Bună tuturor,
Acum o săptămînă, am citit ceva pe internet privind conexiunea la internet cu întreruperi și posibile cauze datorate setărilor din router. Astfel, am descoperit că una din cauze poate fi determinată și de canalul setat pentru WI-Fi, care poate interfera cu un alt router. Așa încît am încercat să văd ce pot face cu routerul meu. Gereșeală. Nu e bine să mă joc cu lucruri care nu le înțeleg.
În mod normal, routerul meu este un TP Link 108M Wireless Router with eXtended Range and Super 11G, model TL-WR641G Cînd am făcut setările inițiale, am ales România la țară, la Channel am ales 13 și cînd a trebuit să aleg modul, am avut de ales între: 11Mbps (802.11b), 54Mbps (802.11g), 108Mbps (Static) și 108Mbps(Dynamic). Eu, am decis să setez 108Mbps (Dynamic) din două considerente: primul deoarece aveam internet de 100Mb și al doilea, conform descrierii din router, 108Mbps (Dynamic) (Super G™, 802.11g and 802.11b wireless stations can connect to the router.) Recunosc că nu sunt poate cele mai reușite/inteligente decizii. Internet de 100Mb la RDS este o glumă iar plăcile de rețea de la MAC-uri nu sunt Super G. Conform descrierii, ele sunt 802.11 a/b/g/n. În momentul în care am ales 108 Mbps (Dynamic) Channel a devenit gri fără a avea posibilitatea de a schimba numărul canalului. Se pare că modul 108Mbps (Dynamic/Static) folosește alternativ trei canale 1, 6 și 13.
Astăzi, am încercat să schimb Modul și am ales 54 Mbps (802.11g). Horror. MAC-ul de pe care am făcut setarea routerului, după ce acesta a reboot-at nu s-a mia conectat la net și nici nu puteam accesa routerul. DAR, celălalt MAC mergea bine. Am intrat pe router și avea setările noi. De ce? Cum de unul mergea bine, celălalt nici măcar nu vedea rețeaua wireless și nici routerul.
Am dat un restart la MAC-ul cu probleme. Aceeași problemă. Nu vedea nici routerul, nici rețeaua. În tot acest timp, celălalt era conectat la net.
După vreo 2-3 minute de la reboot, a văzut rețeaua. Acum, scriu chiar de pe el.
Deci. Întrebare. Să păstrez 108 Mbps (Dynamic) sau să schimb pe 54 Mbps (802.11g)? Ce canal să folosesc?
Ca idee, una din nedumeririle mele legate de conexiunea la internet și setările routerului este aceea că uneori, unul din MAC-uri pierdea conexiunea la internet în timp ce celălalt nu. Erau mici întreruperi, nimic de durată, dar totuși deranjante. De ce? Amîndouă au setările identice. Amîndouă au setate IP-uri manuale (și nu sunt aceleași). Routerul acceptă doar conexiunile de la aceste două calculatoare avînd MAC address adăugate și plaja de IP-uri. Cu alte cuvinte, teoretic, nimeni nu se poate conecta la router dacă adresa de MAC nu este adăugată in router și nu are un IP alocat.
Vă rog să mă ajutați cu aceste setări. Atașez imagini cu cele ddouă computere ca să vedeți că, deși aveau setările identice, unul era conectat la internet, celălalt nu se putea conecta.
Cu stimă,
Sebastian