ligaturi & litere frumoase
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Am vazut ca (virgula) cateva fonturi care vin cu mac-ul au mai multe versiuni ale aceleiasi litere - spuneti-mi va rog si mie - cum pot sa le folosesc si eu - ce programe in afara de alea “smekere” gen Quark & Indesign stiu sa “scrie” cu literele legate frumos sau sa pot sa “click dreapta” pe o litera si sa aleg o versiunea cu coditza altfel sau legata altfel de litera alaturata.

Multumesc

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

The one and only: Adobe Indesign! Sau cele noi de la Apple: Pages, TextEdit. Poate merge si Mellel, pentru ca e Cocoa din cate stiu. Quark XPress nu stie. Evident ca-ti trebuie si fonturile care s aaiba seturi de ligaturi, si acestea sunt destul de putine. Zapfino este cel mai frumos si mai complet in aceasta privinta.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

Si CUM fac asta in Pages & TextEdit ?

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

In TextEdit si in alte aplicatii Cocoa ai acces la paleta Font, cu Command-T. Acolo, dai click pe rotita dintata si ai acolo Typography si alte questii… Incearca intai cu Zapfino, ca ala are o gramade de chestii. La majoritatea fonturilor insa nu prea ai ligaturi.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Tudor - 13 Decembrie 2005 09:58 PM

The one and only: Adobe Indesign! Sau cele noi de la Apple: Pages, TextEdit. Poate merge si Mellel, pentru ca e Cocoa din cate stiu. Quark XPress nu stie. Evident ca-ti trebuie si fonturile care s aaiba seturi de ligaturi, si acestea sunt destul de putine. Zapfino este cel mai frumos si mai complet in aceasta privinta.

Da, și Mellel știe asta.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
Din: Oradea
Macuser din: 24.11.05

eu am patit-o cu ligaturile. indesign totul parea normal si la printare. dar cand am pus in oglinda si am tiparit pe calc, in lucurile unde are “fi” “ci” erau locuri libere. fontul in cauza era times. dupa ce am schimbat fontul totul a devenit ok si la tiparirea in oglinda. deci atentie mare la ligatures!

Semnătură 

Fotografii pe http://www.flickr.com/photos/33459797@N05/