Achizitie NAS
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: București
Macuser din: 21.04.12

Vreau sa cumpar un NAS unde sa-mi tin pozele si colectia de muzica/filme si mi-a picat ochii pe asta: http://www.pcgarage.ro/nas/thecus/n5550/
Vad ca ruleaza Linux, Atom dual core, 2 GB DDR2, 5xHDD hot swap, 2 porturi LAN (giga), suporta Time Machine si server iTunes, replicare cu Dropbox etc.
Nu ma pricep deloc la NAS-uri, ar fi primul pe care as pune mana.
Am citit mai multe review-uri, in afara de dimensiunile mari si greutatea la fel de mare nu am gasit alte puncte slabe.
Ce puteti sa-mi spuneti despre alegerea mea? Thecus e o firma buna in domeniul NAS?

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj
Macuser din: 18.10.05

Ai remarcat ca mai trebuie cumparate si hardurile, nu?

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member

In momentul asta am 6 HDD cu capacitati de 1 si 2 TB, pline in proportie de 60-80%. Voi monta 5 in NAS, urmand ca in lunile urmatoare sa le inlocuiesc unul cate unul cu HDD-uri de 3 sau 4 TB, in functie de necesitati si de buget.
O sa trebuiasca sa ma gandesc cum salvez informatiile de pe ele inainte de a le pune in RAID, dar probabil voi fi nevoit sa cumpar un singur HDD de 4 TB pentru inceput. Apoi cresc RAID-ul pas cu pas, adaugand cate un HDD dupa ce am salvat informatia de pe el pe RAID-ul existent.
Nu m-am hotarat inca ce RAID sa folosesc, doar o mica parte din date ar necesita RAID 1, restul ar putea sta si pe RAID 0 (filmele si muzica). Oare se pot configura doua RAID-uri in acelasi NAS? Asta mi-ar rezolva multe probleme.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 02.08.06

Cu banii aia faci un hackintosh de sta matza-n-coada.
Sau iei niste Zyxel NSA 320 sau 325, cate ai nevoie, si ramai si cu bani.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Pentru un NAS mititel, eu tocmai mi-am luat cutiuta asta:
http://www.amazon.com/Pogoplug-Backup-and-Sharing-Device/dp/B005GM1Q1O
La ea voi lega un HDD pe USB.
Instalez Linux pe ea pe un card SD si din ce zice lumea pe internet, “duce” cam 25Mbytes/sec viteza de transfer (are retea gigabit).
Exista si o versiune un pic mai scumpa care are in plus 2 porturi USB3 si un conector SATA.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
psergiu - 27 Noiembrie 2013 06:18 PM

Pentru un NAS mititel, eu tocmai mi-am luat cutiuta asta:
http://www.amazon.com/Pogoplug-Backup-and-Sharing-Device/dp/B005GM1Q1O
La ea voi lega un HDD pe USB.
Instalez Linux pe ea pe un card SD si din ce zice lumea pe internet, “duce” cam 25Mbytes/sec viteza de transfer (are retea gigabit).
Exista si o versiune un pic mai scumpa care are in plus 2 porturi USB3 si un conector SATA.

Este si asta o varianta, dar nu difera prea mult de solutia pe care o am acum pentru Time Machine (HDD extern de 2 TB legat pe USB la Airport Extreme).

Alexandru Cioba - 27 Noiembrie 2013 06:08 PM

Cu banii aia faci un hackintosh de sta matza-n-coada.
Sau iei niste Zyxel NSA 320 sau 325, cate ai nevoie, si ramai si cu bani.

La 2000 RON nu cred ca-mi iese un hackintosh, dar ideea nu este rea, imi fac calculele si pentru un NAS home made (Linux server).

Revin cu alte variante.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 05.05.07

Eu am un din asta, http://ahmadhisyam.com/2010/07/dns-323-review/ pe care nu-l mai folosesc, il dau si cu 2 milioane, daca te tenteaza. Functioneaza foarte bine, momentan nu mai are in el decat un HDD mic,  de forma, ii poti pune tu maxim doua harduri de cat vrei si oricum iesi mult sub techus. Da-mi un PM daca ti se pare fair.

Semnătură 

(((∞)))

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 04.08.11

Scuze ca deturnez un tip topicul, dar am o intrebare related (ca si pe mine ma intereseaza subiectul): un nas legat la router, e vizibil cumva si ca disk extern pe masina? Si daca nu, tot transferul se face printr-o interfata web, sau cum?

Semnătură 

Am avut odata un link in semnatura, in cod binar, dar a fost descoperit (dupa doi ani) si sters :(

rMBP 13”
iPhone 6
iPad Mini aka The Best Gadget Ever

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
Macuser din: 21.07.10

Poate ar fi bine sa iei in considerare si varianta FreeNAS (http://www.freenas.org/)  daca nu ti-e groaza sa te “murdaresti” putin pe maini :D.
Stie sharing multiplatforma(Windows/Linux/MacOSX) plus ca daca ai timp si vrei poti sa beneficiezi de sistemul de fisiere ZFS, criptare,etc.
Mai multe detalii gasesti aici: http://www.freenas.org/about/features.html.

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Tulcea
Macuser din: 26.08.06
trusk - 28 Noiembrie 2013 01:55 PM

Scuze ca deturnez un tip topicul, dar am o intrebare related (ca si pe mine ma intereseaza subiectul): un nas legat la router, e vizibil cumva si ca disk extern pe masina? Si daca nu, tot transferul se face printr-o interfata web, sau cum?

Il vezi in Finder,copiezi cu drag&drop;. Interfata web este pentru administrarea lui,pentru schimbare parole,useri,etc.

Semnătură 

13” Macbook Pro 2015

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRank
Member

Mersi DoT!. Am gasit intre timp pe net, ca sa il vezi ca disk montat local, tre sa stie NASul samba, si il mapezi ca network drive pe OSX.

Semnătură 

Am avut odata un link in semnatura, in cod binar, dar a fost descoperit (dupa doi ani) si sters :(

rMBP 13”
iPhone 6

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Tulcea
Macuser din: 26.08.06

Eu ti-am răspuns din experiența mea cu WD Mybook Live, îmi apărea imediat în Finder, puteam să-l configurez să se monteze automat la restartarea macului, viteza de citire de 90MB/s prin cablu ethernet și router gigabit.

Semnătură 

13” Macbook Pro 2015

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRank
Member

Inseamna ca WD e mai destept. Eu n-am cautat in mod special modele de nas, ci doar procesul de montare pe osx a driveurilor din NAS. Mersi!

Semnătură 

rMBP 13”
iPhone 6

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRank
Member

Eu mi-am comandat ieri asa]http://www.amazon.de/gp/product/B00FJ2CE4O?ie=UTF8&camp=3206&creative=21426&creativeASIN=B00FJ2CE4O&linkCode=shr&tag=alebar08-21&psc=1]asa ceva[/url]. Chiar daca are doar 2 bay-uri, mi se pare foarte tare la pretul asta. Si per total, review-urile sunt bune pe net, plus ca are si USB si il poti lega direct la Mac.

Semnătură 

rMBP 13”
iPhone 6