ales 108 Mbps (Dynamic) Channel a devenit gri fără a avea posibilitatea de a schimba numărul canalului. Se pare că modul 108Mbps (Dynamic/Static) folosește alternativ trei canale 1, 6 și 13.

Astăzi, am încercat să schimb Modul și am ales 54 Mbps (802.11g). Horror. MAC-ul de pe care am făcut setarea routerului, după ce acesta a reboot-at nu s-a mia conectat la net și nici nu puteam accesa routerul. DAR, celălalt MAC mergea bine. Am intrat pe router și avea setările noi. De ce? Cum de unul mergea bine, celălalt nici măcar nu vedea rețeaua wireless și nici routerul.

Am dat un restart la MAC-ul cu probleme. Aceeași problemă. Nu vedea nici routerul, nici rețeaua. În tot acest timp, celălalt era conectat la net.

După vreo 2-3 minute de la reboot, a văzut rețeaua. Acum, scriu chiar de pe el.

Deci. Întrebare. Să păstrez 108 Mbps (Dynamic) sau să schimb pe 54 Mbps (802.11g)? Ce canal să folosesc?

Ca idee, una din nedumeririle mele legate de conexiunea la internet și setările routerului este aceea că uneori, unul din MAC-uri pierdea conexiunea la internet în timp ce celălalt nu. Erau mici întreruperi, nimic de durată, dar totuși deranjante. De ce? Amîndouă au setările identice. Amîndouă au setate IP-uri manuale (și nu sunt aceleași). Routerul acceptă doar conexiunile de la aceste două calculatoare avînd MAC address adăugate și plaja de IP-uri. Cu alte cuvinte, teoretic, nimeni nu se poate conecta la router dacă adresa de MAC nu este adăugată in router și nu are un IP alocat.

Vă rog să mă ajutați cu aceste setări. Atașez imagini cu cele ddouă computere ca să vedeți că, deși aveau setările identice, unul era conectat la internet, celălalt nu se putea conecta.

Cu stimă,
Sebastian

Semnătură 

TODAY is a gift: that’s why it is called THE PRESENT.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Alte imagini…

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
Macuser din: 21.07.10

Joaca-te cu schimbatul canalelor. O problema similara a avut-o un alt utilizator tot cu un router TPLink. Nu se prea inteleg mac-urile cu TPLink-urile din cate vad. smile
Daca poti testeaza si cu un alt router sa vezi ce se intampla (ex.: Linksys).

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti, The Cranes
Macuser din: 20.03.08

Salut!

Eu recomand să îl configurezi așa:
SSID: orice dorești (poate rămâne ce este acum)
Country: RO
Channel: 11
Mode: 54Mbps (802.11g)
Security: wpa-psk/wpa2-psk
Encryption: Automatic
Passphrase: destul de complicată, dar ușor de reținut (  exemplu: ##AnaAreM3r3!@  )

Modul de funcționare “108Mbps” funcționează doar cu plăci de rețea tp-link ce au implementat tehnologia “Super G” - ei știu ce o fi asta. Nu ne interesează, deoarece nu vrem să schimbăm plăcile de rețea din calculatoarele noastre.

Dacă funcționează așa pe toate calculatoarele, discutăm apoi despre cum poți afla canalul cel mai liber folosind o aplicație ce este inclusă în sistem.

O zi bună,
Costi.

Semnătură 

Bugs burner…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 04.08.11

Canalul e discutabil, si nu e o regula. Poate toti vecinii lui gandesc la fel si toti sunteti pe 11, si iese o mare ciorba.

Si eu am avut un tp-link, a mers bine cu vreo 7 apple devices si un xbox, si am avut un altul, care mergea doar cu ce, si cand vroia. Sa nu uitam ca ele sunt niste chinezarii. Parerea mea, sincera si personala, sa cauti un alt router.

Semnătură 

Am avut odata un link in semnatura, in cod binar, dar a fost descoperit (dupa doi ani) si sters :(

rMBP 13”
iPhone 6
iPad Mini aka The Best Gadget Ever

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti, The Cranes
Macuser din: 20.03.08

Orice “chinezărie” își face treaba în oarecare măsură. Configurat corect, funcționează fără mari probleme.

Revin la partea de securizare a ruterului: nu cunosc locul unde funcționează ruterul (magazin, acasă), dar nu este nevoie de restricționare a accesului la net pe baza MAC. Eu propun așa:
- parolă de acces la pagina de configurare a ruterului
- IP local pe baza DHCP
- eliminare restricție după MAC
- parolă complexă la wireless.

Astfel, îți ușurezi viața - prin configurarea rapidă a rețelei. Dacă ai parolă complexă la wireless, nu o poate ghici deloc - de spart, nu stă nimeni să o spargă, că nu hostezi servere importante ca să aibă interes să muncească să o spargă, să fure date. Apoi, dacă e vorba de un magazin - și bagă cineva mufa-n fund la un laptop cu intenția de a accesa ruterul și să-i modifice setările, se va bloca la accesul la pagina de configurare a ruterului - parola poate fi complicată, deoarece nu îl accesezi în fiecare zi.

Astfel, poți “primi în vizită temporară” rapid un amic, să-i dai acces la net prin wireless (parola poți să o dai prin sms, email, dropbox) sau prin fir - IP automat prin DHCP.

Dacă ai vreun calculator care are nevoie de adresă fixă - gen un server (fișiere, mail, web, etc.) sau o imprimantă legată prin ethernet - poți să faci o rezervare de IP în ruter pentru acel/acele dispozitive.

Din imagini văd maxim două rețele wireless pe lângă tine - deci vei putea găsi ușor un canal liber care să aibă “zgomot” cât mai mic posibil. Nu seta canal mai mare de 11 - cu foarte multe Mac-uri am avut probleme wireless pe canal mai mare de 11 (cu alte rutere în afară de cele de la Apple).

O seară bună,
Costi.

Semnătură 

Bugs burner…

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: București
Macuser din: 21.04.12

M-am uitat si eu de curiozitate pe site-ul TP-Link si vad ca routerul tau este un model foarte vechi, ultimul firmware fiind din 2007. Parerea mea este sa-l schimbi si sa-ti cumperi un model mai decent, la cca 100 lei gasesti routere noi care sunt mult peste performantele celui pe care-l ai acum. Iar daca mai pui ceva in plus, te poti uita chiar la routere serioase (Linksys, de ex.).

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Mulțumesc tuturor pentru idei și sfaturi.

Am în plan un router nou cu iPV6 și cu USB pentru un HDD extern de 1 Tb. Dar pînă atunci, mă descurc cu ce am. Rețeaua este acasă. Cred că am cam exagerat cu securizarea lui. smile

Chiar ieri a venit o cunoștință în vizită și m-a rugat dacă pot să-i dau acces la wireless. I-am explicat că aș face-o din toată inima, dar mi-ar lua cîteva zeci de minute să-i configurez tableta și să iau adresa de MAC a tabletei să o introduc în router.

Cu stimă,
Sebastian

Semnătură 

‹‹ Bug Mail.app Mavericks      router ipTIME ››