Stiu ca discutia e veche, dar am o nelamurire.
Odata calibrat un monitor cu un “ochi” de-ala conectat pe USB, se poate salva profilul creat? Si eventual incarcat, dupa reinstalarea sistemului de operare?
Ma gandesc ca e mai simplu asa decat sa recurgi la o alta calibrare (prespunand ca lumina cade tot de acolo de unde a cazut si cand a fost calibrat)
Efectiv, a facut cineva asa ceva/se poate face?
normal ca dupa calibrare, obtii un profil de culoare pe care-l denumesti cum vrei tu -ca sa-l poti identifica
dar, dupa reinstalare, sau periodic (in functie de mai multe variabile: nevoie de acuratete, monitor obosit, pitici etc) este bine sa refaci calibrarea monitorului
de aceea, daca nu ai un ‘environement’ controlat, nu are rost sa te minti ca ai calibrat ceva - nu numai monitorul…
Stiu ca discutia e veche, dar am o nelamurire.
Odata calibrat un monitor cu un “ochi” de-ala conectat pe USB, se poate salva profilul creat? Si eventual incarcat, dupa reinstalarea sistemului de operare?
Ma gandesc ca e mai simplu asa decat sa recurgi la o alta calibrare (prespunand ca lumina cade tot de acolo de unde a cazut si cand a fost calibrat)
Efectiv, a facut cineva asa ceva/se poate face?
orice “ochi” + soft de calibrare creeaza si salveaza un profil de culoare acolo unde ii e locul: Library/ColorSync/Profiles. bineinteles ca-l poti salva pt un eventual backup, si n-are a face cu lumina ambientala. lumina influenteaza doar percetia ta asupra culorilor de pe monitor, nu si profilul de culoare
Mulţumesc pentru lămuriri, am să-l pun într-un ibackup.
Am întrebat pentru că am încercat să pun un profil de culoare - calibrat cu ochiul magic - pe un calculator care nu era deloc calibrat. Şi nu a mers! aka nu a văzut absolut deloc profilul copiat în Profiles.
Pina la urma, a reusit cineva o calibrare ca lumea pe un iMac 24” Alu utilizind un colorimetru gen Spyder2/Spyder3 ?
Ma bate gindul sa iau unul de bhphotovideo insa daca e adevarata povestea cu brightness-ul prea mare al ecranului de iMac s-ar putea ca un Spyder sa nu-l poata calibra.
eu am pus spyder2 pe imac 20” aluminiu si a mers brici, cu rezultate foarte bune. nici pomeneala sa-l deranjeze luminozitatea display-ului.
singura nemultumire a spyder-ului a fost cind am incercat sa-mi calibrez macbook-ul intr-o incapere inundata de soare , ca eram curios cum se comporta. in rest - fara probleme.
dtancu: Lucrezi cumva in domeniul DTP/tipar, de-ți trebuie calibrare? Întreb asta pentru că văd că periodic apar oameni pe forum care țin morțis să-și calibreze monitorul deși în realitate nu au nevoie de asta.
dtancu> nu stiu ce sa zic de display-ul de 24”, eu pe forumuri am citit doar ce ma interesa pe mine, de cel de 20”, iar oamenii se plingeau de luminozitate. si din experienta personala - chiar e foarte luminos, pina la calibrare.
tudor> nici eu nu lucrez in dtp, dar calibrarea monitorului mi-a rezolvat multe din problemele pe care le aveam - albul ars, culori ne-naturale etc.
Ca sa nu mai vorbesc de eterna problema cu retusul de imagine in Photoshop, unde pozele printate de “meseriasii” de la Kodak n-au nici o legatura cu ce obtin eu pe ecran.
Ca sa nu mai vorbesc de eterna problema cu retusul de imagine in Photoshop, unde pozele printate de “meseriasii” de la Kodak n-au nici o legatura cu ce obtin eu pe ecran.
Și tu crezi că rezolvi problema asta doar calibrându-ți monoitorul cu un spyder? Ehehe… ce ziceam eu… calibrarea asta este înțeleasă greșit…